4. elokuuta 2015

KUN LAPSI ALOITTAA PÄIVÄKODIN

Tiedän, että on monia, joiden mielestä 1 vuotta 4 kuukautta vanha lapsi on vielä liian pieni päiväkotiin. Suurin osa lapsista taidetaankin hoitaa kotona sinne kahden vuoden ikään saakka, mutta meidän tilanne on nyt kuitenkin tämä. Tuo pieni sosiaalinen ja utelias pikkumies aloittaa muutamien viikkojen päästä päiväkotiryhmässä.

Omat fiilikset ovat tällä hetkellä aika sekavat. Toisina päivinä osaan suhtautua asiaan ihan rennosti ja ajatella, että ihan hyvin se menee. Toisina päivinä melkein itken kotona miehelle, että mitä jos tämä olikin maailman huonoin idea. Päiväkotipäätös ei ollut meillä olosuhteiden pakko, mutta tuntui silti oikealta ratkaisulta.


Milton on sosiaalinen lapsi, joka kaipaa ympärilleen ihmisiä ja paljon aktiviteettia. Meillä on sen verran vähän äiti-lapsi-kavereita, että leikkitreffejä on hyvin harvoin ja oikeasti vietetään aikaa todella paljon kahdestaan. Jos poika olisi hiljaisempi ja enemmän omissa oloissaan viihtyvää tyyppiä, olisi tilanne ehkä toinen. Vaikka toki tähän vaikuttaa myös monet muut asiat. Haluttiin myös nimenomaan päiväkotiin, sillä perhepäivähoito ei missään vaiheessa ollut meillä vaihtoehtona.

Meidän pieni tulee siis olemaan hoidossa joinain viikkoina täydet viisi päivää ja joinain viikkoina neljänä päivänä, riippuen ihan opinnoistani. Joinain päivinä hoitopäivät ovat lyhyempiä, mutta silloin kun teen aamuvuoroja töissä. saattavat hoitopäivät venähtää sinne lähemmäs 10 tuntiin. Ja se onkin varmaan se, mikä tässä eniten ahdistaa. Tuntuu vähän kohtuuttomalta, kun toinen on vielä niin pieni, mutta sille ei oikein vaan voi mitään. Meidän molempien työmatkat on nimittäin tunti per suunta. Joudutaan myös näinä aamuna viemään poika hoitoon todella aikaisin (jo siinä kuuden jälkeen), koska meillä molemmilla työt alkavat niin aikaisin. Mutta onneksi tämä ei tosiaan ole jokapäiväistä ja monena koulupäivänä pääsen hakemaan poikaa kotiin jo hyvissa ajoin päiväuniajan jälkeen.


Halusin, että päästäisiin aloittamaan päiväkotiin tutustuminen ensin yhdessä ja siksi lomailenkin töistä ja koulusta vielä tuon ensimmäisen hoitoviikon ajan. Tarkoitus olisi ainakin parina päivänä alkuun käydä yhdessä tutustumassa, mutta loppuviikosta ajattelin jo jättää pojan muutamiksi tunneiksi yksikseen tottumaan paikkaan vähän senkin mukaan miten toinen tuntuu sopeutuvan. Tarkoituksena olisi nyt kuitenkin yrittää itse olla mahdollisimman tyyni ja rauhallinen tuossa aloitusvaiheessa, sillä vaikka kuinka tekisi mieli itkeä ja parkua ja olla päästämättä lasta syleilystään, niin en kuitenkaan halua omalla käytökselläni tehdä pojan hoidon aloituksesta vaikeampaa. Itken vaikka sitten siellä portilla, kun toinen ei enää näe. Huh, ei sitä olisi koskaan uskonut miten paljon tunteita tämä voi saada aikaan.

En muista olenko vielä kertonut, että Miltonin ryhmä tulee olemaan ruotsinkielinen. Tämä siksi, että suomea poika kuulee niin paljon joka paikassa ja toivottaisiin, että poika oppisi molemmat äidinkielet yhtä vahvoina. Tarkoitus on myös laittaa poika ruotsinkieliseen kouluun sitten myöhemmin ja koettiin tärkeäksi, että sekä päiväkoti että koulu tullaan käymään samalla kielellä. Miltonin ruotsin kielen ymmärrys on nyt miehen kesäloman aikana onneksi parantunut tosi selkeästi ja toinen tuntuu nyt ymmärtävän puhetta yhtä hyvin kummallakin kielellä, vaikkei itse puhetta tällä hetkellä paljoa tulekaan.

Nyt olisi ihana kuulla teidän kokemuksia ja mielipiteitä aiheesta. Onko teillä päiväkodin aloitus ajankohtaista? Minkä ikäisinä teidän lapset on aloittaneet/aloittavat päiväkodin?

SEURAA BLOGIA BLOGLOVINISSAFACEBOOKISSA TAI INSTAGRAMISSA

20 kommenttia:

 1. Tsemppiä! Kyllä kaikki varmasti lähtee sujumaan, vaikka alku voikin tuntua vaikealta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä, toivotaan että kaikki lähtee sujumaan hyvin!! :)

   Poista
 2. Olivia oli kolme ja Benjamin 1.5 v, kun aloittivat perhepäivähoidossa. Mä itkin autossa ekan viikon mutta lapsille näyttelin reipasta. Hoitaja oli mahtava ja lapset sopeutuivat nopsaa. Mut silti tuntu et haluun olla lasten kaa kotona pidempään jos kolmas vielä tulee ja nyt oon ollu sit koko 5 v himassa Emilian syntymän jälkeen 😉. Varmasti kaikki menee hyvin, tsemppii koko perheelle, olette ajatuksissa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että teilläkin lähti tuolloin kaikki hyvin käyntiin! Varmaan itken itsekin ekan viikon, mutta pakko olla näyttämättä sitä pojalle.. Kiitos!! <3

   Poista
 3. Milton vaikuttaat tosiaan reippaalta pojalta ja uskon, että hänen päiväkodin aloitus sujuu oikein hyvin. Lastentarhanopettajan hommia tehneenä voin sanoa, että aika harvassa ovat ne lapset, jotka itkeskelisivät esimerkiksi pitkin päivää. Ja nämäkin tapaukset ovat aina tottuneet lopulta yllättävän nopeasti ja päässeet pk:n rytmiin kiinni. Itku saattaa lapselle tulla, kun vanhempi lähteekin pois, mutta aika nopeasti mieli lapsilla sitten kohenee ja leikit ja muut puuhat alkaakin kiinnostaa. Ja kun tosiaan pääsette hyvin tutustumaan, niin olen melko varma, että Milton on siellä pian kuin kala vedessä. Äitille nää on tietty aina pahoja paikkoja. Katsotaan vaan, kun tulevaisuudessa omaa lasta vien päiväkotiin, niin katotaan vaan, niin pillitän autossa. :D Tsemppiä teille kuitenkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä! Voi hyvin olla että ainoa itkeskelijä olen minä itse ja Milton sopeutuu päiväkotiin kuin kala veteen! :) Paikka ja henkilökunta ainakin vaikutti tosi mukavalta, joten saatan kyllä stressata vähän turhaankin.. :)

   Poista
 4. Ymmärrän tunteesi hyvin, käyn läpi samaa tunnemyllerystä itsekin, vaikka päiväkoti on ajankohtainen meillä vasta loppusyksystä. Haikeaa on, että mulla on jäljellä vain pari viikkoa aikaa kotona kunnes palaan töihin ja kouluun ja sitten meidän iskä jää kotiin. Yritän nyt nauttia näistä viikoista Leevon kanssa täysin siemauksin. Tsemppiä sinne päiväkodin aloitukseen, varmasti kaikki menee hyvin!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että teidän poitsu saa olla vielä alkusyksyn isän kanssa kotona! :) Kiitos Meri ja tsemppiä teillekin kun sen aika koittaa!

   Poista
 5. Tsemppiä uudenlaiseen arkeen! Esikoinen kävi päiväkodissa pari kuukautta hieman alle 2 vuoden ikäisenä, kunnes jäi kotiin minun jäädessä äitiyslomalle. Eka kuukausi oli itkuinen kun hänet vei hoitoon, pehmopupusta tuli hänelle tosi tärkeä vaikka ei ollut siihen aiemmin erityisen kiintynyt. Mutta itku loppui yleensä heti kun lähdin, piti muutaman kerran tekstata päiväkotiin ja kysyä mikä meno ;) Nyt täällä jatkuu arki kotiäitinä vielä vuoden, sitten taitaa olla päiväkodin ja työelämän vuoro. Niisk jo nyt! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennytkään että teidänkin esikoinen on ollut päiväkodissa! Kiva kuulla sunkin kokemuksia aiheesta :) Ihanaa kuitenkin että pääset nauttimaan vielä kotiäitiarjesta vuoden ajan! :)

   Poista
 6. Tsemppiä uuteen arkeen! Meillä hoidon aloitus olisi edessä loppuvuodesta neidin ollessa n. puolitoistavuotias.

  Mielenkiinnosta kysyn, että miksi teillä perhepäivähoito ei ollut vaihtoehtona? :) Meillä kun siis nimenomaan ykköstoiveena on pph ja jännittää, jos ei onnistukaan - vielä ei siis tietoa, mistä neiti saa hoitopaikan. Itse jotenkin ajattelen, että kun päiväkodissa jokaista lasta kohdellaan samalla tavalla, nämä pienemmät jää vähän jalkoihin. Lisäksi kodinomainen ympäristö, pienempi ryhmä yms tuntuvat itsestä paremmilta. Ainakin nyt tosiaan vielä näin pienen lapsen kanssa, muutaman vuoden päästä varmaan mieluummin pikkuneidin laittaisinkin päiväkotiin kuin perhepäivähoitajalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, en tiedä mitkä ovat Emmin ajatukset aiheesta, mutta ajattelin vastailla omasta puolesta. Olen itse samoilla linjoilla, että kun neiti menee hoitoon, niin päiväkotiin hänet haluan. Itselläni yksi syy on se, että pph on vain yksi henkilö. Minulla saattaa olla hänen kanssaan hyvinkin erilaiset näkemykset tai hän on todella erilainen persoona kuin minä. Päiväkodissa työntekijöitä on aina enemmän ja harvemmin kaikki ovat samanlaisia. Samaten minua hirvittäisi tilanne, jossa yhdellä pph:lla olisi yhteensä esim. kolme 1-vuotiasta ja yksi 2,5-vuotias. Näin ainakin täällä meilläpäin on ollut. Siinä on yksi ihminen kovilla, kun ei ole sitä toista tai kolmatta silmäparia ja apukättä. Vaikka päiväkodissa on enemmän lapsia, niin koen useamman aikuisen läsnäolon silti paremmaksi asiaksi.

   Toinen syy itselläni on se, että pph tekee usein pitkää päivää. Sen takia hänellä voi olla viikolla vapaapäiviä, jolloin lapset menevät päiväkotiin varahoitoon. Sama homma, jos pph sairastuu ja huonossa tapauksessa pph:lle sattuisi useinkin joku tauti tai esim. joku pitempi sairasloma. Sitten sieltä tutusta pienestä ryhmästä mennään sinne päiväkodin hälinään taas outojen ihmisten keskelle. Tämähän ei sellaisissa perheissä haittaa, joilla esim. isovanhemmat voi auttaa näinä päivinä tai vanhempien työt joustaa noiden pph:n arkivapaiden kanssa. Meillä tämä ei kuitenkaan olisi mahdollista. Haluan, että edes ympäristö ja suurin osa aikuisista on lapselle tuttuja, eikä varahoidon tarvitse sitten opetella tuntemaan minun lastani omien lapsiensa lisäksi.

   Toivottavasti Emmikin tulee kertomaan omia ajatuksiaan, mutta olen välillä näistä kertoillut aiemminkin tutuille, kun on puheeksi tullut ja olen kertonut, että valitsen mieluummin päiväkodin. :) Jokainen tietty tekee niin kuin itselle parhaaksi tuntuu, enkä arvostele kenenkään valintoja. Toiselle toinen juttu on parempi kuin toinen! :)

   Poista
  2. Kiitos tsempeistä Teija! Oon tosi paljon samoilla linjoilla Nelliksen kanssa siitä miksi päiväkoti oli meidän valinta. Erityisesti tuo että pph on vain yhden henkilön pyörittämä, kun taas tässä meidänkin päiväkotiryhmässä työntekijöitä on kolme. Meidän päiväkotiryhmässä on näillä pienimmillä myös oma omahoitaja ja he tekevät paljon toimintaa vain pienten kesken :) Lisäksi haluan jotenkin, että poika oppisi heti pienestä pitäen toimimaan kunnon ryhmässä ja jotenkin uskon, että varsinainen varhaiskasvatus toteutuu ehkä hieman paremmin päiväkodissa kuin pph:ssa (toki aina ei näin valitettavasti ole). Samoin iso syy on myös tuo mitä Nellis mainitsi varahoitopaikkoihin joutumisesta. Olin itse lapsena pph:ssa enkä viihtynyt vieraissa varahoitopaikoissa ollenkaan :/ Mutta kummassakin on toki puolensa ja ymmärrän kyllä myös hyvin, että moni haluaa valita varsinkin pienelle lapselle pph:n!

   Tsemppiä Teija teillekin hoidonaloitukseen sitten loppuvuodesta! :)

   Poista
 7. Meillä Vilkku aloitti 1,5v päiväkodin kun palasin töihin, ja jännitti ihan hirveesti! Hän kun oli vähän arempi uudessa porukassa ja kävin kyllä kaiken maailman kauhuskenaariot läpi hylkäämistraumoista kiusaamiseen ja kaikkea siltä väliltä.. Hän lämpeni toooosi hitaasti, mutta pikkuhiljaa tyyppi reipastui ja arasta pikkupojasta tuli reipas, sosiaalinen, oivaltava kundi :) Fiilikset oli kuitenkin ristiriitaiset, ihan niinkuin sinulla nyt, sillä paluu työelämään oli kuitenkin tosi ihana juttu vaikka lapsen puolesta olinkin huolissani.

  Kaikki menee teilläkin varmasti hyvin! Toki itkuja puolin ja toisin tulee varmasti ja on niitä päiviä kun Milton ei haluaisi hoitoon ja niitä kun hän juoksee kavereiden luokse eikä ehdi heippoja äidille sanoa! :) Tsemppiä ja voimia uuteen, jännittävään arkeen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on tuo, että innostus omiin töihin ja opintoihin palaamisesta on iso ja samalla sitä kuitenkin jännittää pojan puolesta! Mutta hyvä että teilläkin kaikki lähti lopulta sujumaan hyvin, lasten sopeutuminen uuteen paikkaan vaihtelee niin paljon! :) Kiitos paljon <3

   Poista
 8. Tsemppiä! Meillä molemmat tytöt ovat aloittaneet päiväkodissa noin 1v 3 kk iässä. Esikoisen kohdalla pystyin tekemään hiukan lyhyempiä päiviä välillä, kuopus sen sijaan on ollut alusta asti 8 tunnin päiviä. Toisaalta kuopuksella onkin isommat sisarukset siellä turvana. Tytöillä kaikki on mennyt loistavasti ilman mitään ongelmia. Alun itkut menivät viikossa ohi. Sen sijaan pojalle, joka aloitti päiväkodissa reilut kolme vuotta vanhana. Hänelle päiväkotiin sopeutuminen on ollut haastavaa. Paljolti se varmasti johtuu ihan hänen luonteestaan, mutta ikä tuo myös omat hankaluutensa. Uhmaikäiselle kaikki on muutenkinnsuurta draamaa joten isot elämänmuutokset eivät sovi tähän tilanteeseen yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kerroit kokemuksiasi! Sopeutuminen uuteen muutokseen on varmasti aina lapsesta ja tämän luonteestakin kiinni, mutta kyllähän iälläkin tosiaan on vaikutusta. Saa nähdä miten meillä lähtee käyntiin :)

   Poista
 9. Tsempit sinne! :) Meidän Timi aloittaa myös päivähoidon vajaan parin viikon päästä ja on vielä alle vuoden ikäinen. Ei mikään ideaali tilanne, mutta näin se nyt vaan on. Tämä on koko ajan tiedostettu, asuntolaina painaa päälle ja minun on saatava opinnot hoidettua loppuun, että joskus voisin saada hyvän ja pysyvän työpaikan. Onneksi saatiin paikka perhepäivähoidosta tuosta ihan kodin läheltä ja hoitotäti on tosi symppis ja pitkään perhepäivähoitajana toiminut nainen! Se helpottaa sitä hoitoon jättämistä. Ja toki se, että Timi on niin reipas ja sosiaalinen poika! Meillä on 13 päivän hoitosopimus eli Timi on hoidossa 3-4 päivää viikossa (keskimäärin). Näin nyt ainakin alkuun, tilanne voi aina muuttua minun ja/tai miehen työtilanteiden mukaan. Ollaan ajateltu että Timi vaihtaa päiväkotiin sitten joskus kahden, kolmen vuoden ikäisenä.

  Nämäkin on juuri niitä asioita, että jokainen tekee niin kuin parhaakseen näkee. On se sitten perhepäivähoito tai päiväkoti, on se lapsi minkä ikäinen vain. Kaikki eivät kylve rahassa tai eivät vaan yksinkertaisesti viihdy kotona aina vaan lapsen kanssa. Jotkut oikeasti pitävät työstään niin paljon, että haluavat tehdä myös sitä lapsen kasvattamisen ohella. Mutta toki (perhe)blogimaailman kriittisyys (lue: kukkahattuäidit) ei sitä aina hyväksy. :) Tsempit vielä, kaikki menee varmasti hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! :) Oon ihan samaa mieltä, että jokainen perhe tekee niinkuin itse parhaakseen näkee ja vaikka mielipiteitä onkin paljon niin jokaisen on vaan tehtävä päätökset ihan itse. Paljon tsemppiä teillekin hoidonaloitukseen, varmasti Timikin tulee pärjäämään oikein hyvin! :)

   Poista