6. lokakuuta 2014

Harrastuksena vauvauinti


Ollaan nyt kuukauden verran polskittu vauvauintiryhmässä koko perheen voimin, tai Milton on polskinut ja me vanhemmat hihkuttu vieressä. Vesi on alkanut tulla tutuksi ja pikkuhiljaa on rohkaistuttu kokeilemaan uusia juttuja.

Ensimmäinen kerta oli jännittävä. Seistiin uimavaatteissa altaan reunalla ja odotettiin ohjaajan lupaa astua veteen. Poika tiukasti sylissä altaaseen ja odottamaan ohjeita. Aloitettiin suoraan piirileikillä, jossa kierretään ympäri piirissä ja heilutellaan vauvaa vedessä erilaisissa asennoissa. Miltonin aiemmat vesikosketukset oli olleet kylpeminen pienessä ammeessa ja muutaman kerran suihkut, joten ei mikään ihme että poika katseli silmät pyöreinä vettä ja siinä eestaas liikkuvia ihmisiä. Kertaakaan ei kuitenkaan tullut surunaamaa tai itkua, vaan naama pysyi peruslukemilla. Aloitettiin harjoitukset ja poika innostui lopulta vedestä oikein kunnolla. Ennen vedestä poistumista meidän seurassa polski innostunut vauva, joka päästi muutamat hihkutkin. Muistan kuinka illalla juttelin isovanhempien kanssa puhelimessa ensimmäisestä uintikerrasta ja sanoin, etten ollut missään vielä nähnyt Miltonia yhtä elementissään. Pienen vauvan riemu oli loistanut kauas.

Nyt uintikertoja alkaa olla takana jo useampi ja vedessä liikehtiminen ei ole enää vieras juttu. Mitä me sitten ollaan tykätty vauvauinnista? Tähän mennessä kokemukset on olleet enimmäkseen positiivisia. Milton nauttii uimisesta ja lähtee innostuneesti mukaan uusiin harjoituksiin. Sukellettu ollaan nyt muutamia kertoja, viime kerralla päästiin miehen kanssa sukelluttamaan poikaa kaksistaan. Se tuntui vähän oudolta aluksi, mutta kun veden alta nousevan poitsun kasvoille levisi samantien leveä hymy, niin mekin rentouduttiin. Uintiaika on puolisen tuntia kerrallaan, se tuntuu sopivalta ja riittävän pituiselta viisikuukautiselle lapselle. Loppupiirin aikaan meillä aletaankin jo hieroskella silmiä sen verran, että enempää ei edes jaksaisi kerralla. Käydään uimassa aina sunnuntaisin illansuussa, siitä on jo muodostunut se viikon yhteinen perhehetki, kun omistaudutaan täysin toistemme seuralle ilman muita häiriötekijöitä.

Vauvauinti ei ole mikään halpa harrastus ja siksi mekin paraikaa pohdimme, kauanko siellä kannattaisi käydä. Suositushan on, että alle vuodenikäistä ei vietäisi tavalliseen altaaseen uimahalliin ja vuoden ikään on vielä matkaa. Vauvauinnin on kehuttu edistävän lapsen positiivista suhtautumista veteen ja edesauttavan myöhempää uimaanoppimista. Oon huomannut, että meillä nautitaan myös kylpyhetkistä kotona nykyään enemmän, joten positiivista vaikutusta on koko ajan havaittavissa. Todennäköisesti jatketaan vielä jonkun aikaa uintia ihan senkin takia, että se tuntuu olevan niin mieluisaa pojalle. Huikeaa nähdä kun toinen polskii jaloilla kovaa kyytiä menemään kirkkaiden pallojen ja muiden vesilelujen perässä. Voi olla, että panostetaan tässä ja pihistetään jossain muussa.

Kaikenkaikkiaan ollaan koettu vauvauinti todella positiivisena perheen yhteisenä viikottaisena harrastuksena. Suosittelen kokeilemaan, ehdottomasti ainakin testaamisen arvoista!

Onko siellä muita vauvauimariperheitä? Oletteko kokeneet uinnin hyödylliseksi?

11 kommenttia:

 1. Me ollaan nyt käyty muutama kuukausi ja neiti kyllä tykkää kovasti. Mehän aloitettiin vähän 'myöhään', mutta se ei ole tahtia haitannut! Meillä on kyllä tykätty ylipäätään kylpemisestä ja vedessä lotraamisesta aina, kesällä pääsi myös "polskimaan" järveen, joten oikeastaan sen takia ilmottauduttiinkin mukaan, kun tiedättiin kuinka paljon likka tykkää. Kieltämättä aika kallis harrastus ja me ollaan nyt päädytty siihen, että marraskuun jälkeen lopetetaan. Tai ainakin pidetään kuukauden, parin tauko ;) Katotaan sitten, kuinka ikävä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, ja uusi lukija siis ilmoittautuu! :) Ja tulehan katsastamaan blogissa meneillään oleva arvonta!

   Poista
  2. On se kyllä hyvä harrastus lapsille, jotka ovat vedestä kiinnostuneita. Ihanaa nähdä toisen riemuitsevan jostain niin paljon!! :) Ja totta, ainahan sitä voi palata takaisin uintiryhmään, vaikka vähän taukoa pitäisikin ja sitten myöhemmin vaikka mennä uimahalliin perheen kesken ihan itsekseen uimaan :)

   Tervetuloa lukijaksi, mä tuunkin kurkkimaan sun blogia! :)

   Poista
 2. Me alotetaan pojan kans vauvauinti tammikuussa, poju täyttää silloin 5kk. Jännittää ihan kamalasti, onneks mennään koko perheellä niin isi saa hoitaa nuo vauvan sukelluttamiset.. :D Vauva nauttii kylvyistä silminnähden niin toivottavasti uinti on yhtä mieluisaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, luultavasti teidänkin poika tykkää uinnista jos kylpeminenkin on mieluisaa :) Sukelluttaminen on tosiaan vähän jännää ensimmäisellä kerralla, mutta kyllä sitä oma fiilis huojentuu nopeasti kun näkee miten hauskaa se lapsen mielestä on :)

   Poista
 3. Täällä vauvauintiperhe! Vauvat (siis kaksoset) on nyt 4 kuukauden ikäisiä ja uimassa on käyty kolme kertaa. Kovasti jännittävät vielä uimassa, mutta ollaan muutamia hymyjä silti saatu :D Me aijotaan kyllä jatkaa uintia mahdollisimman pitkään. Haluan, että vesi olisi lapsilleni luontainen elementti. Saanko kysyä, että minkä hintainen vauvauinti on siellä teilläpäin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä uintiin, pienistä hymyistä se lähtee ja kohta ne jo polskivat aivan innoissaan ;) Meillä maksaa 17,50e/kerta, joten joka viikko käydessä on mun mielestä melko kallis harrastus kun uinti tosiaan kestää sen puoli tuntia kerrallaan.

   Poista
  2. Oho! On kyllä kallista! Meillä täällä Oulussa ostetaan kuukausikortti, jolla pääsee 5 kertaa vauvauintiin ja uintiaika on 20 min kerrallaan. Se maksaa vauvalta ja kahdelta aikuiselta 30 euroa. Ja meillä ei edes tullut lisähintaa vaikka onkin kaksi vauvaa. :) Kiitos tsempeistä!

   Poista
  3. Ohhoh, onpa meillä kallista uimista verrattuna Oulun hintoihin! En tiennytkään, että hinnoissa voi olla noin paljon vaihtelua.. Täytyykin alkaa vertailemaan eri paikkojen hintoja ihan tosissaan :D

   Poista
 4. Yhtään huonoa kommenttia en vielä ole vauvauinnista kuullu, vaan kaikki tuntuu kehuvan sitä miten innoissaan lapset siitä on! Mekin oltais viety tyttö pienenä jos ryhmissä olis ollut tilaa, mutta onneks kesällä pääsee järveen vaikka joka päivä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, kovin pidetty harrastus se on tuntunut olevan! Oon kanssa kuullut, että monessa paikassa saa ihan jonottaa ryhmiin pääsyä. Meillä kävi hyvä tuuri kun haluamaamme ryhmään oli heti hyvin tilaa. Järvimahdollisuudet kannattaa tosiaan kesäisin aina hyödyntää eikä maksa mitään :)

   Poista