5. marraskuuta 2015

IHANAT KAMALAT RASKAUSOIREET

Joskus aiemmin en tiennyt raskauden mukanatuomista oireista muutakuin pahoinvoinnin. Olin kuullut, että moni raskaana oleva oksentelee aamuisin ja voi muutenkin pahoin. Mitään muuta en osannut "pelätä". Kunnes tulin itse raskaaksi ja tajusin vasta oman kokemuksen kautta, miten suuri vaikutus raskaudella ja hormoneilla on kroppaan ja koko olemiseen. Miten suuren oirekirjon nämä kuukaudet pitävätkään sisällään.

Ensimmäisessä raskaudessa voin hieman pahoin ensimmäiset kuukaudet, nyt toisella kertaa en tuota pahoinvointia saanut. Tällä kertaa ällötti lähinnä kahvi, mutta varsinaista pahaa oloa ei missään vaiheessa tullut. Sen sijaan olin varsinkin tämän raskauden alussa aivan järjettömän väsynyt. Siis ihan käsittämättömän väsynyt. En koskaan normaalisti voisi nukahtaa hiekkalaatikon reunalle, vaikka yöunet olisivat jääneet kuinka lyhyiksi tahansa, mutta nytpä sekin tuli koettua. Väsymys oli jotain, jota ei pystynyt hallitsemaan. Näytin loppukesästä varmasti ihan omissa maailmoissa olevalta ja haukottelin koko ajan. Huh, onneksi siitä sitten päästiin ja nyt päivät jaksaa taas melko tavallisilla energiatasoilla. Monesti sanotaan, että tyttöä odottaessa voidaan pahoin ja poikaa odottaessa hyvin, mutta itsellä se ei mennyt ihan niin. Voin poikaa odottaessa pahoin, kun taas nyt mitä luultavimmin tyttöä odottavana olen vaan ollut hyvin hyvin väsynyt.


Mutta eivät ne oireet siihen jää. Voikun olisikin vaan pahoinvointia tai väsymystä tuo alkuvaihe ja kaksi viimeistä kolmannesta kroppa toimisi niinkuin aiemminkin. Väsymyksen tilalle on nimittäin tullut nyt paljon muita oireita, jotka muistuttavat mahan lisäksi siitä että ei tässä kropassa ehkä nyt elellä ihan siihen tavalliseen tapaan.

No ensinnäkin, koko ajan janottaa. En voi lähteä mihinkään ilman vesipulloa, koska koko ajan on tarve juoda nestettä. Sen seurauksena sitä käy tietysti jatkuvasti vessassa ja nykyään tulee ihan mietittyä ihan kulkureittejä ja menoja sen mukaan missä on seuraava vessa. Vatsa täyttyy nykyään nopeasti, mutta silti koko ajan tekisi mieli syödä. Haaveilen päivät pitkät suklaasta ja kakuista, kaikenlaisista makeista herkuista. Tämä makeanhimo on välillä ihan järjetöntä. En muista sen olleen näin pahaa viime raskaudessa.


Iho kukkii ja tuntuu jotenkin tunkkaiselta, hiukset rasvoittuu. Hiusten kasvu on onneksi raskausaikana ihan huimaa, uutta tukkaa kasvaa minkä ehtii ja kokonaisuus tuntuu kyllä paksulta.  Portaiden ja mäkien nousu on käynyt raskaaksi ja välillä tuntuu että happi meinaa loppua kun työntelee rattaita isoja mäkiä pitkin. Närästää, vatsassa kiertää ja sitten on vielä nämä kaikenlaiset mahatuntemukset, jotka ovatkin ihan oma lukunsa. Omaksi onnekseni supistelujen osalta on nyt elelty aika rauhallisissa meiningeissä viime viikot, mutta en jotenkin uskalla vielä riemuita ja veikkaan niiden taas pian palaavan kahta kauheampina. 

Viime päivinä olen myös kokenut itselleni uudenlaisia epämukavia tuntemuksia vatsassa. Viime raskaudessa vaivana olivat vain tuo supistelu, mutta nyt olen myös alkanut tuntemaan ihmeellisiä vihlontoja ja pistäviä kiputuntemuksia alavatsassa. Monen odottavan äidin vaivanahan taitavat olla mm. liitoskivut, mutta itselläni ei niistä ole oikein minkäänlaista kokemusta enkä edes tiedä miltä niiden pitäisi tuntua. Jonkinlaisia ihmekipuja itselleni on nyt ilmaantunut, mutta en osaa muuten niitä oikein tulkita kuin että supistuksilta ne ei ainakaan tunnu.


Pakko kuitenkin tähän loppuun vielä mainita, että kaikenlaisista oireista huolimatta olen voinut nyt todella hyvin ja oikeastaan pystynyt elelemään ihan normaalisti arkea miettimättä jatkuvasti raskautta. Kyllähän nuo erilaiset oireet kuuluvat raskauteen ja jos mikään ei tuntuisi erilaiselta, niin sitä saattaisi vaan miettiä onko kaikki hyvin. Keskiraskaus alkaa kohta etenemään kohti loppuvaihetta ja on tämä kyllä nyt supistusten vähennyttyä ollut aika ihanaa. Maha kasvaa ja liikkuu meidän matkassa mukana. Toivottavasti sama fiilis jatkuu vielä pitkälle loppuraskauteen.

Mites teidän muiden raskausoireet? Millaista oireiden kirjoa teiltä on löytynyt?

SEURAA BLOGIA BLOGLOVINISSAFACEBOOKISSA TAI INSTAGRAMISSA

16 kommenttia:

 1. Heh, mulla oli loppuraskaudessa tuollainen ihan samanlainen järkyttävä jano + jatkuva vessahätä -kierre, ja todellakin piti miettiä esim. kuinka pitkän kävelylenkin pystyn tekemään tai löytyykö kaupasta vessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mulla on tullut se jotenkin tosi aikaisin nyt, viimeksikin taisi olla vasta vähän myöhemmin! :D

   Poista
 2. Noi kivut saattaa olla esim.kohdun kiinnikkeiden löystymistä, mulla on kans ollut sellaisia häijyjä tunteita mitkä ei ole supistuksia eikä liitoskipuja. Mulla pahoinvointia on osittain vieläkin, mutta hyvin hyvin vähän aiempaan nähden, melkein voi sanoa sen olevan ohi :) Väsymys oli aluksi myös tuollaista mitä kuvailit, ihan järjetöntä ja meinasin nukahtaa töihinkin vaikka kuinka monta kertaa. Onneksi se kesti vain hetken, oli ehkä toistaiseksi kaikista oireissta inhottavin ja pelottavinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei hyvä tietää, että vois olla jotain sellasta! Kai sitä kaikenlaisia kipuja voi raskaana tulla ja kuuluvat asiaan.. Munkin mielestä se väsymys oli jotenkin pelottavaa, kun piti lapsesta huolehtia eikä oikein pystynyt kontrolloimaan omaa vireystilaa mitenkään!!

   Poista
 3. Mulla oli nyt Hugoa odottaessa eräs ikävä vaiva, joka vaivasi koko odotuksen ajan ja se oli korvien lukkoon meneminen. Todella raivostuttavaa kun kuuli välillä oman puheensa ja se outo paineen tunne korvissa oli inhottava. Onneksi vain muutama päivä synnytyksen jälkeen tuosta vaivasta päästiin eroon. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa inhottavalta tuo korvien lukkoon meneminen, varsinkin jos sitä ollut koko ajan! :/ Onneksi loppui synnytykseen!

   Poista
 4. Eikös se juuri niin mene, että tytöt vievät kauneuden (kerroit ihosta, näytät kyllä hyvältä!) ja tekee mieli makeaa :)

  VastaaPoista
 5. Täysin samoja oireita täälläkin! Tosin ihan alussa oli kyllä pahaa oloakin mutta se helpotti jo ennen ensimmäisen kolmanneksen loppua. Väsymystä oli, siitä ne arvasi jo töissä ja nyt tuntuu että vieläkin voisi nukkua kellon ympäri ja silti ei riitä. Tällä hetkellä inhoan tätä ihon kukkimista, tuntuu niin kurjalta että minä joka en ole edes murrosiässä kokenut aknea tai sen suurempia iho-ongelmia, oon nyt välillä ihan tuskissani kun naamasta saa heti aamulla ongelman :D Myös omituisia vatsakipuja on minullakin, liitoskivuiksi ym. niitä neuvola ja muut kutsuu mutta minusta ne vain on outoja kipuja. Eka raskaus niin enpä osaa edes verrata mihinkään!

  Toivotaan että siellä sekä täällä loppu aika menisi silti ilman mitään suuria komplikaatioita, muutaman viikon perässä meijän asukki kasvaa, nyt viikkoja 19+3 :) Tsemppiä ja hermoja raskausoireisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nuo finnit on kyllä häiritseviä kun niihin ei muuten ole oikein tottunut enää moniin vuosiin, inhottavaa käyttää niin paljon meikkiä! Tsemppiä sinnekin odotukseen! :)

   Poista
 6. Kuulostaa tutulta kaikki nuo mainitsemasi oireet! Mulla suurin ja ehdottomasti hallitsevin raskausoire oli aivan järkyttävä pari kuukautta kestävä pahoinvointi molemmissa raskauksissa. Muutenkin molemmat raskaudet ovat menneet aika samalla tavalla, mutta tyttöä odottaessa mulla oli todella vahva makeanhimo ja poikaa odottaessa teki taas mieli sipsejä, hampurilaisia ja muita rasvaisia juttuja.. Tsemppiä odototukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kova pahoinvointi on varmasti kyllä aika kamalaa, voin vaan kuvitella :/ Mullakin taisi viime kerralla tehdä enemmän mieli suolaisia juttuja, nyt ei esim. mäkkärin ruoat houkuttele yhtään :D

   Poista
 7. Minä en pystynyt alkuraskaudessa syömään oikein mitään ja se yhdistettynä tosi matalaan hemoglobiiniin ja normaaliin alkuraskauden väsymykseen niin minä en oikeastaan edes muista siitä ajasta mitään, hengasin ekat kolme kuukautta sohvalla. Sen jälkeen kun kykenin nousemaan jo sohvalta niin ei se väsymys kyllä minulla ainakaan koko aikana minnekään ole kadonnut :) Nyt näin ihan lopussa on tullut myös hirmuiset selkäkivut sekä juuri ne liitoskivut, välillä tuntuu että kuulen kun luut siirtyvät. Hassun asian olen myös todennut ruuasta, leipä on ainut joka vie ja pitää nälkää. Mutta saan olla silti tyytyväinen että pystyin tekemään töitä äitiysloman alkamiseen saakka vaikka työpanos ei ehkä alkuraskaudessa varsinkaan ollut mitenkään mairitteleva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin meni tuo alkuraskaus aikalailla sohvalla sen jäätävän väsymyksen takia, vähän sellaisessa sumuisessa horroksessa tuo loppukesä! Selkäkivut taitavat myös olla monen vaivana :/

   Poista
 8. Mulla oli Islaa odottaessa selkä kipee ja kauhee närästys, mitkä kumpikin vaikeutti kyllä olemista tosi paljon :D Närästys sai oksentamaan ja selän takia ei voinut kävellä kauhean pitkään. Nyt tosin jo aika on kultaamassa muistoja :,D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei niinhän siinä käy, että aika kultaa muistot suht nopeastikin! :D Mä mietin viime synnytyksen jälkeen että ei todellakaan tällaista rumbaa heti uusiksi, mutta eipä tässä mennyt kun vuosi niin tässä taas ollaan.. ;)

   Poista