26. syyskuuta 2015

ENNENAIKAISIA SUPISTUKSIA

Kuten moni teistä tietääkin, esikoista odottaessani en tosiaan kuulunut niihin raskaana oleviin naisiin, jotka saivat ensimmäiset supistuksensa vasta synnytyksen käynnistyessä. Sain ensimmäiset harjoitussupistukseni joskus viikon 24 tienoilla ja viimeisen kolmanneksen alettua niitä alkoi tulla ensin päivittäin ja pian jo jatkuvalla syötöllä. Tuntui, että koko loppuraskaus oli yhtä supistelua ja vatsa oli kivikovana aina kun seisoin tai olin liikkeessä. Käytiin muutamia kertoja päivystyksessä, mutta eivät ne mitään aiheuttaneet eikä ennenaikaista synnytystä tarvinnut lääkärin mukaan pelätä. Pelkäsin silti. Loppuraskaus oli henkisesti raskasta aikaa.

Tällä kerralla en ollut kerennyt montaakaan ajatusta mahdollisille supistuksille suoda kun ne jo alkoivat. Siitä on nyt kaksi viikkoa kun sain ensimmäiset supistuksia muistuttavat tuntemukseni. Aluksi mietin, että tekeekö mieli kepposia ja kuvittelenko kaiken. Eihän nyt olla edes puolivälissä, miten kohtu voisi muka jo supistella näin tuntuvasti? Mutta kyllä se vaan taitaa olla juurikin sitä samaa, vaikka kuinka haluaisin uskoa muuta. Välillä on aina muutamia päiviä taukoa, ja sitten taas vatsaa kiristelee niin ettei seistä jaksa. Soitin alkuviikosta neuvolaan ja kyselin pitäisikö tässä jo huolestua vai yrittää vaan elää normaalisti. Terveydenhoitaja kehoitti lepäilemään ja ottamaan rauhallisesti sekä soittamaan mikäli tilanne muuttuu pahemmaksi ennen parin viikon päässä olevaa lääkäriaikaani. Totesipa hän samalla, että olen hänen urallaan tähän mennessä toinen odottaja, jolla supistukset ovat alkaneet jo tässä vaiheessa raskautta.


Eilen pyörähti käyntiin vasta 17. raskausviikko ja tänään on oikeasti alkanut jo vähän pelottamaan. Viime yönä heräilin jatkuvasti kummalliseen repivään kipuun vatsassa, joka oli onneksi aamulla kadonnut. Päivällä sainkin sitten taas kunnon supistusaallon ja varmaan kolmisen tuntia makoilin sohvalla ennenkuin se jatkuva jomotus viimein rauhoittui. Huolestuttavinta tässä on se, että tällä kertaa supistukset tulevat myös levossa ja ovat selkeästi särkevämpiä kuin ensimmäisessä raskaudessa. Vaikka harjoitussupistukset eivät saaneet minkäänlaista ennenaikaista avautumista aikaan edellisessä raskaudessa, niin miten voin tietää, ettei niin käy tällä kertaa?

Harmittaa, turhauttaa ja lapsellisesti tekisi mieli jopa vähän kiukutella, että taasko tästä tulee tällaista... Miksen edes tämän kerran saisi kokea sellaista autuasta ja helppoa raskautta kuten moni muu? En tunne yhtään toista samanlaista supistelijaa ja mieleen hiipii jopa ajatus siitä, että onko kropassani jotain vikaa kun se käyttäytyy näin kummallisesti?

Kuulisinkin nyt mielelläni teidän kokemuksia raskaudenaikaisista supisteluista, missä vaiheessa teillä ne on alkaneet ja millaisia supistukset ovat olleet? Kaikenlainen vertaistuki otetaan nyt avosylin vastaan.

SEURAA BLOGIA BLOGLOVINISSAFACEBOOKISSA TAI INSTAGRAMISSA

26 kommenttia:

 1. Mulla alkoi supistelu heti ekan kolmanneksen päätyttyä. Eivätkä kauaa olleet kivuttomia. Pian jo kaupan läpi käveleminen aiheutti niin pahoja suppareita että piti pysähtyä hengittelemään. Tällaisesta raskaudesta mä kärsin 20 viikkoa ja aika tuskaahan se oli. En voinut oikein muuta tehdä kuin maata, vähäkin liikkuminen sai heti supistamaan.

  Mulla oli tietysti siten erilainen tilanne että odotin kaksosia. Supistelut myös tekivät tuhojaan ja ennenaikainen synnytys oli koko ajan uhkana. Mutta ymmärrän siis hyvin tuon turhautumisen aikaisin alkaneeseen supisteluun. Eipä siinä paljoa rentouduta ja nautita raskaudesta kun koko ajan sattuu ja on tukala olla. Toivotaan että supistelu vähenee, ja ainakin on ihan harmitonta. Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että on ollut rankkaa! :/ Kaksosraskaus muutenkin rankempi ja vielä kun tuo pelko ennenaikaisesta synnytyksestä on koko ajan läsnä niin ei varmasti ole henkisestikään helppoa.. Kiitos!

   Poista
 2. On alkaneet. Viikolta 12. Nyt viimeisimmässä raskaudessa (menossa rv 20) saatiin supistelu viikoksi rauhoittumaan kun hoidettiin tulehdus pois. Ja viikko lääkekuurista ollaan tässä pisteessä taas... Vertailukohdaksi mulla on tietysti kolme helppoa raskautta, nyt menossa nro 7 ja kerta kerralta vaikeampaa (eikä tätä siksi koskaan pitänyt tulla...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä siis vieläkin aikaisemmin, voi että.. Paljon tsemppiä!!

   Poista
 3. Mulla alkoi samoilla viikoilla toisessa raskaudessa harjoitussupistukset ja muistaakseni viikolla 19-20 olin sairaslomalla koska supistukset todella tekivät kipeää. Kokemuksesta osasin sanoa, että ne todella olivat supistuksia, eikä vain kohdun harkkoja. Kohdunsuu (vai mikä lie) oli tuolloin pehmennyt, joka ei vielä ollut mitään hälyttävää mutta lepoa määrättin. Mulla todettiin tuolloin jo se koholla ollut streptokokki, mikä lääkärin mukaan aiheuttaa supisteluherkkyyttä. Muutenkin supisteli enemmän läpi koko raskauden, mutta onneksi ihan täysiaikaiseksi saakka tyyppi pysyi pötsissä <3 Toivottavasti sullakin ja lepäilet aina kun se on mahdollista! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huojentavaa kuulla että tekin pääsitte täysille viikoille supistuksista huolimatta! Täytyy nyt täälläkin vaan yrittää lepäillä aika kun pystyy :)

   Poista
 4. Voi ei, kuulostaa todella ikävältä :( Toivottavasti kaikki menee kuitenkin hyvin loppuun saakka! Ja paljon onnea raskaudesta, en ole tainnut vielä onnistella (pientä kateellisuutta ;). <3

  t. Nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 :) Joo toivotaan, että kaikki menee hyvin!

   Poista
 5. Mulla alko supistelut vk 20 ja olin kans ihan paniikissa, koska esikoinen kyseessä. Ravasin vähän väliä lääkärissä kk ajan ja sitten lääkäri totes et ei enää töihin, koska liian raskasta potilainen siirtely. Loppu aika saikulla ja Mikael synty 39+5 ! Onneks ei käyny mitään. Kyllä siitä sitten selvis kun vaan kuunteli kroppaa ja suojeli vaistomaisesti pientä ihmisen alkua.

  Toivon kans paljon että seuraavan raskauden kohalla ois ihanaa ja seesteistä..

  En kyllä nauttinut raskaana olemisesta enkä kaipaa niitä ennen aikasia supistuksia! Onneks palkkio sitäkin isompi ❤️ Tsemppiä Emmi paljon 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palkkio on kyllä onneksi niin hyvä, että tämän ajan jaksaa lopulta vaikka missä kunnossa :) Mutta ei tosiaan ole vielä minkäänlaista kokemusta sellaisista seesteisistä raskauksista eikä näillä näkymin taida koskaan tulla olemaankaan.. :D Mutta hyvä, että teilläkin kaikki meni lopulta hyvin!! Kiitos <3

   Poista
 6. Mulla yksi raskaus takana ja esikoinen nyt 4kuukautta. Jotenka raskaus ja sen aikaiset supistelut vielä hyvin mielessä..
  Mulla supistelut alkoi myös viikolla 15,en ensin osannut kuvitella edes niiden niitä olevan,mutta oli ja nimenomaan henkisesti koin tuon ajan raskaana kun ei tiennyt mitä sai tehdä ja mitä ei,neuvolassa kehoitettiin vain ottamaan rauhallisesti mutta supistelut kuitenkin jatkuivat. Ja viikolla 20 alkoivat olla välillä jo kovin kivuliaitakin. No kohdunkaulan tilannetta tarkkailtiin muutama ylimääräinen kerta, mutta mitään nämä kipeämmätkään supistelut eivät siellä vaikuttaneet. Ja poika syntyikin vasta 41+2. Mutta henkisesti kovin raskasta aikaa oli myös minulle tuo. Vanhainkodissa olin tuolloin töissä ja sairaslomailut alkoi jo harmittavan aikaisin,kun neuvolassa eivät uskaltaneet antaa lupaa olla töissä.. Tsemppiä sinne!😌 Ps. Lukija jo pidemmän aikaa mutta ensimmäistä kertaa kommentoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kerroit kokemuksestasi! Onneksi pääsitte täysille viikoille, vaikka uskon että raskasta varmasti ollut kivuliaidenkin supistusten kanssa elää noin pitkään. Kiitos paljon! :)

   Poista
 7. Hei, minulla alkoi toista odottaessa harjoitus supistukset rv 15! Lopulta vauva syntyi rv 40+5. Nyt kolmatta odottaessa supistelu alkoi rv 10!!!! Saikulle jouduin rv 26 kun muuttuivat kipeiksi. RV 28 lääkärintarkistuksessa kohdunsuu kuitenkin onneksi kiinni. Nyt rv 29+2 ja lepo on kyllä auttanut, supistelee muttei kipeästi eikä enää niin tiheästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että pääsit lepäämään eivätkä supistukset ole enää yhtä kipeitä! Tsemppiä loppuraskauteen :)

   Poista
 8. Ensimmäinen raskaus oli aika helppo ja supistuksia tuli vasta aika loppuraskaudessa. Toinen raskaus oli alusta asti paljon vaikeampi ja vatsakipuja ja supistuksia tuli jo alkuvaiheesa. Yksi päivä olin töissä 23 ja kivut oli aivan älyttömät ja supistuksia tuli tiheästi, siitä suoraan päivystykseen ja olinkin jo auennut 1cm. Ambulanssilla naistenklinikalle ja jouduinvuodelepoon. Paljon tässä muutamassa viikossa tapahtui, mutta tyttö syntyi rv 26+2. Mä olin jotenkin tosi säikky alusta asti supistuksien kanssa. Meillä oli onni että tyttö kuitenkin syntyi koska jälkeen päin löydettiin lapsivesi pusseista ja kalvoista tulehdukset. Tsemppiä odotukseen ja toivottavasti helpottais :) Jos sulla vielä jatkuu noi supistukset luulen että sulle ehdotetaan kotiin jäämistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, sulla ollutkin sitten vielä rankempi raskaus ja vauva varmasti ollut sairaalahoidossa pitkän aikaa :/ Onneksi kaikki meni kuitenkin hyvin! Ei siis ikinä voi tietää mitä supistukset aiheuttaa, täytyy tosiaan olla aika varovainen ja käydä tarkistuttamassa tilannetta säännöllisesti jos itselläkin nämä jatkuu.. Kiitos tsempeistä :)

   Poista
 9. Mulla oli kans aika hankala ensimmäinen raskaus (toinen menossa vasta viikolla 9). Jäin sairauslomalle vk22 selkäkipujen ja ennen aikaisten supistelujen takia. Kävin lääkärin lähetteellä fysioterapiassa 3krt, ei mitään apua, kävin hieronnassa ja lopulta menin anopin ohjeistamana osteopaatille. Sen käynnin jälkeen mulla hävisi KAIKKI oireet. Pystyin kävellä täysin normaalisti, ei supistellu, selkä oli kunnossa. Eli vikana kuukautena olin varmaan parhaassa kunnossa koko raskauden ajan. 😊 Mutta en siis tiedä, voisko osteopatiasta olla apua pelkkiin supisteluihin? Ite päätin, et jos jotain sen tapasia ongelmia tulee tässä raskaudessa, niin meen heti sinne uudestaan. Se on aivan järkyttävää, kun ei voi tehdä juuri mitään ja maha kovana ja kipeenä. Paljon tsemppiä! Toivottavasti helpottaa. ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää pitää mielessä tuo osteopatia, jos siitä on sullekin ollut noin hyvin hyötyä! Jos nämä jatkuu näin tai pahemmin niin täytyy kyllä alkaa selvittelemään onko näihin jotain syytä tai mahdollista apukeinoa.. Kiitos, toivotaan että helpottaa :)

   Poista
 10. Mulla on alkanu alle rv 15 harjotussupparit, pari kertaa kipeitä tullu. Yleensä ihan arkisessa liikkeessä tuloo, päivässä n. 10-30 kipalesta. Yleensä ei levossa mutta kerran on kestäny n. tunnin levossakin ja sinä päivänä oli tehty kipeä sisätutkimus.

  Paikat ei oo avautunu ja kohdunsuuki on ihan tuola takana. Rauhassa otan, meen kropan tuntemusten mukaan. Hiljennän tahtia kun maha kovettelee. Lähihoitajan töissä en enää hetkeen oo ollu mutta teen satunnaisia kuvauksia, ihan masuasukin tahtiin.

  Käy tarkistuttamassa tilanne jos oikeen vaivaa ja otat rauhassa.. Mulle on ihan kätilö ystävä sanonut joka on synnärillä töissä että parempi kotona ottaa rauhassa kun joutua valvotusti lepäilemään.

  Tsemppiä, tiän ettei oo kivaa olla noiden murheiden kanssa <3
  Täälä mennään nyt rv 19+2.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se parempi lepäillä rauhassa kotona kuin että lopulta joutuisikin sairaalaan vuodelepoon.. Harmi, että säkin joudut supisteluista kärsimään jo tässä vaiheessa :/ Kiitos ja tsemppiä sinnekin!! <3

   Poista
 11. Tiedän, mitä tarkoitat! Minulla alkoivat supistukset jo todella aikaisessa vaiheessa ja viikolla 29 tilanne meni niin pahaksi, että jouduin osastolle tarkkailuun. Supistuksia tuli parin minuutin välein levossakin. Paljon otettiin verikokeita ja aivan sattumalta huomattiin, että kilpirauhasarvoni olivat aivan sekaisin. Minulla oli kilpparin vajaatoiminta. Aluksi lääkärit epäröivät, kannattaako enää aloittaa lääkitystä siinä vaiheessa raskautta, mutta aloittivat kuitenkin. Ja kannatti!! Todella pian minulta loppuivat kaikki supistelut ja oloni koheni koko ajan loppua kohden. Viikolla 42 olin oikeasti tosi hyvässä kunnossa. Kukaan ei olisi uskonut, että kilpparin vajaatoiminta vaikutti supisteluihin, mutta niin vaan kävi. Terve tyttö syntyi 10 päivää yliaikaisena ja ihana touhukas tyttö (nyt 1v 3kk) onkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että sulla löytyi syy supisteluihin! Jännää, että supisteluidenkin syy voi oikeasti olla ihan jossain muussa kuin raskaudessa. Itsellä on juuri muusta syystä tarkistettu iso määrä verikokeita eikä mitään näyttäisi olevan vikana, joten todennäköisesti tämä supistelukin on ihan raskaudesta johtuvaa.

   Poista
 12. Itselläni supistukset olivat todella harvassa. Muutama hassu silloin tällöin. Kun tyttö alkoi syntyä niin silloin tiesin vasta minkälaisia ne supistukset oikeasti ovat.
  Hirmuisen paljon tsemppiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että olet selvinnyt vähillä supistuksilla! Kiitos :)

   Poista