3. marraskuuta 2014

Itsetehty sose vs. kaupan purkkiruoka


Kun nyt olen päässyt vauhtiin näiden ruoka-aiheisten postausten kanssa niin tänään olisi vuorossa juttua puolivuotiaan ruokailusta. Saatiin vihdoin neuvolasta "lupa" aloittaa syöttötuolissa istuminen ja nyt viimein voimme siis luopua sitteristä. Meillähän on jo muutama kuukausi syöty muutakin kuin maitoa ja tällä hetkellä poika syö maidon lisäksi kiinteää ruokaa viisi kertaa päivässä.

Meillä aloitettiin soseiden syöminen jo pojan ollessa neljän kuukauden ikäinen. Milton ei tuntunut enää tulevan kylläiseksi pelkästä maidosta, joten aloitettiin maistelemaan kasvis- ja hedelmäsoseita. Ensimmäinen lusikallinen aiheutti irvistyksen, mutta sen jälkeen melkein kaikki on pääsääntöisesti maistunut. Otettiin nopeasti mukaan myös iltapuuro, johon poika tykästyi samantien. Tällä hetkellä poika syö aamupalalla puuroa, lounaalla ja päivällisellä liha/kana/kala-kasvissosetta, välipalalla hedelmäsosetta sekä iltapalaksi vielä kunnon puuroannoksen.

Vauvojen ruokailu on taas yksi asia, josta esiintyy äitien keskuudessa vahvoja mielipiteitä. Ei ihan yhtä kiistelty asia kuin mitä imetys vastaan korvike -aihe, mutta hyvänä kakkosena perässä kuitenkin. Moni vanhemmista vannoo kotitekoisten soseiden nimeen, osa päästää itsensä helpommalla ja ostaa vain purkkiruokia. Meillä ollaan tähän asti menty vähän sekä että - linjalla. Aloitettiin soseilu ostamalla kaupasta kasvissosepurkkeja, kunnes päätettiin melko nopeasti alkaa kokkailemaan niitä itse. Kasvissoseiden tekemisen olen kokenut helpoksi. Usein keitellään esimerkiksi bataattia, parsakaalia tai porkkanaa, muussataan helpommin nieltävään muotoon ja sekoitellaan ruokailuvaiheessa sekaan vähän korviketta. Viiden kuukauden iässä alettiin pikkuhiljaa lisäillä ruokavalioon myös lihaa, kanaa ja kalaa ja näiden tekemisen olenkin kokenut vähän aikaavievemmäksi. Pakko myöntää, että välillä on tullut liharuokienkin kohdalla turvauduttua kaupan purkkeihin, mutta suurimmaksi osaksi ollaan tehty nekin itse. Hedelmäsoseet ollaan tähän saakka ostettu ihan suoraan valmiina kaupasta, mutta pikkuhiljaa sisälläni on alkanut herätä pieni kiinnostus myös niiden valmistusta kohtaan. Pojan suosikkeja ovat päärynä ja omena, joten niiden valmistus taitaakin olla seuraava projektini. Puurot ollaan keitetty aina itse, samaa kaurapuuroa Milton popsii kuin mekin. Vellivaihe hypättiinkin kokonaan yli.

Nyt kun meillä istutaan jo syöttötuolissa niin ehdottomasti ajateltiin ottaa mukaan myös sormiruokailu. Sitterisyömiset koin helpoimmaksi hoitaa syöttämällä ruoan kokonaan itse, mutta nyt kiinnostaisi aloittaa erilaisten hedelmien tarjoaminen pojan itse naposteltavaksi.

Viehän se kyllä aikaa soseita väsätä. Jos normaalisti selviää päivän ruoanlaitosta puolessa tunnissa niin nykyään menee ainakin se tunti. Pakkanen on kuitenkin onneksi keksitty ja esimerkiksi viikonloppuisin koko perheen ollessa kotona on yleensä enemmän aikaa väsäillä ruokia seuraavaa viikkoa varten. Uskon, että nämä ovat vain asennoitumiskysymyksiä. Me ei itse miehen kanssa tykätä syödä kaupan valmisruokia, joten asiaa pohdittuani on alkanut tuntumaan vähän epäreilulta, että lapsemme joutuisi niitä syömään. Lisäksi näin muutama päivä sitten uutisen, jossa kaupan maissipurkista oli löytynyt jonkinlainen pilleri. Jutun todenperäisyydestä en tiedä, mutta nousihan siitä vähän karvat pystyyn.

Onko teillä syöty kaupan soseita vai oletteko tehneet kaiken itse? Mitkä ruoat ovat suosikkeja? Sormiruokaillaanko teillä paljon? Millä olette aloittaneet sormiruokailun?

12 kommenttia:

 1. Ostan kaikki kaupasta, ei yksinkertaisesti aika riitä tehdä itse. Sormiruokailuun oon antanut kurkkua ja porkkanaa jos on sattunut pöydässä olemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllähän se enemmän aikaa vie soseita valmistaa! Kurkkua ja porkkanaa voisinkin kyllä kokeilla nyt alkuun sormiruokailua aloitellessa :)

   Poista
 2. Vautsi miten hienosti Milton syö! :) Meidän puolivuotias tuntuis haluavan vieläkin pelkkää äidinmaitoa. Ei siinä muuten mitään, hän kasvaa hyvin kuitenkin, mutta itse kun haluaisin ehkä jo pikku hiljaa vähän vähentää imettämistä, kun niitä imetyskertoja mahtuu vuorokauteen edelleen seitsemän. Velliä hän onneksi sentään juo tuttipullosta ihan mielellään. Ehkä hän vielä jossain vaiheessa tajuaa, miten ihana asia syöminen on. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milton on kyllä kova syömään, iltapuuroakin syö sellaisen aikuisen annoksen välillä.. :D Kyllä teilläkin varmaan pikkuhiljaa ruoasta kiinnostutaan enemmän, jotkut lapset vaan taitavat haluta aloittaa syömisen ihan rauhassa :)

   Poista
 3. Esikoiselle tein lounas ja päivällissoseet kaikki itse, koska me aikuisetkaan ei syödä purkkivalmisruokia. Hedelmäsoseita tein itse, mutta niitä ja marjasoseita ostin myös kaupasta valmiina, koska minäkin söin ja syön edelleen niitä maitorahkan ja jogurtin kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, samalla tavoin minäkin oon alkanut ajattelemaan että lapsen kuuluisi saada omatekoista ruokaa koska me vanhemmatkin saadaan.. :)

   Poista
 4. Meillä on molempien lapsien kohalla syöty kumpaakin. Sitten kun ollaan alotettu hapanmaitotuotteet ja siirrytty kunnon maitoon, niin ollaan jätetty samoihin aikoihin kaupan purkkiruuatkin kokonaan pois.

  Sormiruokailua en J:n kanssa harrastanu ikinä, Pimunkaan kanssa en olis alkanu ruokaileen niin (vihasin sitä sotkua) mutta neiti itte päätti että syö sormin tai ei mitenkään, niin jossain vaiheessa sormiruokailua meillä oli. Nykyään onneks kelpuuttaa jo lusikan käteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormiruokailu taitaakin olla monelle lapselle aika mieluisaa, vaikka kyllähän siinä sotkua tulee.. :) Kiva kuulla kokemuksiasi!

   Poista
 5. Sekä-että linjalla mentiin pojan ollessa pieniä :) Suurinosa valmistettiin itse, ja laitettiin pakkaseen. Meidän kikka oli se, että soseet sekä aikanaan lihat iskettiin jääpalamuotteihin, joista sitten sai kivoja eri variaatioita sekoitettua. Esim. kana-porkkana-kukkakaali tai jauheliha-peruna-parsakaali ;) Hedelmäsoseitakin on helppo tehdä itse, sen kun soossaa vaan. Toki tuli ostettua myös valmisruokaa silloin tällöin arjen helpottamiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyykin kokeilla tuota jääpalamuottitekniikkaa, kiitos vinkistä! Saisi vähän vaihdeltua ruokia tällä tavoin päivittäin. Nyt oon nimittäin syöty sitä yhtä ja samaa satsia aina putkeen ja sitten vasta taas vaihdettu ruokaa kun edelliset on loppu :) En tiedä miksi olen tähän saakka vältellyt tuota hedelmäsoseiden tekoa, kun eihän se tosiaan ole sen vaikeampaa kuin muidenkaan soseiden tekeminen! :)

   Poista
 6. Meillä mennään sekä-että linjalla. Murulle tein kaikki soseet itse, Tiitiäinen saa myös valmisruokia. Tosin nykyää pyrin antamaan osittain samaa mitä mekin syödään. Nyt on täysin unohtunut milloin aloitettiin sormiruokailu, mutta pitkään hän on keitettyjä kasviksia, hedelmänpaloja jne syönyt itse. Nyt viimeisen kuukauden aikana on Tiitiäinen halunnut syödä itse lusikalla - melkoista sotkuahan se on, mutta hienosti ruoka suuhun menee ja harvoin joutuu enää syöttämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekä-että -linja taitaa ollakin aika yleinen tapa :) Juuri noilla keitetyillä kasviksilla ja hedelmänpaloilla meilläkin taidetaan pikkuhiljaa nyt aloitella. Kiva, että teillä Tiitiäinen osaa jo syödä itsekin! :)

   Poista