11. joulukuuta 2014

Tarvitseeko lapsi ensiaskelkengät?

Vielä vuosi sitten en ollut montakaan ajatusta lastenkenkiin uhrannut. Ajattelin, että minkälaiset kengät tahansa käyvät pikkulapsillekin. Kunnes sitten keväällä törmäsin sanaan ensiaskelkengät. Aloin tutkiskelemaan asiaa vähän tarkemmin ja ymmärsin, että juuri kävelemään oppineiden lasten tulisikin tavallisten kenkien sijaan käyttää ensimmäisiin askeliin tarkoitettuja kenkiä. Mulla on itselläni ollut ongelmia jalkojen kanssa, enkä toivoisi lapselleni vastaavaa.


kuva: kookenka.fi 
Meillä kävely ei ihan vielä ole ajankohtaista, vasta ensi vuoden puolella. Nyt kuitenkin luin jostain, että ensiaskelkenkiä olisi hyvä alkaa käyttämään ihan sisätiloissa jo siinä vaiheessa, kun lapsi oppii seisomaan. Niinkuin edellisessä postauksessa kerroinkin, niin Milton seisoo nykyään jatkuvasti. Jalat huojuvat vielä aikalailla ja ollaan tavallisten sukkien sijaan otettu jarrusukat käyttöön, niillä kun pysyy vähän paremmin pystyssä. Nyt olenkin alkanut miettimään, pitäisiköhän meidän sittenkin hankkia lapsemme ensimmäiset kengät jo tässä vaiheessa. Ulkona on vielä turha kenkiä käyttää, kun siellä poika istuskelee aina vaunuissa, mutta sisällä ne voisivat tulla tarpeeseen.
kuva: zalando.fi


Tarjolla olevat ensikengät eivät tietenkään ole mitään maailman tyylikkäimpiä kenkiä, mutta tässä asiassa laatu päihittää mielestäni ulkonäön. Hienoja kenkiä kerkeämme käyttämään sitten myöhemminkin. Suosituimmat merkit ensiaskelkenkissä tuntuvat olevan Ecco ja Superfit. Olen ymmärtänyt Eccon mallien olevan vähän leveämpiä kuin Superfittien.

Osa pitää ensiaskelkenkiä turhana panostuksena. Hintaahan näillä kengillä on paljon, suurin osa hinnoista tuntuu pyörivän 50-100 euron välillä. Lisäksi kengät suositellaan ostettavan lapsille uusina, koska käytetyt kengät ovat aina muotoutuneet edellisen käyttäjänsä jalkaan sopiviksi. Osa taas haluaa nimenomaan sijoittaa rahat juuri tällaiseen. Mielipiteitä on monia.

Nyt haluaisinkin kuulla kokeneempien ajatuksia. Onko teillä käytetty ensiaskelkenkiä? Missä vaiheessa otitte kengät käyttöön? Mitä merkkiä suosittelisitte?

17 kommenttia:

 1. Kurkkaa Lähiömutsin postaus aiheesta. :)
  http://www.mutsiavautuu.com/2014/04/miten-valita-lapselle-hyvat-ja.html
  Meillä on Hennesin tennarit hyviksi todettu ja edullisetkin ovat. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasin tulla myös vinkkaamaan lähiömutsin postauksessani! :) mutta siis kyllä ne on hyvä olla ja halvallakin saa:)

   Poista
  2. Joo tuossa onkin kattavasti tietoa! Kiitos :)

   Poista
 2. Meillä oli Eccon ensikengät ja mielestäni ne oli hyvät. Helppo laittaa jalkaan sivuvetskarin vuoksi ja hyvännäköisetkin. Täältä näkee minkä näköiset meillä oli http://matkalla-aitiyteen.blogspot.fi/2014/03/ensiaskelkengat.html
  Toi Lähiömutsin artikkeli on tosi hyvä ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo teidän on kyllä hyvännäköiset! Kiitos vinkistä :)

   Poista
 3. Ei meillä ollut "virallisia" ensiaskelkenkiä. Ensikengät ostettiin alle 1v kun Viljami oppi aikaisin kävelemään, ja ne olivat vielä talvikengät, muistaakseni Dinskosta ostettu. Aika huteraahan se meno oli ulkona niillä kengillä :D Kelien lämmetessä oli sitten peruslenkkarit ja -sandaalit kesällä. Mielestäni aika kaksipiippuinen juttu tuo, että sisällä pitäisi käyttää kenkiä. Eikös kuitenkin toisaalta suositella, että paljas jalkapohja saisi stimulaatiota, siksi en ymmärrä sisäkenkiä. Eri asia sitten, jos jaloissa on isompana ongelmaa, johon tarvitaan tukevia kenkiä sekä sisä- että ulkokäyttöön. Onko teillä millainen neuvolatäti, mikä on ammattilaisen mielipide asiaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole vielä kysellyt aiheesta mitään neuvolassa, täytyykin ottaa siellä puheeksi kun seuraavan kerran mennään :) Meillä on aika viileää täällä kotona ja paljain jaloin en ole kauheasti nyt voinut pojan antaa olla, kun jalat menee heti kylmäksi ja näitä flunssia on tässä ollut jo useampi.. Mutta kyllä muakin tuo kenkien pitäminen sisällä vähän mietityttää, että onko se nyt hyvä juttu vai ei.. Kiitos mielipiteestäsi! :)

   Poista
 4. Mä en pidä enää ees sukkia ja harvoin housujakaan sisällä Kukkiksella, vaikka ois kuinka jarrusukat niin paljas jalka pitää paljon paremmin ja liikkuminen on helpompaa :) Mä vielä kans mietin tätä kenkäasiaa, kirjoitin aiheesta vastikään ja saamani kommentit pistivät hieman miettimään onko ensikengät tosiaan tarpeelliset vai ei. Ajattelin kysellä kenkäkaupoista ja ehkä rimpauttaa neuvolaan. Meillä kun seuraava aikakin on vasta 1v niin ei pääse kysymään paikan päälle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olisi mun mielestä ihanteellista, että saisi liikkua ihan paljain jaloin, mutta harmi kyllä meidän kämppä on sen verran viileä, että pojan jalat on heti ihan kylminä jos annan hänen hengailla paljain jaloin.. :/ Siksi ollaan pidetty nyt niitä sukkia ja oltu vain pieniä hetkiä paljain jaloin. Mäkin kyllä nyt aloin miettimään, että kannattaako niitä sittenkään sisäkäyttöön hommata ollenkaan, että jos hommaisi vaan ulkoiluja varten sitten kun kävely on ajankohtaista :) Kiitos mielipiteestä!

   Poista
 5. Itse alan ammattilaisena voin sanoa.,että mielipiteitä ja tutkimuksia on puolesta toiseen. Itse tulen käyttämään pojallani (4kk) ensiaskelkenkiä ulkona kun poika alkaa kävelemään tai istuu esim. hiekkalaatikolla, lisäksi voi olla kangaskengät mitä käytetään joskus. Ulkona pienen lapsen jalka tarvitsee suojaa ja tukea kannasta, kengän tulee mm. istua hyvin ja joustaa. Sisällä en näe tarvetta kenkien käyttöön, vaan jalka saa kehittyä ns. rauhassa. Mitä tulee käytettyihin kenkiin niin ensiaskelkengät ovat yleensä käytössä niin vähän aikaa että kenkään ei tule kulumaa tai painaumaa edellisen käyttäjän jalasta, jolloin esim. pohjallista vaihtamalla kenkää voi käyttää seuraavakin lapsi. Isompien kohdalla asia onkin eri ja käytettyä kenkää en itse ostaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hyvä pointti, että ensiaskelkengät ovat käytössä lapsella niin vähän aikaa, että kenkä ei kerkeä muotoutua samalla tavoin kuin isompien lasten kengissä. Kiitos kommentistasi, hyvä kuulla asiantuntijankin mielipide! :)

   Poista
 6. Me annettiin kesällä kävellä paljain jaloin aina kun pystyttiin ja muuten oli superfitin kengät jalassa. Sisällä ei käytetty! :) noita Superfitejä voin ainaki suositella! Oli ihanan kevyet taaperoiden kävellä! :) ja helppo laittaa jalkaan naruista huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Superfitit onkin tainneet saada paljon suosiota! On kyllä tärkeetä, että kengät olisivat kevyet eikä mitkään hankalat ja raskaat. Täytyy käydä siis Superfittejäkin testailemassa :)

   Poista
 7. Meillä oli esikoisella ensiaskelkengät, hän sai ne ristiäislahjaksi mummilta. Otettiin ne käyttöön heti kun kevät koitti, eikä käyttänyt enää toppatöppösiä ja kun oltiin pihalla konttaamassa. Meillä oli käytössä muistaakseni superfitin sellaiset tummansiniset nauhalliset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mietinkin tässä, että jos nyt olisi kevät niin ensiaskelkengillä voisi hyvin olla ulkona jo konttailemassa, mutta koska nyt talvella tuo meidän poika hengailee vain vaunuissa ulkosalla niin voi olla että meillä onkin tarvetta kengille vasta alkukeväästä :) Nyt alkaa nimittäin tuntua, että tuskin niitä ihan vaan sisäkäyttöön kannattaa sittenkään hankkia.. :)

   Poista
 8. Voih, vasta kauhistelin, että kohta se pitää käyä kenkäkaupassa. Mua nii jänskättää jo tuo oikean koon valitseminen, ehkä se onnistuu! Heheh. Mutta en ole vielä ajatellut kenkien merkkiä tai muutakaa. Kohtahan se täytyy niitäkin miettiä urakalla, muilta lukijoilta sai onneks jo vähän osviittaa. Hurjaa, kun 7kk ikäinen poitsu yrittää kävellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pakko kyllä pyytää ostaessa kunnolla apua, että osuu oikea koko! Varmaan on hyvä piirtää jalka ihan paperille ennen kaupoille lähtöä :)

   Poista