11. syyskuuta 2015

RASKAUS JA PAINONNOUSU

Tänään täyttyy neljästoista raskausviikko ja vatsa on kasvanut jo aikamoiseksi. Kaksi vuotta sitten syksyllä ollessani ensimmäistä kertaa raskaana, oli vatsani tässä vaiheessa vain pienesti turvonnut. Juuri nyt kukaan tuskin enää miettii "onkohan tuo lihonnut", sillä vatsalla on jo selkeä kumpumainen muoto. Mutta se lihominen tai kauniimmin sanottuna painon kertyminen olikin se juttu, josta halusin tällä kertaa puhua.

Nyt toisella kolmanneksella voisin nimittäin syödä koko ajan. Ja niin kyllä syönkin. Varsinkin aamupäivisin tuntuu, että koko ajan on huutava nälkä ja jos ei heti saa jotain suuhunsa niin meinaa pökertyä. Itse vauva on vielä niin pieni, että tässä vaiheessa ei kyllä olisi vielä tarve syödä kahden edestä, mutta niin sitä vaan tulee aikamoisia määriä jo syötyä. Ja kun sitä hiilariakin tekee vaan niin paljon mieli. Leipä on aina ollut paheeni, mutta nyt raskaana tuo pahe on vielä entisestään korostunut. Lisäksi kaikenlaiset herkut maistuvat kyllä vähän liiankin hyvin.


Huomaan, että kroppani on alkanut pyöristymään. En ole enää yhtä hoikka, kasvot ovat alkaneet pyöristyä ja lantiolle on alkanut kertymään ylimääräistä. Mutta tällä kertaa en ole jaksanut stressaantua asiasta, koska kokemuksen rintaäänellä voin sanoa että kyllä ne ylimääräiset kilot sitten raskauden jälkeen lähtevät. Kerrytin Miltonia odottaessani kokonaiset 17 kg ja vaikka neuvolassa tuolloin kommentoitiinkin liiallista viikottaista painonnousua niin nyt tiedän, että kyllä ne vaan lähtevät jos hieman töitä sen eteen viitsii tehdä. Puoli vuotta ensimmäisestä raskaudesta ja jokaikinen kilo oli tippunut pois. Tottakai liiallinen painonnousu raskausaikana on haitallista, mutta kyllä sitä voi silti olla itselleen vähän armollinen eikä se nyt niin vaarallista ole mikäli raskausaikana hieman sattuukin pyöristymään.

Nyt en ole käynyt vaa'alla sitten ensimmäisen raskausneuvolakäynnin, joka oli kuukausi sitten. Tuolloin puntari näytti jostain syystä yhtä kiloa vähemmän kuin ennen raskautta, mutta kyllähän sitä tuli loppukesästä syötyä aika vähän (ainakin verrattuna näihin ruokamääriin). Seuraava neuvola onkin tässä vasta ensi kuussa, joten saan rauhassa kerrytellä painoa ilman punnituksia vielä jonkin aikaa. Liikuntaahan tässä tulee onneksi automaattisestikin nyt 1-vuotiaan perässä juostessa ja pyöräillessä päivittäin tuota päiväkodin ja kodin väliä mäkiä pitkin.


En siltikään voi sanoa pitäväni siitä, mitä näen peilistä. Pidän pyöristyneestä vatsasta, mutta en kuulu niihin raskaana oleviin, jotka nauttivat muutenkin uusista muodoistaan. Joinain päivinä näen vain jenkkakahvat ja kadonneen takapuolen. Pidin rinnoistani enemmän pieninä, nyt ne ovat taas tiellä. En kokenut viime raskaudessa sitä kuuluisaa hehkua, enkä ole kokenut sitä tälläkään kertaa. Vatsassani kasvaa pieni ihme, jota rakastan jo nyt, mutta en siltikään koe olevani raskaana ollessani ulkonäöllisesti mitenkään parhaimmillani.

Mutta on tämä silti ihanaa, ja niin ihmeellistä. Kannan vatsassani pientä ihmisenalkua ja kroppani tehtävänä ei ole nyt näyttää hyvältä vaan luoda paras mahdollinen kasvupaikka tuolle pienelle. Pyöreät muodot ovat taas tehneet paluun ja halusin sitä tai en niin aion kantaa jokaikisen ylimääräisen kilon ylpeydellä. Aion pukeutua kauniisiin äitiysvaatteisiin, liikkua ihmisten ilmoilla ja laittautua, syödä kakkua julkisestikin enkä vain salaa ja olla kiitollinen, että sain vielä mahdollisuuden toiseen lapseen.

Oletko sinä hehkunut raskaana ollessasi? Millaisia kokemuksia teillä on painon kertymisestä raskausaikana?

SEURAA BLOGIA BLOGLOVINISSAFACEBOOKISSA TAI INSTAGRAMISSA

20 kommenttia:

 1. Mullon vasta tämän kolmannen odotuksen aikana tullut se oman kehon rakastaminen, varmaan kun tätä raskautta on niiiiin kauan odotettu niin jokaisena päivänä sitä kattoo peilistä kasvavaa vatsaa ja tekisi mieli vaan kuvailla sitä :'D

  Moon ainaki pyöristyny aikalailla (nyt rv 17 ja taitaa olla +7kg jos ei enemmänkin :D), yhdessä vaiheessa kun joutui lepäillä vuotojen takia niin kilot tuli nopeaa ja tulee edelleen kun en voi paljoa kerralla liikkua supistelujen takia :( Mutta aiemmissa raskauksissa on tullu +20kg ja on tippunu pois nopeasti, loppuviikoista vaan saa olla tarkka ettei "lihota" vauvaa masussa liian isoksi niinkun mulla kävi ensimmäisen kanssa.

  Tässä raskaudessa otetaan kaikki ilolla vastaan, myös ne ylimäärääset kilot :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin tuntuu, että tässä raskaudessa kerrytetään taas kiloja ihan samalla tavalla kuin edellisellä kerralla, ellei sitten jopa enemmänkin.. :D Mutta täälläkin kyllä tykätään tuosta pyöristyneestä vatsasta, kaiken muun pyöristymisen kanssa pitäisi tulla vielä paremmin sinuiksi :D

   Poista
 2. Itselläni tulee huomenna täyteen rv 15 ja masuni näyttää lähinnä elintapavatsalta! Naama kukkii ja turvottaa vähän joka suunnasta.. Eli olen aika samoilla tuossa että en juurikaan nauti raskauden tuomista muodoista paitsi tietty vatsan kasvusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on ihon epäpuhtaudet lisääntynyt nyt tässä kuussa tosi paljon ja se vaikuttaa jotenkin tosi paljon fiiliksiin omasta ulkonäöstä. Mutta sekin on toivottavasti vain ohimenevää!

   Poista
 3. Raskausaikana tuli vaan 12 kg mutta olin lihonut jo ennen raskautta aikas reilusti. Nyt siis painankin yli 20 kg vähemmän kuin loppuraskaudessa. Enkä kyllä muista tunteneeni sitä hehkua :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä en ole koskaan ymmärtänyt mitä se hehku varsinaisesti edes on! Mutta jotkut kyllä on raskaana vaan elämänsä kunnossa ja ehkä sitä kautta tuntevat sitä kuuluisaa hehkua. Itse en kyllä tiedä siitä mitään :D

   Poista
 4. Oliveria odottaessa tuli 15 kg painoa lisää, toisaalta ei ns ylimääräistä. Kaikki oli "sulatettu" 4-5 kuukaudessa, imetyksen ansiosta. En itsekään kyllä nauttinut siitä että turvotusta oli joka paikassa, turposi naama, jenkkakahvat yms. :D

  Vaikka se on aina kivaa katsella muiden masujen kasvua, niin en kaipaa sitä itse :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei imetys tiputtanut oikein mitään, mutta ruokavalion ja treenin avulla lähti kilot tosi nopeasti sulamaan. Mä olin kyllä kanssa viimeksi tosi turvoksissa varsinkin loppuraskaudessa :D

   Poista
 5. Mä kanssa en oikein ulkonäöllisesti nauti raskausajoista, koska mäkään en varsinaisesti tunne hehkuvani raskaana ollessani. Vaikka aina itse ainakin näen vaan kaikkien raskaana olevien hehkuvan ja tykkäänkin muiden söpöistä vatsoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ehkä se hehku onkin sellainen, että toiset voi hyvinkin nähdä sen sussa vaikket itse sitä huomaisi! :)

   Poista
 6. Sinulle on haaste blogissani. :)

  http://pirppunen.blogspot.fi/2015/09/liebster-award.html

  VastaaPoista
 7. Mä rakastin vauvavatsaa, siis siinä vaiheessa kun se oli sellainen selkeä raskausmaha eikä vain sellainen, että olisi herkut maistuneet liikaa ;) Molemmissa raskauksissa painoa tuli aikalailla, noin 15 kg, mutta sieltä ne sitten ajan kanssa tippuivat aika nopeasti pois. Mä koin hehkuneeni raskausaikana, mutta selästä meni iho tosi huonoon kuntoon vaikka yleensä ei siinä ole mitään epäpuhtauksia ollut. Onneksi ne oli piilossa paidan alla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että oot nauttinut raskausajasta ja tuntenut hehkunkin :) Mulla epäpuhtaudet on nyt iskeneet taas kasvoihin ja se jotenkin tuntuu nyt vähän latistavan tätä fiilistä omasta ulkonäöstä, mutta jos samalla tyylillä mennään kuin edellisessä raskaudessa niin kuukauden päästä pitäisi alkaa epäpuhtaudet pikkuhiljaa jo katoamaan :)

   Poista
 8. Itselläni tuli esikoisen kohdalla +10kg ja lähti +15, tämä oli aika yllätys. En kyllä nauttinut mahasta, koska tykkään harrasta päivittäin kovaa liikuntaa ja pukeutua, nuo molemmat olivat aika haasteellisia. Toisaalta se aika on lopulta aika lyhyt ja vauvan ollessa 6 viikkoa paukutin jo combatissa menemään. :) Hei mä laitan sulle spostia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho oot päässyt nopeasti liikkumaan synnytyksen jälkeen! :) tottahan se on että loppujen lopuksi raskaus on aika lyhyt aika elämästä, että kyllähän sitä sitten kerkeää taas myöhemmin tehdä itselle tärkeitä juttuja enemmän! :)

   Poista
 9. Raskaus ja painonnousu on kyllä mielenkiintoinen aihe..mulla on itse asiassa tästä ihan samasta aiheesta postaus valmiina luonnoksissa odottamassa julkaisua. Täällä on nyt menossa RV 34+1 ja painoa on kertynyt jo nyt 15,5kg! Hieman kauhistuttaa, mihin vielä tullaan päätymään, mutta toisaalta en haluaisi stressata asiasta. Se mitä nyt voin tehdä on pyrkiä syömään fiksusti ja liikkumaan sen verran kuin vaan pystyn, eiköhän ne sitten aikanaan lähde pois, jos vaan asialle tekee jotain :) Suhtautuminen painonnousuun on mulla ainakin muuttunut neutraalimmaksi raskauden aikana (alussa oli hankalampaa), mutta nyt jo uskon, ettei tässä miksikään ihan sumopainijaksi kuitenkaan olla matkalla! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tuli loppuvaiheessa tosi paljon nestettä kehoon mikä näkyi tietysti myös kiloina, mutta kyllä ne siitä sitten lähti. Joten älä huoli, eiköhän sullakin kilot tipu ihan tasaisesti pois sitten pikkuhiljaa :) Oman kropan muuttuminen vaatii aina sopeutumista, mutta kaikki ne kuuluu raskauteen! :)

   Poista
 10. Hei ihanaa, löysin blogisi kun etsin hyvä vinkkejä miten saan minimaaliset vauvan vaatteet jotenkin järkevästi kaappiin ja nyt olen noin kaksi tuntia lukenut vanhoja postauksia :) Sait siis uuden lukijan!
  Minulla on nyt viikko 35 menossa ja kiloja on kertynyt vaivaiset 3kg, välillä kyllä ahdistaa että jos kaikki ei olekaan hyvin, mutta neuvolassa viime kerralla kyllä vakuuteltiin että kaikki on hyvin ja maha kasvaa juuri siellä käyrillä millä pitääkin. Minä en ole pystynyt oikeastaan mitään liikuntaa harrastamaan sitten ennen alun pahoinvoinnin, ellei hyvin hitaita ja lyhyitä kävelylenkkejä lasketa, joten minusta tuntuu että lihakset ovat sulaneet joksikin muuksi ja sen takia painokaan ei ole kauheasti noussut, lihaksethan painaa kumminkin enemmän kuin läski.. Noh, minä aloitan kadonneiden lihasten metsästyksen heti kun vaan pystyn oli se sitten kuukausi tai vuosi synnytyksen jälkeen :)
  Ja se hehku, olen ehkä sitä mieltä että se on mainosmiesten keksimä valheellinen juttu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva että löysit tänne ja tervetuloa lukijaksi! :) Täälläkin haaveillaan jo kadonneiden lihasten takaisin saamisesta, mutta ehkäpä itsekin odottelen sinne synnytyksen jälkeen keväälle. Sitten voisi taas palailla salille :)

   Poista