22. marraskuuta 2014

Imetyksen lopettaminen on ihan kivaa

Ensi viikolla poikamme täyttää seitsemän kuukautta ja tämän äidin maitobaarin ovet sulkeutuivat eilen. Tänään oli ensimmäinen aamu, kun en enää edes yrittänyt tarjota pojalle rintaa, vaan kaivoin suoraan pullon esiin herättyämme. Olo on hieman haikea, mutta samalla innostunut. Milton alkaa olla iso poika, jota kiinnostavat jo muut jutut.
Muutamia kuukausia takaperin kirjoittelin meidän imetysongelmista täällä ja siitä sitten kuin ihmeen kaupalla onnistuttiin jatkamaan vielä tänne saakka. Meillä imetys alkoi taas sujumaan pojan alkaessa syömään kiinteitä viisi kertaa päivässä. Rinta alkoi taas kelvata ruoan jälkeen ja maitoakin tuli, kun tarve ei ollut niin iso. Iltaisin Milton kuitenkin kaipasi pulloa ennen nukkumaanmenoa ja tällä tyylillä jatkettiinkin syksyn ajan. En missään vaiheessa ole ollut mikään kovin innostunut julki-imettäjä, joten olen tarjonnut aika herkästi pulloa, jos ollaan oltu liikenteessä, mutta kotona poika söi melkein aina rintaa.


Viimeisen kuukauden aikana ollaan kuitenkin pikkuhiljaa alettu vähennellä imetyskertojen määrää, koska Milton ei ole viihtynyt enää rinnalla. Syöminen on ollut levotonta, kiinni tissiin-irti tissistä-ja taas kiinni -meininkiä. Imetyskerrat ovat kestäneet muutaman hassun minuutin, jonka jälkeen poika on lopettanut, koska on ollut kiire liikkumaan. Olen imettänyt viime viikkoina siis enää kerran aamulla ja kerran illansuussa. Kunnes muutama päivä sitten poika ei enää halunnut ollenkaan. Nälkä oli mutta rinta ei kelvannut, annettiin sitten pullosta. Kun sama toistui vielä aamulla, päätin että lopetetaan sitten. Ja niin se sitten loppui.

Vaikka fiilis onkin hieman haikea, niin pääosin imetyksen loppuminen tuntuu tällä hetkellä vaan hyvältä. Seitsemän kuukautta on itselleni todella hyvä saavutus. En koskaan nähnytkään itseäni imettämässä kokonaista vuotta, joten oli hyvä että imetyksen lopetus tapahtuikin nyt pojan omasta aloitteesta.

Miksi imetyksen lopettaminen on kivaa?

 • Rintani toivottavasti pienenevät taas takaisin omaan pienempään kokoonsa ja vanhat rintsikat alkavat taas istua. Ja vaikka imetysliivit ovatkin olleet mukavat päällä niin ovathan ne vähän sellaiset muodottomat lerpakkeet.
 • Pääsen eroon niistä hitsin pyöreistä suojista mitä pyörii ympäri asuntoa.
 • Voin taas käyttää ihan mitä vaan vaatteita, eikä tarvitse miettiä sopivatko ne imetykseen tai imetysliivien kanssa käytettäviksi.
 • Saan syödä mitä vaan ja ottaa lisäravinteitakin käyttöön.
 • Isä on tästä lähtien ihan yhtä pätevä hoitaja myös syömisten osalta mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että saan kerran viikossa nukkua rauhassa pidempään, kun ei tarvitse herätä aikaisin syöttämään poikaa.

Miksi imetyksen lopettaminen on haikeaa?
 • Pieni osa minua kokee, että en ole enää yhtä korvaamaton lapselleni, kun hän ei halua maitoani. Oikeastihan asia ei näin ole ja kyllähän poika todella kovasti on minun perään muutenkin.
 • Vauva-aika alkaa olla ohi ja on aika astua kohti uusia haasteita, Milton ei ole enää äidin pikkuriikkinen vauva vaan ympäröivästä maailmasta kiinnostunut pikkulapsi.
 • Onhan se nyt vaan ollut ihanaa kölliä pojan kanssa sängyllä kaksistaan ja imettää.

4 kommenttia:

 1. Itsekin lopetin imetyksen Viljamin ollessa puolivuotias. En ollut koskaan hysteerinen imettäjä, ja se valinta lopettaa tuntui parhaimmalta ratkaisulta. Poikakaan ei kaivannut yhtään tissin perään vaikka seinään se touhu lopetettiinkin :D Silloin muistan miten kiva oli palata "normaaleihin" vaatteisiin juurikin tuon takia, kun ei tarvinnut miettiä imetyksen kannalta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en ole missään vaiheessa ollut mikään kovin hysteerinen imettäjä, alussa se toki oli vauvalle tosi tärkeää saada rintaa mutta nyt imettäminen ei enää edes tunnu niin luonnolliselta kuin alussa :)

   Poista
 2. No mutta hienoa, että haasteista huolimatta imetys jatkui noin pitkälle ja että Miltonille maistuu tuttipullo. Plussalistalla olikin oivallisesti tuo, että nyt saat ihan vapaasti valita miten pukeudut. Välillä joutuu tekemään vaatevaihdot, kun tajuaa ettei valitussa yläosassa ole helppo imettää esim. kerhossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta kertaa olin kyllä menettää matkan aikana toivoni, kun haasteita tuli vastaan mutta kai niitä vähän kaikille tulee :) Joo ihanaa, kun saa pukeutua taas kaikenlaisiin vaatteisiin!

   Poista