17. heinäkuuta 2014

Valokuvien yksityisyydestä

Parin viime päivän ajan oon miettinyt todella paljon yksityisyyttä ja millaisia kuvia julkaista blogissa. Mun blogin lukijamäärät eivät pyöri kymmenissä tuhansissa, mutta blogin sisältö on silti kaikkien haettavissa.

Raskausaikana en pahemmin miettinyt sitä, pitäisikö lasteni kuvia julkaista netissä vai ei. Synnytettyäni annoimme sairaalassa luvan julkaista poikamme kuvan lehdessä ja sen jatkumona aloin lisäillä kuvia myös internettiin. Facebookin koen jotenkin turvalliseksi paikaksi, rajaan suurimman osan kuvistani vain kaverilistani nähtäväksi ja kaverilistaakin on tullut viime aikoina siistittyä. Oon yrittänyt ottaa sen linjan, että ne keiden kanssa ei kadulla moikattaisi, eivät myöskään välttämättä kuulu kaverilistalleni.

Blogiin ja Instagramiin on tullut lisäiltyä pojasta paljon vauvakuvia, mutta vasta nyt keskusteltuani asiasta ystävieni kanssa, oon alkanut miettimään pitäisikö sittenkään. Koskaan ei tiedä millaisiin käsiin kuvat lopulta päätyvät, netistä on niin helppo kopioida mitä vaan.

Meidän elämä pyörii paljolti pojan ympärillä ja tuntuisi oudolta jättää hänet kuvista kokonaan pois. Mitä minä sitten kuvaisin? Niinpä oonkin nyt päättänyt, että en jätä häntä kokonaan pois, mutta alan tarkemmin harkitsemaan millaisia kuvia blogiini hänestä laitan. Ensimmäisten kuukausien vauvakuvat saavat blogiin jäädä, mutta tulevaisuudessa laittelen suoria kasvokuvia vain erityistilanteissa. Tästä eteenpäin blogissa tullaan siis näkemään enemmän sivusta ja kauempaa otettuja kuvia ihan vain lapseni parasta ajatellen. Lapseni on mun silmissä tietysti maailman kaunein lapsi ja musta on ihanaa että muutkin näkevät hänestä kuvia, mutta vauvan kasvaessa ja oman persoonallisen ulkonäön tullessa paremmin esiin on ehkä parempi, että netti ei tule olemaan pullollaan hänen kuviaan.

Tiedän, että monet jättävät kasvojen lisäksi paljastamatta myös lastensa nimet. Meidän pojan nimi on julkaistu kirkossa sun muualla kasteen jälkeen, joten koen että voin myös blogissa kirjoitella hänen oikealla nimellään.

Mitä mieltä te olette lasten kuvista blogeissa?

2 kommenttia:

  1. Pohdit asiaa fiksusti. Itse olen miettinyt jatkanko bloggaamista enää vauvan synnyttyä juuri kuvien jakamisen vuoksi. Fb:ssa rajaus on tehty niin helpoksi ettei ongelmia siellä tule. Sen sijaan julkinen blogi on aina blogi joka on kaiken kansan nähtävillä niin hyvässä ja pahassa. Haluanko lapsen olevan tunnistettavissa blogin kautta tulevaisuudessa? Voisiko kuvien julkaisusta olla jotain negatiivista vaikutusta, vaikka ajatus tuntuukin kaukaiselta. Lisäksi on syytä pohtia mitä lapsen isä haluaa - onko hänelle ok että lapsen kuvia on netissä? Tällä hetkellä olen alkanut kallistumaan siihen suuntaan, että joko blogi muuttuu vain kutsutuille tai sitten kuvakulmat ja rajaus on tehtävä aina huolella. Toisaalta olisi ihana jakaa omaa onneaan myös lapsen kautta, mutta kun netissä liikkuu myös heitä joilla ei ehkä ole ihan kaikki muumit laaksossa tai haluavat muuten vain tehdä toisten elämää hankalammaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Vaikka nettiä käyttävät lapset tuntuvat nykypäivänä olevan kovin innokkaita lisäilemään kuvia itsestään nettiin niin mitä jos oma lapsi ei haluakaan sitä tehdä. Ja tosiaan netissä liikkuu jos jonkinlaista porukkaa niin on hyvä miettiä näitä asioita. Itsekin olisin voinut herätä tähän ajatukseen vähän aiemmin, onneksi ystävät valistivat asiasta niin se sai mutkin miettimään.. :)

      Poista