19. toukokuuta 2015

1-vuotias Milton

Synttäripäivästä on jo muutama viikko, mutta nyt on viimein aika kertoa teille meidän rakkaan 1-vuotiaan kehityskuulumisia. Kahteentoista kuukauteen on mahtunut paljon. Tuo pieni hurmuri on kasvanut silmissä niin kovaa vauhtia, että joka päivä vaan ihmetellään, miten meidän pienestä minimaalisesta vauvasta on kasvanut näin taitava taaperonalku.


Mutta millainen on tuo meidän taaperonalku näin äidin silmin katsottuna?


Miltsu, Mili, Dalton ja mitä muita. Rakkaalla lapsella on monta lempinimeä. Parhaiten hän kuitenkin tottelee nimeä Milton. Rakastuttiin tuohon nimeen jo raskausaikana ja heti syntymästään saakka poika näytti aivan Miltonilta. Mitään muuta nimeä en hänelle enää osaisi kuvitellakaan.

Milton on sosiaalinen poika eikä vierasta juuri ketään, vaan tekee innoissaan tuttavuutta uusien ihmisten kanssa. Menee reippaasti vieraidenkin syliin ja on kovin kiinnostunut muista lapsista. Milton on ehkä hieman keskimääräistä vilkkaampi tapaus eikä viihdy paikallaan, vaan suhailee ees taas paikasta toiseen oltiin me missä tahansa. Käytiin eilen 1-vuotisneuvolassa ja poika sai samalla rokotuksia. Painoa oli joulukuisista mittauksista tullut vain kilo lisää, mutta ihmekös tuota, kun toinen liikkuu i h a n  k o k o  a j a n . Pituutta sen sijaan oli tullut aika reippaastikin. Poitsu kävi terveydenhoitajan huoneessa läpi jokaikisen lelun ja kipitti sen jälkeen leikkimään kukkuu-leikkiä huoneessa olevan vuoteen taakse.


Meidän 1-vuotiaan suurimmat rakkaudet ovat ehdottomasti eläimet ja autot. Poika osaa kysyttäessä kertoa mitä kissa, koira, auto ja traktori sanovat. Kahdella viimeisellä on vielä omat äänensä: "brrrr" ja "trrrr". Viimeisen kuukauden aikana kehitystä on tullut tosi paljon ja Milton ymmärtää todella hyvin puhetta ja kehoituksia. Pikkumies tietää mitkä kengät äiti laittaa jalkaan ja osaa ojentaa ne ulos lähtiessä. Viime lauantaina heräsin siihen, että pienet kädet ojensivat kaukosäätimet minulle sänkyyn, koska kukaan ei vielä ollut laittanut lastenohjelmia pyörimään.

Milton syö vähän kaikenlaista ja sormiruokailee jo taitavasti. Päiväunia poika nukkuu välillä yhdet ja välillä kahdet, mutta unta hän tuntuu tarvitsevan melko paljon. Liikkuminen on kyllä niin aktiivista, ettei mikään ihme, jos vähän väsyttääkin välillä. Täällä on myös viime viikkojen aikana tehty ahkerasti hampaita, mikä on tällä kertaa tuntunut olevan vähän työläämpää kuin aiemmilla kerroilla.

Sanavarasto on kehittynyt jo aika mukavasti ja kiva huomata, että kaksikielisyys näkyy jo nyt kielen oppimisessa. Vielä ei poika ymmärrä kenelle puhutaan mitäkin kieltä, mutta nämä päivittäin iloisesti raikaavat sanat ovat mamma, pappa, äiti, dit, titta, anna, ei, nää ja heihei.

Mitä kuuluu teidän pienille vipeltäjille?
Kiinnostaisi kovasti kuulla, mitä sanoja teidän 1-vuotiaat käyttää?

SEURAA BLOGIA BLOGLOVINISSAFACEBOOKISSA TAI INSTAGRAMISSA

10 kommenttia:

 1. Ihana Milton, niin suloinen <3 Nimi on kyllä todella kaunis! :)

  VastaaPoista
 2. Meidän Helmi on nyt 11 kk ja sanoja alkaa jonkin verran tulla, tai no tavuja lähinnä vielä. Mamma on ollut jo pitkään kuvioissa, ja nyt on oppinut sanomaan peili :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin paljon noita tavuja myös ja tuo mamma/äiti taitaakin olla monella niitä ensimmäisiä sanoja :)

   Poista
 3. Meillä yks-vuotias Onni-poika tai no kohta 13kk :D Kävelee muutaman metrin jo, mutta kontin on kivempi ko pääsee lujempaa! Ja sanoja tulee kakka, nälkä, "yvvää", "ampPU" eli hyvää ja lamppu :D Ja "eiii" tulee vahvasti jos ei mee omanmielen mukaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana :D Mä oon kanssa yrittänyt opettaa pojalle tuota nälkä-sanaa, mutta toistaiseksi poika maiskuttaa aina suutaan kun on nälkä :D

   Poista
 4. Suloisia kuvia :))
  Hei saanko käyttää sun blogin banneria mun blogissa top 10 -postauksessa?

  VastaaPoista