25. elokuuta 2016

ESIKOINEN VS KUOPUS


Miten meidän esikoisen ja kuopuksen vauva-ajat ovat tähän mennessä eronneet toisistaan? Täytyy myöntää että aika paljonkin. Moni asia tietysti vaikuttaa siihen millaista kohtelua ja kasvatusta lapset meiltä vanhemmilta saavat, kuten elämäntilanne ja ajankäyttö, lapsen tempperamentti- ja luonteenpiirteet sekä oma kokemus vauvanhoidosta.

Kun musta tuli äiti Miltonille, oli kaikki ihan uutta. Toki olin työni vuoksi ehtinyt jo kerryttää paljon kokemusta vauvojen hoidosta, mutta oli se silti ihan erilaista kun vauva oli oma ja koko ajan siinä. Lisäksi vauvan kanssa oleminen ei ollut enää pelkkää hoitoa, vaan myös kasvatusta mikä toi oman haasteensa hommaan. Miltonin vauva-aikana kamppailin myös vielä oman äiti-identiteettini kanssa, se ei ollut vielä ihan täysin muodostunut ja sitä ikäänkuin haki jatkuvasti paikkaansa äitinä. Olin vielä vähän epävarma.

Minan syntyessä viisi kuukautta sitten olin ollut äiti jo kahden vuoden ajan ja äiti-identiteetti oli  muodostunut. Puhkuin itsevarmuutta ja tiesin mitä teen ja miten. Oman haasteen vauvanhoitoon toi kuitenkin jatkuvasti huomiota hakeva esikoinen, joten vaikka oloni oli tällä kertaa itsevarmempi, ei ollut enää mahdollisuus tehdä kaikkea niin hyvin ja tarkasti.

Milton-vauva..

Sai paljon huomiota kaikilta ja hänen kutsuihin vastattiin yleensä samantien. Milton vietti paljon aikaa sylissä ja tottui saamaan sekä vanhempien että isovanhempien jakamattoman huomion.

Vaati paljon virikkeitä ja aikuisen leikkiseuraa.

Ei saanut maitoa missä tahansa, vaan joutui raukka syömään välillä missälie yleisissä vessoissa ja pukukopeissa koska äiti oli liian ujo imettämään julkisesti. Totutteli pulloon jo varhaisessa vaiheessa.

Näki hyvin vähän muita vauvoja, koska äitikavereita ei itselläni tuolloin montaa ollut eikä puistoonkaan tullut mentyä kun ei siellä vauvalle olisi ollut vielä oikein tekemistä.

Vietti paljon aikaa muidenkin aikuisten kanssa kuin äidin ja on ehkä siksi nyt vanhempanakin todella sosiaalinen lapsi, joka ei paljoa uusia tilanteita ja ihmisiä ujostele.

Mina-vauva..

On joutunut odottamaan huomion saamista paljon enemmän ja jakamaan kaiken huomion veljensä kanssa. On oppinut odottamaan vuoroaan jo nyt.

Viihtyy lattialla uskomattoman pitkiä aikoja itsekseen, pyöriskelee matolla ja leikkii leluillaan.

Saa maitoa missä vaan nälkä sattuu iskemään eikä todellakaan enää joudu vessaan ruokailemaan, koska äiti on oppinut julki-imettämään. Ei ole koskaan maistanut korviketta, vaan on tähän asti juonut aina rintamaitoa.

Näkee paljon enemmän muita lapsia ja rakastaa seurata veljensä touhuja. Käy mukana leikkipuistossa useasti viikossa.

Viettää enimmäkseen aikaan äidin kanssa ja on tottunut kulkemaan äidin mukana melkein kaikkialle. Ei siltikään ainakaan vielä tunnu kauheasti muita ihmisiä vierastavan, mutta loukkaantuu kyllä välillä jos poistun huoneesta.

----

Jännä kyllä huomata miten paljon lapsen elämään vaikuttaa se onko syntynyt esikoiseksi vai kuopukseksi, mutta vaikka lapsen oma luonne vaikuttaakin paljon niin kyllä myös vanhempien käytöksellä on ihan tosi iso vaikutus lapseen. Esikoinen saa alkuun kaikilta paljon huomiota, mutta joutuu toisaalta myöhemmin ehkä olemaan se vastuunkantaja, jonka odotetaan itsenäistyvän paljon aiemmin kuin pikkusisaruksen. Jännä nähdä millaisiksi persooniksi nämäkin pienet rakkaat sitten tulevaisuudessa kehittyvät.

Onko teillä esikoisen ja kuopuksen vauva-ajat eronneet paljon toisistaan?

SEURAA BLOGIA BLOGLOVINISSAFACEBOOKISSA TAI INSTAGRAMISSA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti