20. marraskuuta 2015

TAAPERON ILTARUTIINEJA JA UNIJUTTUJA

Milton sai vähän aikaa sitten uuden sängyn. Pinnasängystä luopuminen ei vaatinut meillä oikeastaan yhtään harjoittelua ja poika nukahti sinne tyytyväisenä heti ensimmäisenä iltana. Uskon, että toinen tykkää kun korkeat reunat ovat nyt poissa ja sänkyyn pääsee kiipeämään ihan itse. Aamuisin poika kuitenkin hyvin harvoin nousee sängystä pois ennenkuin joku tulee hakemaan, yleensä lastenhuoneeseeta nimittäin kuuluu "mammaaa" tai "pappaaa" ensin hieman hennosti ja hetken kuluttua jo vähän isommalla volyymillä.


Eri perheissä on erilaisia nukahtamiskäyntäntöjä. Moni 1,5-vuotiashan nukkuu ihan perhepedissä, mutta meillä ollaan alusta asti nukuttu omassa sängyssä. Nukahtaminen ei meillä ole tuottanut minkäänlaisia ongelmia sitten vauva-aikojen ja yleensä poika on nukahtanut helposti sekä päivä- että yöunille. Jossain vaiheessa Milton jopa nukahti sänkyyn ihan itsekseen ja toivoteltiin vaan hyvät yöt ja poistuttiin huoneesta. Päiväkodin aloituksen myötä ollaan kuitenkin taas kunnolla nukutettu toista ja varsinkin tällä hetkellä pojalle tuntuu olevan todella tärkeää, että iltaisin vierellä on joku joka pitää kädestä kiinni kunnes uni tulee.

Meillä on tarkat iltarutiinit ja yritetään toimia joka ilta samalla rytmillä. Poika tietää jo hyvin itsekin, että iltaisin käydään ensin suihkussa, sitten syödään iltapala ja otetaan d-vitamiinit, puetaan yövaatteet ja käydään nukkumaan. Milton rakastaa nukkumista, enkä oikeastaan vielä kertaakaan ole saanut kieltävää vastausta nukkumaanmenoehdotuksille. Välillä toinen jopa makoilee sängyssä valmiina, mikäli väsymys iskee tavallista aikaisemmin. Unille ei koskaan nukahdeta ilman tuttia ja Nunu-pupua, näitä suurempaa turvaa ei tällä hetkellä tunnu löytyvän. En viitsi vielä kiirehtiä tuttivieroituksen kanssa, koska pojalla on selkeästi nyt muutenkin pieni eroahdistuskausi meneillään ja tuntuisi vähän rankalta alkaa samaan syssyyn repimään toiselta jotakin noin tärkeää pois.


Musta on ihanaa nukuttaa poikaa iltaisin, siitä on tullut meidän yhteinen rentoutumishetki kiireisten päivien päätteeksi. Uuden sängyn saavuttua poika onkin halunnut, että makoilen hänen vieressään lastensängyssä ja pidän kainalossa kunnes toinen nukahtaa.

Viime yönä meillä oli kuitenkin ihan poikkeuksellinen yö, nukuttiin nimittäin perhepedissä koko sakki. Milton heräili yöllä itkeskelemään eikä lopulta enää nukkunut ilman, että pidin kädestä kiinni. Tämän mahan kanssa pieni lastensänky ei kuitenkaan ollut koko yötä ajatellen maailman houkuttelevin vaihtoehto, joten kannettiin poika meidän väliin nukkumaan. No aamulla sitten heräsin ja katsoin kelloa: se näytti kahdeksaa! Siis oikeasti, meillä ei koskaan nukuta niin myöhään. Pitäisiköhän tässä vähän useamminkin alkaa nukkumaan koko perhe yhdessä, jos sillä kerta on näin positiivinen vaikutus lapsen yöuniin?

Miten teillä nukutaan, perhepedissä vai omissa sängyissä? Millaisia nukahtamiskäytäntöjä teillä on?

SEURAA BLOGIA BLOGLOVINISSAFACEBOOKISSA TAI INSTAGRAMISSA

12 kommenttia:

 1. Meillä Sara on nyt 1v7kk. Hän nukkuu mun vieressä. Samat rutiinit kuin teillä. Nukahtaa syliin ja lasken sänkyyn. Heräilee vielä aika useasti yöllä ja silloin silittäminen selästä auttaa nukahtamaan uudelleen. 4v matias ja 6v aino nukkuvat omissa sängyissä, aino vasta pari päivää sitten siirtyi ihan omaan huoneeseen. sitä ennen samassa huoneessa kaikki mun kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on taas ollut tuota ajoittaista yöheräilyä, vaikka jossain vaiheessa se oli jo poissa. Mutta onneksi nukahtaa aika nopeasti uudelleen :)

   Poista
 2. Meillä Evelyn 1 v 11 kk nukkuu jo omassa isojen tyttöjen sängyssä :) Meillä meni kanssa pinnasängystä siirtyminen todella helposti.

  Evelynin sänky on meidän sängyn jatkeena ja niin tyttö nukkuukin tosi hyvin. Yöllä, jos neiti joskus harvoin herää niin saan sitten napattua häntä kädestä kiinni ♡

  Me mennään aina aika samalla kaavalla nukkumaan. Iltapala, iltapesu, yövaatteet, maitopullo ja hammaspesu :)

  Emily 3 kk nukkuu tuossa rattaiden kopassa, jonka olen pehmustanut sopivan pehmeäksi nukkumista varten :) Vaunuissa neiti saa heti unen päästä kiinni, kun pystyn keikuttamaan toista ♡ Emily nukkuu myös meidän huoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo iltarutiinit on kyllä kiva toteuttaa aina samalla kaavalla, jotenkin selkeyttää iltaa sekä lapselle että vanhemmille! :)

   Poista
 3. Hei vinkki tuttivieroitukseen joka on toiminut monella ja myös itselläni! Kun vauva syntyi taaperolle voi kertoa että hän ei enään tuttia tarvitse vaan vauva tarvitsee ja ns luovuttaa tuttinsa vauvalle, toimi ainakin meillä vaikka olikin jo lähes tutiton kun vauva syvtyi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, pitää koittaa tätä ainakin viimeistään alkuvuodesta sitten!! :)

   Poista
 4. Meillä on nukkuminen nyt 2,5 vuoden iässä muuttunut helpommaksi, ei hereillä enää jatkuvasti, tyttö nukahtaa itsekseen ja sänky vaihdettiin taaperosänkyyn kuukausi sitten. Tutista vierotettiin yli vuosi sitten ja sen perään ei itketty ollenkaan. Nyt eletään hetki tätä "nukutaan paljon"-vaihetta 2,5 vuoden valvomisen jälkeen, uutta valvomista odotellessa. Huih! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nyt saa toistaiseksi nauttia kunnon nukkumisesta itsekin, pian se taas muuttuu..! ;)

   Poista
 5. Meillä meni pinnasängystä siirtyminen hienosti, nukuttamista on aina saanut harrastaa vähän, mutta enimmäkseen tyttö on nukahtanut aina itsekseen ja helposti. Kunnes luovuimme tutista, rauhoittumisesta on tullut tytölle tosi hankalaa ja nukahtaminen kestää kauan. Tyttö ei pyydä tuttia tai mitään, mutta ei vaan saa rauhoitettua itseään. Päiväunille meno sujuu aika hyvin ja isoimmitta taisteluitta, mutta yöunille nukahtaminen vie tunnin tai enemmän. Toivon todella että pian helpottaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä teille iltanukutuksiin! Saa nähdä miten meillä käy kun napataan tutti pois.. :)

   Poista
 6. Meidän tyttö 1v 3kk nukahtaa omaan pinnasänkyynsä kun antaa tuttipullon ja toivottelee hyvät yöt. Siellä hän nukkuu sitten koko yön. Herää ehkä pari kertaa yössä, joskus silittelen uneen ja joskus annan maidon. Kohta 3v isoveli nukkuu omassa huoneessa. Hänet on sinne alusta asti pitänyt nukuttaa niin että makaa vieressä. Joskus siihen saattaa mennä tuntikin.. hän sitten kömpii jossain vaiheessa yötä meidän väliin ja nukkuu siinä loppuyön kun ei jakseta palauttaa häntä omaan huoneeseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä milloin meidän poika alkaa kiipeillä meidän sänkyyn nukkumaan, ainakin toistaiseksi on viihtynyt hyvin omassa sängyssään. Mutta toisaalta oli ihanaa nukkua tuo yksi yö vierekkäinkin kun niin harvoin tulee nukuttua :)

   Poista