19. helmikuuta 2015

Vauvavuoden turhat ja tarpeelliset tarvikkeet

Vauvavuoden pikkuhiljaa lähennellessä loppuaan ajattelin kirjoitella vähän millaisia lastentarvikkeita meillä on ollut käytössä ja miten tarpeellisiksi ollaan ne koettu. Me ollaan alusta saakka pihistelty lastentarvikkeiden ostossa ja ostettu tai saatu paljon kaikkea käytettynä. Vähän jännä, kun lastenvaatteissa ostelen aina yleensä uutta, mutta lastentarvikkeissa tulee suosittua käytettyä. Ehkä se on se, että lastentarvikkeet on yleensä pysyneet niin hyvässä kunnossa, kun taas kirppareilta on tullut löydettyä vaan paljon huonokuntoisia vaatteita. Erityisen tyytyväinen olin meidän Emmaljungan käytettyihin rattaisiin, jotka olivat vielä todella hyvässä kunnossa.


Hoitopöytä. Me ei hankittu varsinaista hoitopöytää, koska ne oli niin kalliita ja koettiin, että se olisi ollut sen verran vähän aikaa käytössä, ettei siihen olisi kannattanut sijoittaa. Sen sijaan hankittiin Ikeasta Malm-lipasto, joka ajoi vauvanvaatesäilytyksen lisäksi myös hoitopöydän roolia. Pari ensimmäistä kuukautta käytettiin lipastoa hoitopöytänä, mutta siirrettiin sitten hoitoalusta pikkuvessan pesukoneen päälle, koska lavuaari oli tällöin lähempänä. Ja sitä ollaan käytetty osittain edelleen. Joten onneksi ei ostettu sitä hoitopöytää.

Imetystyyny. Ei olisi selvitty imetyksistä ilman kunnon tyynyä. Sängyssä makuulla imetys onnistui ilman mitään apuvälineitä, mutta jos halusin syöttää poikaa olohuoneessa istuen, ei siitä alkuun tullut mitään ilman imetystyynyä. Tyynyn avulla sain pojan aseltua makuulle hyvin eikä omat kädet väsähtäneet lukuisien syöttökertojen aikana.

Rintapumppu. Mulla oli alkuun käytössä Ainun rintapumppu, mutta rintatulehduksen aikaan jouduin pumppailla pitkin öitä ja kyseisen pumpun kanssa se oli todella raskasta hommaa. Olin kuullut paljon hyvää Aventin manuaalisista pumpuista ja oli hyvä, että päädyin sen hankkimaan. Aventin pumppu oli todella helppokäyttöinen ja maitoa herui paljon vähemmällä työllä. Suosittelen sitä kaikille rintapumpun hankkimista suunnitteleville!


Sitteri. Tämä oli ihan hyvä väline, jossa poika viihtyi ja tykkäsi seurailla ympärillä tapahtuvia asioita. Jossain vaiheessa aloin kuitenkin kokea sitterin todella epäkäytännölliseksi ruokailujen osalta. Poikahan alkoi syömään jo paljon ennen kuin osasi itse istua, joten ruokailut oli suoritettava sitterissä istuen. Päädyttiin laittamaan sitteri ruokapöydän päälle pojan ja meidän yhteisten ruokailujen ajaksi ja inhosin sitä ratkaisua alusta saakka. Sitteri vei pöydällä paljon tilaa eikä ollut mun mielestä kovinkaan hygieenistä siirrellä sitä lattialta pöydälle päivittäin. Haaveilin Stokken Tripp Trappiin tarkoitetusta Newborn setistä, jossa vauva olisi saanut hengailla syöttötuolissa omassa istuimessaan ja oltaisiin saatu ruokapöytä vapaaksi. Päätin, että mahdollisella seuraavalla kierroksella meiltä tulee kyllä löytymään sitterin sijasta tuollainen Newborn set.


Rintareppu. Saatiin ystäviltä käyttöömme Baby Björnin reppu, mikä oli ensimmäisinä kuukausina ihan loistoväline esimerkiksi venereissuilla, kirpputoreilla, Porvoon vanhassa kaupungissa ja Ikeassa. Minimies alkoi kuitenkin nopeasti painaa sen verran paljon, että äidin alaselkä oli aina ihan tulessa pienenkin kantamisen jälkeen. Saatiin myöhemmin lainaan myös Manduca, joka oli huomattavasti mukavampi kantajan selälle, mutta sitä ei kerittykään ennen talven tuloa montaa kertaa käyttämään.

Hyppykiikku. Pomppimiskiikku on meillä myöskin ollut lainassa, mutta se on jäänyt hyvin vähäiselle käytölle. Niinä kertoina mitä ollaan sitä käytetty, ei poika ole siinä kovin kauaa kerralla viihtynyt.


Vaunujen suojaverho. Alkuun meillä oli kaikenlaisia virityksiä rättien ja pyykkipoikien kanssa, kunnes menin ostamaan vaunuihin ihan kunnon suojaverhon kiinnityksineen. Ollaan koettu se todella käteväksi, pysyy helposti paikoillaan ja sen saa myös alaosasta sidottua kiinni vaunuihin.

Lämpöpussi. Pussia käytettiin monta kuukautta ja vasta nyt luovuttiin siitä, kun se alkoi pojan kasvettua olemaan jo vähän tiellä. Se oli kyllä loistava apuvälinen ulkoiluihin eikä tarvinnut pukea miljoonia kerroksia vaatteita pakkasilla.


Kävelytuoli. Otettiin tuoli käyttöön pojan ollessa puolivuotias ja pari kuukautta siitä se oli käytössä päivittäin aina pieniä hetkiä kerrallaan. Osahan ei tätä tuolia kannata ollenkaan, mutta pakko sanoa, että meillä se on ainakin pelastanut monta tapaturma-altista hetkeä. Kun on vauhdikas lapsi ja itsekin pitäisi välillä tehdä ruokaa tai käydä suihkussa niin on hyvä, että on joku turvallinen paikka mihin laittaa lapsen hetkeksi odottelemaan. Ja meillä poika tykkäsikin kävelytuolistaan ja rullaili sillä menemään huoneesta toiseen. Nyt tuoli tosin joutaisi jo varastoon, kävelemään opittuaan poitsu ei nimittäin viihdy siinä enää lainkaan ja kömpii jo helposti pää edellä tuolista pois.

Taaperokärry. Saatiin kärry joululahjaksi, kun Milton alkoi harjoittelemaan kävelyä tukea vasten ja se onkin ollut mahtava apuväline kävelyharjoituksiin. Nyt pojan kiinnostus kärryä kohtaan on alkanut jo vähän vähenemään, kun kävely ilman tukea on selkeästi siistimpää, mutta kyllähän kärry pyörii leikeissä edelleen ja kyydissä on tietysti hauska istua, jos joku työntää.

Mitä tarvikkeita te olette kokeneet tarpeellisiksi vauvavuoden aikana, entäs turhiksi?

9 kommenttia:

 1. Turhia oli kantoliinat ja reput. Tissit oli edessä eikä vauvan asettelu onnistunut. Ja sitten kun tuntui että tissit ei enää murskaa vauvaa, alkoi painoa olla vauvalla jo sen verran että ei jaksanut kauaa kannella. Miehellä ei ollut sitä ongelmaa, mutta ei jostain syystä suostunut käyttämään niitä liinoja tai reppua. :D Kaikki muut hankinnat on olleet hyödyksi, enemmän tai vähemmän.. Paitsi tuttipulloja ei olisi tarvinnut niin montaa, kun rintamaidolla pärjättiin melkein vuosi. Yksi olisi riittänyt mutta me ostettiin 5.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo reput kyllä rasittaa selkää aikalailla, mutta niissäkin taitaa olla eroa paljonkin! Mulla nimittäin tuo Manduca ei saanut selkää kipeäksi juuri lainkaan, vaikka käytettiin sitä kun poika oli jo aika isokokoinen :) Meille taas tuli tuttipullotkin kovaan käyttöön ja onkin käytössä edelleenkin, kun imetys jäi sen verran lyhyemmäksi. Mutta eihän näistäkään alkuun tiedä, hyvähän se on varautua tarpeeksi hyvin ;)

   Poista
 2. Turhia oli hoitopöytä ja rintareppu, koska A-muru ei rintarepussa viihtynyt. Myös tutit jäivät turhakkeiksi. :) Meillä oli myös ylitarjonta tuttipulloista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, toiset lapsethan ei esim. tutteja paljoa kaipaile! Meilläkin on tutti jo pitkään ollut pelkästään unikäytössä, mutta silloin se onkin erittäin kaivattu väline :D

   Poista
 3. Meillä turhakkeeksi osoittautui imetystyyny, kun taas arjen ehdottomat pelastajat olivat itkuhälytin ja manduca. Tuo Dooky suojaverho on myös meillä ollut kovassa käytössä, ei tarvitse mitään kummempia virityksiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni onkin sanonut, että imetystyyny jäänyt melkeinpä käyttämättä! Meillä se jostain syystä koettiin tosi hyväksi, kun istualteen imettäminen tuntui olevan jotenkin tosi hankalaa :D

   Poista
 4. Hoitopöytää ei hankittu, koska koettiin et ne on sika kalliita ja tarviiko oikeesti? No mun entinen pieni ruokapöytä toimi yhtä hyvin hoitopöytänä ja mahtu makkariin. Sitteri oli tosi hyvä, poika viihty siinä ja äiti sai touhuta välillä kotitöitä. Rintareppu oli hyvä, mutta jäi vähällä käytölle ko ei hartiat ja niska oikein tykännyt. Imetystyyny ei päässyt toimittamaan oikeaa virkaa, kun imetys ei onnistunut erinäisten ongelmien takia vaan toimi pojan "nojatuolina".

  Matkasänky on ollut kyllä tosi tarpeellinen. Pinnasängystä hankkiuduttiin eroon, kun se on minun ja veljeni entinen ja pikkubroidi tykkäs kiivetä sielt pois tipahtaen eli ei ollut tarpeeksi matala sille tarzanille ja halusin senkin takia siitä eroon, et ei oman pikkupään tarvi mötkähdellä alas sielt (itse kyllä olin pysynyt pinnassa aikoinani). Matkasängystä ei kyllä yletä kukaa kiipeemään pois ja ompa tuttu sänky aina helppo ottaa mukaan matkoille yms.

  Mitään ihmeempiä ei hankittu ja onneksi, ei tarvittu ja hyvin ollaan pärjätty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, hoitopöydän roolia voi kyllä toimittaa melkein mikä vaan pöytä missä korkeus on edes vähän kohdillaan! Nuo matkasängyt on kyllä käteviä ja tosiaan tarpeeksi matalia, meillä on äidilläkin sellainen ja siellä pojan on kätevä nukkua aina kyläillessä :)

   Poista
 5. Turhaksi jäi meillä imetystyyny, rintareppuakin on käytetty hintaansa nähden turhan vähän, mutta toisaalta kuitenkin ilman olisi ollut hankalampaa esim ripulissa olevaa koiraa käyttää montaa kertaa päivässä ulkona :D Tarpeellista on ehdottomasti ollut rintapumppu, sitteri ja hoitopöytä. Hoitopöydästä luovuttiin pari viikkoa sitten kun siirryttiin kokonaan housuvaippoihin :)

  VastaaPoista