2. heinäkuuta 2014

Rutiinit luo turvallisuutta


Meidän Milton kuuluu ehdottomasti niihin vauvoihin, jotka haluavat rakentaa arkensa rutiinien ympärille. Suurin osa vauvoista taitaa niin tehdä, mutta osa ehkä enemmän kuin toiset. Meillä ollaan niin tyytyväisiä, mikäli päivät kuluvat tietyn kaavan mukaan.

Aamut alkavat siinä 5:00-7:00 välillä vähän riippuen mihin aikaan on yöllä heräilty syömään. Tällöin on heti aamupesujen aika ja sen jälkeen käydäänkin vielä nukkumaan tunniksi tai pariksi. Parhaiten Milton kuitenkin viihtyy aamut kotona. Yritän aina sopia neuvolat ja muut menot aikaisintaan puolille päivin, koska silloin meillä ollaan yleensä nukuttu aamun päiväunet loppuun ja ollaan aktiivisimmillaan. Mikäli aamuisin tapahtuu jotain tavallisuudesta poikkeavaa, ts. Milton ei saa nukuttua niin kuin tarve vaatisi, vaikuttaa se yleensä koko loppupäivään negatiivisesti. Sitten meillä kiukutellaan eikä oikein osata nukkua kunnolla muitakaan päiväunia. Puolen päivän jälkeen käydään yleensä asioilla ja näkemässä ihmisiä ja klo 16 maissa Milton nukkuu taas kunnon päikkärit ja lievää hermostusta alkaa olla ilmassa mikäli tästä viivästytään.

Päivisin Milton tykkää kuitenkin kovasti tutkia ympärillä tapahtuvia asioita ja tarvitsee yhä enemmän virikkeitä. Parasta aktiviteettia on tietenkin hymyily muiden ihmisten kanssa, mieluiten sylissä. Iltaisin ennen nukkumaanmenoa Miltonin kanssa voi saada ihan jutteluhetken aikaan ja vietetäänkin usein koko perheen voimin aikaa sohvalla toisillemme höpötellen.


Väsymysitku iskee yleensä melkeinpä kellontarkalleen 20:00 ja sitten on aika valmistautua nukkumaanmenoon. Vaihdetaan yöpuku, sammutetaan valot ja syödään iltamaidot. Milton nukahtaa aina tutin ja silittelyn kera, mutta rauhoitutaan ensin yhdessä ja varsinainen nukahtaminen tapahtuu yksin pinnasängyssä. Ensimmäinen unipätkä on aina kestoltaan 4-7 tuntia (tää saa vanhemmilta aika paljon tykkäyksiä). Yleensä yön aikana heräillään siis vain kerran, välillä kaksi kertaa.

Nämä uni/valve-rutiinit luovat meillä sitä turvallisuuden tunnetta ja pyrin pitämään niistä kiinni parhaani mukaan. Haluan kuitenkin viedä Miltonia mahdollisimman paljon uusiin paikkoihin ja tilanteisiin, jotta hän tottuisi suht menevään elämäämme. Unet onneksi vielä ainakin onnistuvat hyvin myös kylässä, kunhan ei ole suurempia häiriötekijöitä unen tiellä.

Milton on kovin perustyytyväinen vauva, mikäli kaikki tehdään niinkuin on totuttu tekemään. Siinä hän on kyllä tullut 100% isäänsä. Meidän perheen miehet rakastaa rutiineja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti