9. syyskuuta 2014

Levottomat unet

Alkuun meillä nukahdettiin tosta noin vaan ilman sen kummempia nukuttamisia. Poika simahti syliin, turvakaukaloon, sänkyyn, missä nyt sattui sillä hetkellä olemaan. Vielä kesällä päiväunillekin käyminen oli helppoa, yleensä poika nukahti samantien syötyään.

Kuukausi sitten meillä alkoi kuitenkin olemaan tosi vaikeaa saada Milton yöunille. Pari tuntia me täällä aina iltaisiin hyssyteltiin, vietiin sänkyyn, nostettiin taas syliin. Tähän tuli muutos kun tajuttiin alkaa antamaan korviketta ja aloittamaan kiinteät. Sen jälkeen poika on nukahtanut helposti, samantien illan viimeisen maidon jälkeen.


Milton nukkuu hyvin yöt. Viime viikkoina on alkanut olemaan kovasti levottomuutta öisin, poika kiehnää ja pyörii ja hakee tuttia. Ei varsinaisesti kuitenkaan herää. Äiti kyllä herää jokaiseen inahdukseen ja viime yönä sain puolen tunnin välein olla laittamassa tuttia takaisin suuhun. Oletan, että tämä liittyy lisääntyneeseen motoriseen aktiivisuuteen, mutta jännä nähdä kauanko tätä jatkuu kun tuntuu että levottomuus vaan lisääntyy yö yöltä. Ollaan myös mietitty koska olisi sopiva hetki laittaa poika omaan huoneeseen nukkumaan, meillä kun kuitenkin on koko ajan nukuttu omassa sängyssä perhepedin sijaan. Milton kyllä edelleen herää aamuyöllä syömään, joten todennäköisesti siirrytään omaan huoneeseen vasta pojan alkaessa nukkua täysiä, katkeamattomia öitä.

Levottomasta meiningistä huolimatta poika saa aika mojovat yöunet alleen, 19.30-8.00 kun ollaan pääosin unessa. En tiedä johtuuko se yöunista, mutta päiväunet ovat meillä todella lyhyitä torkahtamisia. Jostain kuulin, että tässä vaiheessa vauvan pitäisi nukkua ainakin muutama tunti putkeen päivisin, mutta sellaista näkee meillä hyvin harvoin. Yleensä unet ovat sen 20 minuuttia pitkiä, välillä 30 minuuttia. Päiväunia on yleensä yhdet aamupäivällä ja toiset iltapäivällä. Koska unet jäävät niin vähäisiksi päivällä, aletaan meillä illalla kuuden jälkeen olemaan aika kiukkuista poikaa ja iltapuuronkin syönti tuntuu olevan väsynyttä taistelua.


Päiväunille nukuttamisesta puhumattakaan. Poika nukahtaa päivisin vaan syliin, niin että kävelen rivakasti ympäri kämppää ja hytkytän häntä samalla sylissä. Ja silmien hieromisesta ja väsyitkusta päätellen poika on kyllä väsynyt. Oon miettinyt onko olemassa jotain taikalauluja, joilla saa vauvan simahtamaan? Nimittäin kun mä alan laulamaan niin meidän minityyppi pulauttaa tutin suustaan ulos ja alkaa väläytellä leveitä hymyjä.

6 kommenttia:

 1. Onpa kauniit lakanat poitsulla :) Mä oon nyt pohtinut myös josko alkaisi iltapuuron, meillä on yöunien pituus alkanut vähentyä ja olen miettinyt johtuisiko siitä juuri että maito ei enää riitä iltapalaksi. Toisaalta tuntuu myös että Kukkis tekisi hampaita... hmmmp. Mulla on tässä meneillään tämmöinen viikon tutkailu ja vaikuttaisi joka toinen yö olevan huonompi ja joka toinen taas parempi.

  Päiväunia meillä ei kanssa aiemmin juuri nukuttu, 20-30min ja 1-2x päivässä. Nyt kun kiinteitä on alettu niin päiväunia tulee jopa neljätkin päivässä ja yleensä 40min-1,5h pituisia. Toisaalta lisääntyneet päiväunetkin voi tietty vaikuttaa yöuniin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin vasta siirryttiin iltapuuroon neuvolan kehotuksesta. Jännä miten lapset reagoi eritavalla noihin kiinteiden aloitukseen, meillä ei päiväunet ole pidentyneet sitten millään :D Ja lakanat on Hemtexistä alennuksesta bongattu! :)

   Poista
 2. meillä tyttö kohta 4 kk ja yöunet tällä hetkellä katkeamattomana 22-08/09, tuttia laitetaan kyllä useasti yöllä suuhun ja jotkut yöt tosi pyörimistä. Päiväunet vaihtelee täysin päivästä riippuen, joskus nukutaan parit parin tunnin unet ja yhet puolen tunnin tirsat, joskus pelkästään puolen tunnin unia. Pari tuntia kerrallaan jaksaa aina välissä olla hereillä. Mä väsytän päivällä niin että kun näen että väsy painaa, otan syliin ja heijaan ja annan tuijottaa yhteen suuntaan esim pihalle päin niin n. 5-15 minuutin päästä kyllästyy ja luovuttaa unelle :) Menossa saattaa kyllä nukahtaa vaunuihinkin, jos ollaan kotona niin ei voi suoraan sinne laittaa tai on enemmän taistelua. t. Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meilläkin poika nukahtaa rattaisiin välillä helpostikin jos ollaan ulkoilemassa. Kotona onkin sitten ihan eri juttu :D Voihan tosiaan olla että munkin kannattaisi vaan antaa toisen väsähtää itsestään, ehkä yritän liikaa sitä nukutusta. Täytyy kokeilla uusia tekniikoita :)

   Poista
 3. Sulla on kyllä ihana blogi! Ja nuo pöksyt on söpöt, löysin samaiset meidän tulevalle pojullemme muutamalla eurolla alerekistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!! :) Joo noi housut on niin söpöt, mä löysin ne kirpparilta ja oli kyllä hyvä löytö!

   Poista