9. huhtikuuta 2015

Lentäminen pienen lapsen kanssa

Täällä ollaan, kotona koko perhe. Aikaerorasitus on tällä hetkellä aikamoinen ja tuntuu paljon rankemmalta näin kotiinpäin tullessa, kuin mitä menomatkalla oli. Saavuttiin Suomeen eilen illansuussa ja kotiinpäästyämme käytiinkin aika nopeasti kaikki nukkumaan. Puolen yön aikaan alkoi pojan huoneesta kuulua itkua ja siinä sitten valvoskeltiin muutama tunti muumeja katsellen ja pyykkejä laitellen. Sain pojan onneksi nukahtamaan vielä loppu yöksi ja aamulla nukuttiinkin lähemmäs puolta päivää. Ehkä tässä muutama päivä menee, että päästään takaisin tähän rytmiin.

Ajattelin aloittaa matkapostausten kirjoittamisen suoraan aiheella, joka itseäni meidän reissussa eniten jännitti, eli millaista on lentäminen pienen lapsen kanssa? Mehän lennettiin molemmat matkat yhden välilaskun kera, mutta saatiin oikeastaan kokea kaksi täysin toisistaan poikkeavaa lentoa. Kaikenkaikkiaan lentäminen tuon miltei 1-vuotiaan kanssa meni hyvin ja ehkä jännitin vähän liikaakin. Tässä tulisi meidän kokemuksia kahdelta pitkältä lentomatkalta.


Meillä oli kummallakin matkalla ensin pidemmät lennot ja niitä seurasi sitten lyhyet muutaman tunnin jatkolennot lopulliseen määränpäähän. Ensin lennettiin Helsingistä suoraan New Yorkiin ja kone lähti liikkeelle iltapäivällä. Oltiin oletettu, että poika nukkuisi kunnon päiväunet koneessa ja että ainakin puolet lennosta menisi nukkumiseen, mutta toisin kävi. Milton oli ensin kovin ihmeissään koneessaolosta ja vaikka väsyttikin, ei uni meinannut millään tulla. Kahdeksasta tunnista poika viettikin sitten hereillä ainakin kuusi tuntia.

Miten saatiin aika kulumaan pitkällä lennolla? Tutkimalla lippusia ja lappusia, lukemalla kirjoja, katsomalla lastenohjelmia koneen telkkarista, käppäilemällä edestakaisin käytävällä ja napostellen pientä syötävää. Itkeskelyä oli melko paljon, mutta jotenkin saatiin se aika vaan kulumaan ja yhtäkkiä huomattiinkin että kone aloitti laskeutumisen. Vuorottelemalla syliä saatiin välillä itsekin tehtyä jotain muuta, vaikka koneeseen ostamani kirja jäikin koko reissun ajalta lukematta. Meillä oli myös mukana pojalle lämpimiä vaatteita sekä oma viltti ja unilelu lisäämässä viihtyvyyttä ja turvallisuutta.

Paluumatkan pidempi lento meillä olikin sitten Miamista Pariisin, se oli puolestaan yölento. Vinkkinä: suosittelen ehdottomasti ajoittamaan kaukolennot yöaikaan pienten lasten kanssa. Milton nukkui nimittäin melkein koko paluulennon ajan ja näin satiin itsekin torkuttua jonkin verran. Menomatkalle olisi ollut mahdollista saada oma vauvankoppa, mutta ei oltu tajuttu varata sitä lentoja tilatessa, joten koppapaikat olivat jo menneet lähtöselvitysvaiheessa. Paluumatkalle ei koppia olisi ollut edes tarjolla, mutta suosittelen ehdottomasti kyselemään lentoyhtiöltä erilaisia vaihtoehtoja mikäli on alle vuoden ikäisen kanssa lähdössä matkaan. Paluumatkalla poika nukkui meidän jaloissa lattialla, johon tehtiin pesä vilteistä ja tyynyistä. Ei tosiaankaan mikään mukavin paikka nukkua, mutta selkeästi paremmin sai poika nukuttua lattialla, jossa sai hieman vaihdeltua asentoa kuin sylissä. Itse vilkuilin kyllä koko ajan lattialle, joten omat nukkumiseni jäivät lennon aikana tosiaan pieniksi torkkuiluiksi. Jokatapauksessa tulevaisuutta ajatellen voisin hyvin lähteä yölennolle pienen lapsen kanssa, päivälennolle mentäessä pitäisi kuitenkin olla vähän enemmän tilaa ja koppa tai oma istumapaikka lapselle varattuna.


Milton söi lentojen aikana melko vähän, hieman naposteli hedelmiä ja pieniä jogurttimarjavälipaloja. Enimmäkseen meni kuitenkin vaan maitoa, jota oltiinkin varattu hyvin paljon mukaan. Suosittelen siis varaamaan lapselle riittävästi omaa juotavaa mukaan, ja lennoillahan tarjoillaan lisäksi vettä ja mehua tarpeen mukaan. Meillä ainakin maito muodostui kyllä todella tärkeäksi reissun aikana ja varsinkin nousuille ja laskuille on hyvä varata juotavaa pulloon, jotta paine ei kävisi pienissä korvissa liian kovaksi. Olin varannut myös puuduttavia korvatippoja varalta mukaan, mutta nousut ja laskut sujuivat kyllä meillä hyvin, eikä poika itkeskellyt niistä pahemmin. Maidotkin hän taisi kulauttaa jo nopeasti alas ja imeskeli tuttia tyytyväisenä loppuajan.

Lentokentillä liikkumista ja koneesta toiseen siirtymistä helpotti ehdottomasti kantoreppu. Milton matkusti kantorepussa koneista poistuttaessa ja turvatarkastuksiin mennessä ja esimerkiksi tullijonossa New Yorkissa oltaisiin oltu pulassa käsimatkatavaroiden ja nukkuvan lapsen kanssa ilman Manducaa.   Turvatarkastuksia meidän lennoilla oli vaikka kuinka paljon ja joka kerta saatiin kaivaa esiin vauvanruoat. Korvikkeita ja muita lastenruokiahan saa viedä koneisiin niin paljon kuin on tarvis, mutta ne pitää ottaa selkeästi esille ja jokainen purkki ja purnukka käydään tarkkaan läpi. Vauvanruoat siis hidastuttivat meidänkin turvatarkastuksia, mutta kaikki tarkastajat olivat todella ystävällisiä ja jopa tuttupullossa ollut avattu maito läpäisi tarkastuksen Ranskan päässä.

Me matkustettiin mennessä kahdella matkalaukulla ja yksillä rattailla, takaisin tullessa meillä oli vielä kolmas matkalaukku lisänä, koska myös sylilapsella sai olla oma laukku ruumassa. Joillakin matkoilla on käsittääkseni mahdollista kulkea kentilläkin omien rattaiden kanssa ja luovuttaa ne koneeseen vasta lähtöportilta, mutta me koettiin ihan helpoksi paketoida rattaat ruumaan Finnairilta saamassamme suojapussissa ja käyttää kentän omia rattaita. Rattaat jopa saapuivat ehjinä perille, vaikka pussi ei ollutkaan mitenkään iskusuojattu.


Miten teillä on lennot sujuneet pienten lasten kanssa? Oletteko lentäneet päivä- vai yölennoilla?

7 kommenttia:

 1. Kiva kuulla tuoreita kokemuksia kun juuri tätä asiaa pohdiskeltiin kuukausi sitten kun mietittiin tulevia lomasuunnitelmia (meillä 7kk ikäinen lapsi). Näillä näkymin tosin teemme kahden-kolmen viikon autoreissun pitkin eurooppaa, hyvä pitkän matkan testi tuli viime viikolla kun ajelimme Rukalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autoreissu Euroopassa kuulostaa kivalle, toivottavasti sujuu mukavasti :) Kiva, että tykkäsit lukea kokemuksiamme!

   Poista
 2. Oi olipas kiva lukea kokemuksia lennoista! Mua huvittais kauheesti lähteä kesällä jollekin pikkulomalle, mutta miehen ylipuhumisessa on vielä hommaa ;) :D Aika hurjalta kuullostaa tuo lattialla nukkuminen, enkä ihmettele että olet koko ajan vilkuillut pikkuista sielä. Ne on niin kamalan ahtaatkin ne välit ja toisten jalat melkein siellä oman penkin alla :D Tai riippuu tietty koneesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit lukea! Lattialla nukkuminen askarrutti mua vähän aluksi ja harmitti tosi paljon ettei voitu saada omaa koppaa.. Sylissä poika kuitenkin kiehnäsi levottomasti eikä oikein saanut löydettyä hyvää asentoa kun taas lattialla nukkui tyytyväisenä, kun vaan oli tarpeeksi pehmuketta ja lämmintä päällä :) Me oltiin paluulennolle maksettu vähän lisää sellaisista paikoista, missä piti olla pikkasen enemmän jalkatilaa, mutta eipä siinä nyt kovin paljoa enempää tilaa tuntunut olevan..

   Poista
 3. Mehän kanssa lennettiin just sinne Thaimaahan ja takaisin ja molemmat vielä päivälentoja. Ainoa asia mihin olin meidän lentoyhtiössä pettynyt, oli ettei alle 2-vuotiaalle ollut edes mahdollista ostaa kunnon ruokaa ja takastulomatkalla saatu piltti oli yli vuoden vanha... ja lentoyhtiöstä taitaa riippua saako nukkua lattialla. Mä olen kuullut ettei alle 2-vuotiaat kärsi näistä ilmanpaineen aiheuttamista korvasäryistä koska niille ei ole vielä kehittynyt jotkut systeemit tuolla, mutta nyt kun yritin googlettaa niin en kyllä mitään faktaa löytänyt. Mut tolla kuvitelmalla me ollaan lennetty jo kolme kertaa Eliksen kanssa ;D kertaakaan ei ole korviaan valitellut. Mä kans stressasin lentoja ihan turhaan koska hyvin ne meni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai vanhaa pilttiä antoivat, yh.. :/ Päivälennoilla kun lapsetkin varmasti ovat nälkäisiä.. Joo mä oon kanssa kuullut, että osassa ei saa nukkua lattialla ja me huomattiin että eri lentoyhtiöillä oli myös ihan erilaiset neuvot siitä pitääkö sylilapsen olla turvavyössä nousun ja laskun aikana vai ei.. Ekalla kerralla saatiin oma turvavyö lapselle kiinnitettäväksi omaan vyöhön ja toisella kertaa sanottiin ettei missään nimessä lasta turvavyöhön... :D

   Joo vähän turhaa stressausta, kun samat tarpeethan pienellä lapsella on lennon aikana kun muutenkin, vähän pienemmät tilat vaan.. ;)

   Poista
 4. Meilla on edessa pitka lento Jenkeista Suomeen elokuussa, poika silloin 8kk. Vahan kylla jo meinaa jannittaa, mutta se on yolento, joten oon aika luottavainen, etta kaikki menee hyvin :)

  VastaaPoista