3. syyskuuta 2014

Pojan 4 kk kuulumiset


Käytiin eilen Miltonin 4-kuukautisneuvolassa ja pakkohan se on uskoa, että poika lähentelee pian jo puolen vuoden ikää. Käytiin ensin mittailemassa painoa ja pituutta, jonka jälkeen siirryttiin lääkärin luokse. Painoa pojalla on tähän mennessä kertynyt 8145g ja pituutta 66cm. Kerroin, kuinka musta tuntuu että oon viime aikoina monesti kuullut kuinka isokokoinen meidän vauva on ja oon välillä miettinyt ihannoidaanko nykyään sitten pienikokoisia vauvoja, vai miksi pojan isokokoisuus otetaan aina esiin. Vaikka varmasti moni onkin tarkoittanut sen positiiviseksi kommentiksi. Neuvolan mukaan meidän poitsu on kuitenkin ihan hyvänkokoinen eikä tosiaankaan liian iso. Paino on nyt pikkasen keskikäyrän yläpuolella ja pituuskasvu tipahtanut yläkäyrältä keskikäyrälle.

Keskusteltiin vähän pojan syömisestä, kun meillähän ollaan vielä toistaiseksi nyt jatkettu osittaisimetyksellä. Ainakin 1/3 päivän aterioista on kuitenkin ollut korviketta ja lisäksi ollaan jo muutaman viikon ajan maisteltu kasvissoseita. Ollaan annettu sosetta vähän päivällä ja vähän illalla ja tuntuu, että nukahtaminen on nykyään paljon helpompaa. Terveydenhoitajan kehoituksesta lisäillään nyt pikkuhiljaa soseiden määrää ja vaihdetaan iltakasvisten tilalle puuro. Eilen kokeiltiin muutama lusikallinen iltapuuroa, vastauksena tuli muutama irvistys ja pulautus, mutta eiköhän se siitä lähde sujumaan. Myös hedelmäsoseet ajattelin pikkuhiljaa hivuttaa ruokavalioon mukaan. Meillä ei oikein vieläkään ole tuo ruokailurytmi selkeytynyt ja päivisin tuntuu poika ruokailevan vähän milloin sattuu.


Meidän pikkuinen on hyvin kiinnostunut harjoittamaan motorisia taitojaan. Ensimmäisestä kääntymisestä on kohta kuukausi ja nykyään viihdytään matolla parhaiten mahallaan. Viikonloppuna meillä aloitettiin myös liikkumisharjoitukset ja poika on alkanut nyt hilautumaan eteenpäin kuin pieni mato, hitaasti mutta hyvin sinnikkäästi.

Oma höpötys on pikkuhiljaa lisääntynyt, varsinkin tylsistyneenä raikuu meillä sellaista kiljuntaa, että varmasti äitikin ymmärtää, että nyt pitäisi kehittää jotain aktiviteettia. Lelut on aktiivisessa käytössä ja huomaan jo pojan kiintyneen tiettyihin leluihin. Kunnon vierastusta meillä ei vielä ole ja reippaasti ollaan kenen sylissä tahansa, mutta lievää vakavoitumista on alkanut ilmaantumaan vieraampien ihmisten lähestyessä. Hymyjä poika irrottelee kuitenkin läheisimmille ihmisille ja äidin kanssa uskalletaan jo nauraakin kunnolla. Tulin yksi päivä salilta kotiin ja Milton oli pappan sylissä eteisessä vastassa. En kerinnyt sanoa mitään kun pojan ilme kääntyi oikein leveään hymyyn ja alkoi hillitön hihkuminen. Sanoin L:lle, että jotain olen tainnut oikein tehdä kun saan tällaisen vastaanoton. Tuntui hyvältä.


Milton haluaisi kovasti jo istua ja inhoaa vauva-asentoa. Sylissä punkeaa heti istumaan. Kyselin neuvolassa tuosta istuttamisesta ja saadaan kuulemma sylissä pitää poikaa istuma-asennossa joko taka- tai etukenossa, mutta syöttötuoli on lupa ottaa käyttöön vasta kuuden kuukauden iässä.

Muutenkin meillä on nyt meneillään vähän levottomampi kausi. Öisin noustaan monta kertaa laittamaan tuttia suuhun ja päivisin on havaittavissa hermostuneisuuskohtauksia, kun ei vaan vielä osata kaikkea mitä haluttaisiin jo osata. Mutta kokonaisuudessaan meillä asustaa utelias ja aktiivinen nelikuinen, elämästä iloitseva vauva.

2 kommenttia:

  1. Meillä oli myös 4 kk neuvola viime viikolla ja samoissa mitoissa meidän poika. Kaikki tosiaan aina ensimmäisenä kommentoi et ompa iso poika. Mua on jo oikeastaan alkanut ärsyttämään se :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo meilläkin se tuntuu olevan nykyään ensimmäinen kommentti :D Ehkä se on vaan joku tapa, että aina kommentoidaan vauvojen kokoa, ilman sen kummempaa merkitystä.. Muttakun omaan silmään poika näyttää ihan sopivan kokoiselta vauvalta eikä mun mielestä yhtään pienempi edes tarvitsis olla! :)

      Poista