22. kesäkuuta 2015

No koskas teille tulee toinen?


Lapsen saavutettua kokonaisen yhden vuoden iän, on näitä kysymyksiä alkanut pikkuhiljaa kantautua korviin. On niitä, jotka kysyvät vaivihkaa vähän varovasti ja sitten on niitä, jotka pamauttavat suoran kysymyksen odottaen samalla rehellistä vastausta. Olen itsekin kovin utelias ihminen enkä yhtään ihmettele, että muita kiinnostaa. Sellaisia me ollaan, halutaan tietää toisistamme kaikki ja varsinkin sellaiset asiat, joita ei välttämättä ihan heti koko kansalle edes kuulutettaisi.

Veikkaan, että sielläkin ruudun toisella puolella on moni, joka on ainakin kerran blogia lukiessaan miettinyt koskakohan niille tulee toinen. Olen itsekin joskus tehnyt tuota samaa, kysellyt ihmisiltä samoja kysymyksiä, mutta nykyään olen kokenut viisaammaksi pysyä enimmäkseen hiljaa tai ainakin olla erittäin varovainen tällaisten kysymysten kanssa. Mistä minä tiedän, vaikka pariskunta olisi kuukaudesta toiseen yrittänyt toista lasta tuloksetta ja sitten tulisin minä, kysymyksineni. Se voisi saada aikaan vaan pahaa mieltä. Tai mitä jos tarkoituksena olisikin kasvataa vain yksi lapsi, sekin on ihan täysin normaalia ja jatkuvat kyselyt saattaisivat siinä tapauksessa lähinnä ärsyttää.

Me ollaan ihan avoimesti kerrottu kaikille, että toivottaisiin myös toista lasta. Kun on itse lapsena leikkinyt niin paljon yksin ja katsonut vihreänä kateudesta kavereita, joilla on ollut melkein samanikäisiä sisaruksia leikkikavereina ja tukena, tietää ainakin mitä ei toivoisi omalle lapselleen. Vaikkei meidän maailma nyt siihen kaatuisi, jos meitä olisi tulevaisuudessa edelleen vain kolme. Jossain vaiheessa haaveilin jopa kolmesta lapsesta, mutta näin yhden lapsen vauvavuodesta selvinneenä ja koko ajan vauhdissa olevan taaperon perässä juostessa ajatukset ovat pikkuhiljaa muuttuneet realistisemmiksi. Sitä on oppinut tuntemaan itseään vähän paremmin, enkä enää usko, että minusta olisi kolmen lapsen äidiksi. Vaikka koskaan ei tietenkään kannata sanoa ei koskaan. Mutta kyllä me vielä se toinen haluttaisiin.

Itse en ole millään lailla loukkaantunut näistä kysymyksistä ja on ihan kiva, että ihmisiä kiinnostaa meidän elämä ja suunnitelmat. Mutta ei minulla toisaalta ole antaa kysyjille mitään kunnon vastaustakaan. Vaikka kevätkiloja on hieman kertynytkin vähäisemmästä liikunnan harrastamisesta johtuen, en ole raskaana. Ainakaan vielä. Tulevaisuus on avoinna ja toinen lapsi olisi kyllä tervetullut, ei se mikään salaisuus ole. Ensimmäisellä kerralla tulin raskaaksi samantien, mutta toisella kertaa kaikki ei välttämättä käykään ihan yhtä helposti. Siksi sitä ei pitäisi missään nimessä tuudittautua ajatukseen, että lapsia tehdään silloin kun halutaan. Ettei sitten tarvitsisi pettyä jokaisen plussattoman raskaustestin jälkeen.

Vaikka pakko kyllä myöntää, että pientä kuumetta on viime aikoina alkanut olemaan ilmassa. Näin keväisin taitaa yleensäkin syntyä paljon vauvoja ja nyt on jotenkin tullut kiinnitettyä niihin enemmän huomiota. Kaikki kamalat raskausvaivat ovat näin vuoden jälkeen haihtuneet mielestä ja olen alkanut jopa ikävöimään sitä mahaa. Ja niitä pieniä varpaita, ja sitä tuhinaa. 


Onkos siellä törmätty samanlaisiin kysymyksiin?

SEURAA BLOGIA BLOGLOVINISSAFACEBOOKISSA TAI INSTAGRAMISSA

27 kommenttia:

 1. Mihinhän äskeinen kommenttini hävisi... Noh, kirjoittelen uudestaan :) On siis todella ajankohtainen kirjoitus itsellenikin, meillä Elis jo yli 2v eikä toista lasta vielä aluillaan. Ehdottomasti toinen lapsi haluttaisiin ja vuoden vaihteesta saakka ollaan yritettykin. Yksi pettymyskin koettiin jo talvella. Itselläkin lähipiirissä monta joille juuri vauva syntynyt tai ilmoittanut raskaudestaan joten vauvakuume on kova x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, oon tosi pahoillani tuosta pettymyksestä :( Toivottavasti teillä tärppäisi pian <3

   Poista
 2. Minua meinasi jo alkaa ahdistaa kyselyt toisesta, kun olisi meidän puolesta saanut tulla. Ei meillä ollut mitään ehkäisyä lasten välissä, mutta imetys toimi vähän turhankin hyvin. Lopetin imetyksen kun esikoinen oli tasan vuoden (no ehkä viikon yli :D) ja sittenpä siitä pian raskauduin, kun lapsille tuli ikäeroa 1v vajaa 11kk ikäeroa. Mutta se yli puoli vuotta siinä kun toinen olisi saanut tulla ja ihmiset jo kyseli, alkoi jo tuntua ikävältä. Varsinkin kun lähipiirissä yksi ilmoitti olevansa raskaana vahingossa ja "tyyliin katseesta sikiää, tehkää tekin toinen". Se kyllä kirpaisi ja mies taisikin sanoa että no ei ole yrityksen puutteesta kiinni. Mutta niin, mulla selvästi imetys piti hormonitoiminnan nukkuvana. ja nyt kahden temperamenttisen lapsen, yhden painajaismaisen vauvavuoden jälkeen ja jatkuvan uhman kourissa ihmettelen miten helekkarissa voi edelleen olla vauvakuume :D Mutta katellaan nyt, joskus haluaisin vielä kolmannen.. Tosin ois kiva että toi kohta neljävee alkais nukkua ennen sitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että ihmisten utelu tuossa vaiheessa on tuntunut pahalta.. Oon kanssa kuullut, että imetys saattaa ehkäistä raskautta. Toivottavasti teille vielä joskus se kolmas suodaan! :) Tuo vauvakuume vaan taitaa olla sellainen, ettei siihen itse kauheasti voi vaikuttaa, se iskee kun iskee! ;)

   Poista
 3. Täällä ollaan itse puhuttu toisesta ja yrittämisen alun ajankohtakin ollaan sumplittu. Mut muita ei oo kiinnostanut ja hyvä vaan en oikein halua selitellä muille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en kyllä pahemmin halua selitellä muille tarkkoja "yrittämisiä", mieluummin ne pitää henkilökohtaisena asiana :)

   Poista
 4. Ajankohtainen asia täälläkin. Täällä sukulaiset silloin tällöin vihjailee toisesta lapsesta. Esikoinen nyt 1 vuosi ja 3kk.. Juhannuksena tein positiivisen raskaustestin, eli jos hyvin käy niin pojastamme tulee isoveli helmikuussa :)!
  Itseä tosin hirvittää kun imetän vielä muutamana kertana päivässä että kuinka se vaikuttaa raskauteen:/.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihanaa, paljon onnea teille!! <3 Mä en tiedä tuosta imetyksen vaikutuksesta raskauteen, en ainakaan ole kuullut että se negatiivisesti vaikuttaisi..?

   Poista
  2. Eikai muuten mutta kohtu supistelee imettäessä, mutta jos ei kipuja, verenvuoto eikä muuta ihmeellistä ilmaannu niin saa imettää. Siltikin hirvittää :D, luulin että esikoisen aikana voi olla huolissaan mutta niin voi näköjään toisenkin kanssa :D.

   Poista
 5. Meillä neiti nyt 9kk, mutta syntymästä lähtien on udeltu, että milloin toinen. Mua vähän ahdistaa, koska en tiedä itsekään mitä haluan tai mitä me perheenä ehkä halutaan. Se vielä menee, jos uskotaan, kun sanon, että katsotaan. Mutta toiset alkaa vääntään, että kyllä pitää sisaruksia tehdä ja blaablaablaa. Ei se kuulu kenellekään, vaikka ei oltais tehty yhtäkään.

  Itse en utele ihmisiltä perheenlisäykseen liittyviä juttuja, koska tosiaan sitä saattaakin tietämättään satuttaa. Mua ei aiemmin haitannut lapsiutelut, mutta tuota esikoista yrittäessä ja pari keskenmenoa kokeneena ne utelut ottikin välillä tosi koville. Ei sitä kuitenkaan viittiny joillekin puolitutuille alkaa avautuunkaan.

  Näissä on kyse niin henkilökohtaisista jutuista, joten olen tosiaan sitä mieltä, että jos minulle ei joku ala ensin aiheesta jutteleen, niin en hänen asioitaan ala udella ollenkaan. Toivoisin, että muut tekisi meille myös niin, mutta se on toiveajattelua se...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo vääntäminen on kyllä niin raivostuttavaa!! En ymmärrä miksi jotkut alkaa antamaan neuvoja, kun jokainen perhe päättää itse omista asioistaan eikä sen pitäisi olla millään lailla muiden asia :/ Henkilökohtaisia asioita nämä tosiaan ovat ja nykyään itse ehkä uskaltaisin asian varovasti ottaa puheeksi todella läheisen ihmisen kanssa, mutta ei kyllä puolituttujen kanssa!

   Poista
 6. Meille puolestaan kauhistellaan, EIHÄN TEILLE VAAN OO TULOSSA TOISTA. Mun mielestä tuo negatiivissävytteinen kommentti on paljon inhottavampi kuulla, entä tuo mitä teiltä kysellään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kauheeta, miten ihmiset kehtaa tuollaisia kysellä!! :( Tosi inhottavasti sanottu, uskon että on tuntunut pahalta..

   Poista
 7. Meillä esikoisen jälkeen kyseltiin, että milloin tulee toinen ja että tuleehan vielä lapsia. Ikään kuin heitä tilattaisiin liukuhihnaa pitkin. Kuopuksen jälkeen meille todettiin että eihän niitä vaan enää tule, mikä tuntui tosi kurjalta. Lasten saanti on niin henkilökohtainen asia, että niissä kommenteissa ja kyselyissä on mielestäni hyvä olla hienovarainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon ihan samaa mieltä, että näissä asioissa pitää osata olla tosi hienovarainen, koska ikinä ei voi tietää mitä taustalla on.. Tosi ikävä kuulla, että ette voi enää saada lisää lapsia :/ Onneksi teillä on kuitenkin kaksi ihanaa poikaa jotka saavat kasvaa yhdessä <3

   Poista
 8. Meillä myös ajankohtainen aihe, joka saa mut vain kiukkuiseksi. Kiukkuiseksi sen vuoksi, kun itse en koe olevani valmis hankkimaan lisää lapsia ja muut kyselevät. Se ärsyttää.

  Ennen esikoista ajattelin, että haluan lapset pienellä ikäerolla. Mutta kun esikoinen täytti vuoden, en todellakaan tuntenut olevani valmis vauvarumbaan uudelleen. Tyttö on kohta 1,5 vuotta, mutta en edelleenkään koe, että olisin valmis toiselle lapselle. Haluan olla ensin töissä ja oppia rentoutumaan. Itselleni oli todellinen yllätys, miten stressavaa on olla äiti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, että se on vaan tosi yksilöllistä millaisella ikäerolla loppujenlopuksi toivoo lapset ja kuinka monta niitä lopulta haluaisi. Tiedän kyllä mitä tarkoitat, äitiys on kaikesta hyvästä huolimatta välillä myös stressaavaa ja pienellä ikäerolla sitä rentoutumisvaihetta saa odotella pidempään.. Mutta kaikki omassa tahdissa, ihan sama mitä mieltä muut on! :)

   Poista
 9. Me olemme saaneet ihan suoria kysymyksiä ja epävirallista vihjailua, kehoituksia alkaa lastentekopuuhiin ja myös toppuuttelua ettei ihan vielä kannattais kyllä. Ihan helvetin ärsyttävää.
  Mitä se kuuluu kenellekään millään tapaa? Minä olen myös avoimesti maininnut, että me molemmat toivomme vielä joskus ainakin yhden lapsen, mutta samalla tuntuu että olen antanut oikeuden suunnilleen naapurin kysyä koska peitot on viimeksi heilunut ja minkähän sortin ehkäisy on käytössä. Mikään asia ei varmaan ole koskaan kiukuttanut mua niinkuin tämä, me saatiin jo pari vuotta ennen Kukkista vähän väliä utelua koska saatais lapsenlapsia ja jatketta suvulle ja mua alkoi jo tuolloin suututtaa niin paljon, että teki mieli sanoa ettei ikinä jos ette lakkaa kysymästä :DD Perkele! Ja pahoittelut kielenkäytöstä, mutta en voinut jättää tehostesanoja pois koska tää aihe korpee mua niin paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä jännä, miten ihmisten mielipiteet näissä asioissa eroaa, toiset puhuu ettei vielä kannata ja toiset kehoittaa että tehkää nyt jo toinen :D Ymmärrän ärsytyksesi!
   Tämä on kyllä aihe mikä monia mietityttää, jos meillä raskautuminen vaikeutuisi ja saataisiin pitkään yrittää toista niin varmasti itsekin alkaisin ärsyyntymään ihmisten kysymyksille..

   Poista
 10. Meillähän siis sukulaiset kyseli vauvasta jo pitkään ennen pikkuneidin syntymää ja kuvittelin, että ne kyselyt loppuisi sitten, kun neiti ilmoitti tulostaan. No eipä loppuneet; raskausaikanakin jo jotkut tutut puhuivat asenteella "nyt kun yksi tulee, niin toinen sitten heti perään" ja etenkin nyt viime aikoina koko ajan on vihjailuja siitä, että eikö kohta pitäisi jo toista tehdä ja eihän niitä pieniä vaatteita kannata laittaa myyntiin kun säästää seuraavalle. Ei ole siis uusi vauva (ainakaan vielä) suunnitteilla; ei ole yritetty, mutta ei myöskään ole poissuljettu ajatusta toisesta lapsesta. Helppoa sitten vastata näihin kyselyihin tältä pohjalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, aikamoista :D Itse en kyllä olisi ollut valmis yrittämään toista lasta "heti perään". Jotekin outoa, miten tässä asiassa ihmiset uskaltavat sanoa mielipiteitään niin avoimesti ja varmasti eivätkä yhtään ajattele miten henkilökohtaiselle alueelle sitä mennään..

   Poista
 11. Meillä ei onneksi ole tullut minkäänlaisia kyselyjä siitä milloin pikkuiselle tulee kaveri. Tietysti neidin syntymästä on vasta 3kk. Toivoisin mahdollisimman pienellä ikäerolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saatte lapset pienellä ikäerolla! :) Meilläkin kyselyt alkoi oikeastaan tarkalleen silloin kun poika täytti 1v :D

   Poista
 12. Voih, vauvakuume on täälläkin. <3 Mekin haluaisimme vielä joskus toisen lapsen, mutta luulen, että se ei ole vielä ihan ajankohtainen. :)

  VastaaPoista
 13. Oliver poikamme on nyt 8 kk ja ollaan jo useasti kyselty suoraan, "koska lisää? ".. Olen alkanut kokemaan sen jo pikkuisen ahdistavana, kun olen alusta lähtien sanonut että haluan yhden lapsen, sitä ei sitten tiedä jos joskus 5-7 vuoden päästä toista :) mutta en kestäisi kahta vaippaikäistä. :P

  Sinulla on muuten kiva blogi, me jäädään seurailemaan! :)

  - Liina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh näitä kyselijöitä, varmasti ahdistaa, jos suunnitelmissa ainakin tässä vaiheessa on vain yksi lapsi!

   Kiva, että jäätte seurailemaan!! :)

   Poista