1. maaliskuuta 2016

KAKSI VAIPPAIKÄISTÄ


Niin siinä vaan kävi, että tällä äidillä on täällä ihan pian kaksi vaipatettavaa. Siinä missä moni kahta vuotta lähentelevä taapero harjoittelee jo pottailua ja kulkee ehkä päivisin jo pelkissä pikkuhousuissa, on meillä vaipanvaihto edelleen hyvinkin iso osa arkea. Kiinnostus pottaharjoittelun aloittamiseen tuntuu olevan todella yksilöllistä eri lapsilla ja toisilla motivaatio tähänkin herää selkeästi aikaisemmin kuin toisilla. Olen kovasti yrittänyt lueskella netistä aiheeseen liittyen, mutta mitään tiettyä suositeltua ikää ei tällekään kehitysvaiheelle taida oikein olla. Poikien sanotaan olevan hieman hitaampia tämän taidon oppimisessa, mutta uskon että nämä ovat kyllä ihan lapsikohtaisiakin sukupuoleen katsomatta. Meillä ei vain olla vielä valmiita.

Päiväkodista kerrottiin loppuvuodesta, että poika oli istuskellut siellä jo muiden kanssa potalla ihan mielellään kun seurana oli ollut kirjoja yms. puuhaa. Vaikkei istuskelu ollut tainnut tuottaa sen kummempaa tulosta niin pottaa oli kuitenkin alettu tehdä pikkuhiljaa tutuksi ja johan tuolla meidänkin vessassa on jo muutaman kuukauden potta majaillut valmiina.


Tällä hetkellä meillä käydään potalla istuskelemassa noin kerran päivässä ja poika menee sinne usein ihan omatoimisesti. Vielä potta on kuitenkin ajanut ennemminkin tuolin virkaa, istuskellaan siellä aina vähän aikaa ja lueskellaan samalla kirjoja. Painostamaan ei olla ryhdytty, eikä muutenkaan viitsitä ottaa asiasta kummempaa stressiä. Kaikki tapahtuu aikanaan ja tällä hetkellä energiaa menee itsellä niin paljon kaikkeen muuhun, että tuntuukin helpommalta odottaa vähän myöhempään kevääseen tämän asian kanssa. Vaikka tuo meidän taapero haluaakin nykyään jo tehdä monia asioita hyvinkin omatoimisesti, niin jotenkin näen että toinen on kuitenkin vielä aika pieni enkä koe että tämän asian suhteen tarvitsisi kiirehtiä ennen kuin toinen on oikeasti valmis.

Kohta meillä on täällä talossa sitten kaksi vaippaikäistä. Siinä missä pojan vaipat tulee nykyään vaihdettua vähän lennossa muiden touhujen lomassa niin vauvalle on järkkäilty wc:hen mahdollisimman käytännöllistä hoitopistettä. Vauvallehan sitä sitten vaihdetaan vaippaa vähän väliä, joten varmasti poikakin tulee usein seuraamaan vierestä kun pikkusisarukselle vaihdetaan vaippaa. Ehkäpä tämä edesauttaa toista motivoitumaan pottailuun tai sitten siinä käy juuri toisinpäin ja potasta tulee vielä vähemmän kiinnostava..? Jännä nähdä.


Meillä käytetään pääosin housuvaippoja ja ollaan koettu ne kaikkein kätevimmiksi vilkkaan taaperon kanssa. Nämä saamamme Liberon Touch -vaipat on istuvuudeltaan meidän taaperolle kyllä tosi hyviä ja niitä hankitaan varmasti jatkossakin. Vauvalle tullaan varmasti taas kokeilemaan vähän kaikenlaisia vaippavaihtoehtoja, jotta nähdään mitkä menee parhaiten.

Kertokaahan parhaita vinkkejänne kuivaksi opettelussa, milloin teillä luovuttiin vaipoista ja mitkä keinot te koitte toimivimmiksi?

Yhteistyössä Libero ja Blogirinki


SEURAA BLOGIA BLOGLOVINISSAFACEBOOKISSA TAI INSTAGRAMISSA

14 kommenttia:

 1. Todellakin hyvin yksilöllistä. Meillä poika jättänyt hitaimmin, suostui istumaan Potalla vasta 1v11kk mut olikin kuiva jo 2v1kk. Tytöt jättäneet päivävaipan 1v 6kk tietämillä ja yövaipan toinen 1v10kk ja toinen tasan 2v. Meillä hyvä vinkki ollu vaihtaa kestovaippoihin.nuo nykyajan vaipat on niin mukavia ja imukykyisiä, että niissä ei lapsi edes huomaa olevan pissaa. Kestovaipat tuntuu märiltä, joten lapsenkin on helppo alkaa yhdistää asioita ;) olen myös kokenut, että parasta on kun ei asiasta tehdä mitään numeroa. Vaipanvaihdon yhteydessä potalle istumaan, istuu sekunnin tai minuutin niin thats it. Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo voi toki olla totta, että kertisvaipat nykyään sen verran imukykyisiä että lapset eivät edes häiriinny pissavaipoista niin herkästi! Joo, täälläkin otetaan siis ihan iisisti tämän asian kanssa :)

   Poista
 2. Meillä kummatkin lapset eivät olisi voineet vähempää välittää potasta. Jos olisimme odottaneet potasta kiinnostumista odottaisimme vieläkin.. :) Aloimme istuttaa lapsia pöntölle. Samoin otettiin vain reilusti vaippa pois ja annettiin olla ensin pieniä aikoja ilman vaippaa pikkuhousuilla ja sitten jossain kohtaa vain jätettiin se vaippa pois kotona ollessa. Muutama päivä pissan siivous on suuri osa päivärutiineja mutta todella äkkiä se vähenee ja lopulta loppuu. Ihan alkuun pissatettiin lapsia vähän väliä.. Näin ei vahinkoja sattunut ja pikku hiljaa lapsi oppi itse sanomaan koska pissa oli jo tullut housuun ja sen jälkeen oppi sen ennakoimaan ja kertomaan ennen. Nyt siis kuopus (tyttö) on 2v2kk ja sisällä aina ilman vaippaa ja pienet matkatkin ilman. Nukkuessa on tietenkin vielä vaippa. Esikoinen (poika) taisi olla 2v6kk kun alkoi olla kunnolla ilman vaippaa päivisin ja silti sattui tasaisesti vahinkoja.. Eli kyllä se saattaa olla että sukupuolellakin on vähän merkitystä. Ja meillä ainakin se että pikkusisko matki kaiken isoveljeltään ja halusi käyttää pönttöä kun isovelikin käytti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kaikki lapsethan eivät tosiaan edes pottaan totu vaan siirtyvät suoraan pöntölle! Ehkä mekin vaan jossain vaiheessa tehdään tuo, että otetaan vaippa pois vaikka sitten joutuisikin hetken vaan siivoilemaan jatkuvasti :)

   Poista
 3. Meillä aloitettiin siten, että ensin oltiin kotona pelkästään paita päällä, alaosa oli täysin nakuna. Potta oli aina hyvin näkyvissä, esimerkiksi olkkarin lattialla niin se löytyi hädän tullen nopeasti. Alkuun oli jonkin aikaa pissavahinkojen siivoilua, mutta tosi nopsaan lapsi oppi yhdistämään hädän pottaa ja juoksi siihen itse. Jos oli bokserit jalassa niin pissat tuli housuun eli puolinakuilulla mentiin :) Samalla jäi yövaippakin pois ja hieman alle 2-vuotiaana oli molemmat pojat yö- ja päiväkuivia. Mutta ei kannata ottaa asiasta stressiä, tämä on niin yksilöllistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, en jotenkin edes osannut ajatella että nuo pikkuhousut saattaisi vaikuttaa siihen että tulee herkemmin vahinkoja! Me täällä katsellaan pikkuhiljaa ajan kanssa :)

   Poista
 4. Muistaakseni ostin potan kun tyttö oli 8kk. Aluksi se oli olohuoneessa tai eteisen käytävällä - lyhyt matka joka huoneesta. Siinä käytiin kerran pari päivässä joskus tuli joskus ei :) aloin potattamaan systemaattisemmin vasta kun tyttö täytti 1v heinäkuussa. aina herätysten ja ruoan jälkeen ja ennen ulos lähtöä ja heti sisälle tultua, näin meillä oli parina päivänä sama vaippa koko päivän - kuivana! Ja nyt tammikuussa meillä oli jo 4 aamua putkeen kuiva vaippa herätessäkin. Kuitenkin toi systemaattisuus on jäänyt raskauskooman ja yövalvomisten jalkoihin PAHASTI! Aamupissatkaan ei oo ehtineet pottaan pariin viikkoon... Kakka saadaan pottaan joka päivä mut pissa vaatisi tota systemaattisuutta kun ei neiti vielä ilmota hätäänsä mitenkään. Nyt haaveilen jo pikkuhousujen ostosta, jos se auttaisi myös sen pissahädän hoksaamiseen ja tavoite on kyllä kesäksi saada vaipat pois ja vain yksi vaipatettava - meillä on laskettuaika heinäkuussa :) mutta tän potatustauon/laiskuuden/kooman aikana oon oppinut myös ettei potatuksesta kannata ressata. Kyllä ne sen oppivat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesää itsekin mietin, kun silloin olisi paljon helpompaa oleskella ilman vaippaa kun ei olisi kaikenmaailman toppavaatteita ulos puettavaksi. Mulla on kanssa tämä oma raskauskoomailu vaikuttanut aika paljon siihen, ettei ehkä ihan yhtä aktiivisesti ole jaksanut kaikkea hoitaa..

   Poista
 5. Meillä on aloitettu nyt opettelu taas potalle aktiivisimmin. Tätä ennen poika sai totutella ite pottaan uudestaan. Vuotisena rupes pottailu onnistumaan, mut sitten jostain syystä siitä tuli paha ja ei suostunut muutamaan kk potalle enää. Ja siitä lähtie ite saanut käyä vaatteet päällä istumassa potal milloin huvittaa. Ja nyt, kun potta ei enää ookaa kauhee juttu niin ollaan ruvettu istuu potalla vaipatta samalla, kun katotaan paw patrolia tai bubble guppiesia :D Jospa se tästä vielä joskus :D vkon päästä 1v10kk.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä meidänkin pitäisi raahata tuo potta pikkuhiljaa vessasta olkkariin! :)

   Poista
 6. Meillä potalla istuttu 7kuisesta :) Helpotti vauvana huomattavasti kakkaamista, ja siitä tulikin sitten niin vahva rutiini että sinne tehdään kaikki kakat ja pissojakin paljon. Tosin nyt kun tarha alkoi, niin on muutamaan kertaan tehnyt vaippaan kakat tarhassa. Ei vielä osaa pyytää potalle sanoilla, joten elkeitä tulkitsemalla vaan voi ehtiä ajoissa. Tai jos laittaa tarpeeksi usein :) Mitkä ovat selkeästi molemmat vielä vähän vaikeita juttuja tarhatädeille. Mutta en stressaa yhtään, varmasti lähtee tarhassakin sujumaan pikkuhiljaa.
  Kesällä meillä tarkoitus mennä ilman vaippaa ja pitää pottaa lähellä, aletaan kuivaksi opettelu, mutta ihan ilman stressiä :)

  Uskon että tämä on hyyyyyyyvin yksilöllinen aihe, ja jokainen oppii jossain vaiheessa. Kunhan ei lasta ikinä pakota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä harjoittelu varmasti hiukan helpompaa kuin talvella, samaa mietin itsekin! Mutta yksilöllistä tämä tosiaan on :)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Okei kiva kuulla! Voi olla että meilläkin harjoittelu lähtee sujumaan vähän paremmin sitten kesällä kun ei tarvitse niin paljoa vaatteita pukea :)

   Poista