28. lokakuuta 2016

2,5-VUOTIAS JUTTELIJA


Meidän Miltonilla tuli eilen 2,5 vuotta ikää täyteen ja ajattelin kirjoitella vähän pikkutyypin kuulumisia pitkästä aikaa. Katselin tuossa vanhoja valokuvia keväältä ja voi miten ison pojan oloiseksi tämä pikkuherra onkaan kasvanut tässä puolen vuoden aikana!

Aina niin aktiivinen ja energinen Milton aloitti siis elokuussa puistokerhon, jossa käy kahdesti viikossa ja on viihtynyt siellä tosi hyvin. Kerhossa hän pääsee myös puhumaan ruotsia, mikä on hyvä kun päivisin hän puhuu kuitenkin kanssani aina suomea. Kulunut puoli vuotta on ollut Miltonin puheenkehitykselle tärkeä vaihe ja kunnolla puhumaan poika oppi oikeastaan kesän loppupuolella meidän kesäloman aikana. Sitä ennen sanoja oli ollut vain vähän ja melkeen kaikkeen poika käytti omaa kieltään, jota vain me vanhemmat ymmärrettiin. Sitten kun niitä oikeita sanoja alkoi tulemaan niin niitä onkin tullut jatkuvasti lisää ja nyt Milton puhuu jo lauseita sekä suomeksi että ruotsiksi, mutta enimmäkseen kuitenkin suomeksi. Toki sitä omaa kieltäkin on vielä. Aika paljon kielet myös sekoittuvat lauseiden sisällä ja on myös joitain sanoja mitä tulee vain ruotsiksi eikä koskaan suomeksi (kuten famn, kom, dit, måne). Vielä poika ei osaa kohdistaa kelle puhuu suomea ja kelle ruotsia. Omaa nimeään Milton ei myöskään vielä osaa sanoa, vaan on keksinyt itselleen lempinimen: Tättä.

Arki helpottui meillä huomattavasti kun poika oppi kunnolla puhumaan eikä toisen enää tarvitse ilmaista tunteitaan vain fyysisesti. Tänään tapahtui myös jotain, mitä olin odottanut kuin kuuta nousevaa. Viimeiset kaksi ja puoli vuotta olen joka päivä kertonut tälle maailman tärkeimmälle pikkumiehelle, kuinka paljon häntä rakastan mutta toinen ei vielä ollut sanonut sitä ikinä takaisin. Sitten tänään vaan yhtäkkiä leikkiessämme olohuoneen lattialla hän tuli halaamaan ja sanoi hieman ujosti "Tättä rakastaa mammaa". Olin pakahtua onnesta. Miten hyvältä voikaan tuntua kuulla nuo sanat oman lapsen suusta ensimmäistä kertaa. Meillä on ollut todella haastavat puoli vuotta ja huono äiti-fiiliksiä on riittänyt, mutta nyt tuli tunne että teen ehkä sittenkin jotain ihan oikein.

Ihana Minna haastoi mut alkuvuodesta tähän taaperoiden ystäväkirja-haasteeseen, mutta koska meillä ei vielä puhuttu niin päätin siirtää sen myöhemmäksi ja päätinkin sen sitten toteuttaa. Tässä siis Miltonin vastauksia kysymyksiin, joita vähän muunneltu pojalle ymmärrettävämpään muotoon.

Mikä sun nimi on? Iso poika.

Minkä ikäinen olet? Tämä (näyttää kahta sormea).

Mistä tykkäät? Biibaa, brumma (paloauto ja tavallinen auto).

Mistä ruoasta tykkäät? Tättä haluu mamman ruokaa.

Mitä tykkäät juoda? Maitoo, Tättä auttaa mammaa.

Millä tykkäät leikkiä? Brumma.

Mitä harrastat? Joo. Siisharrastus (siis=poliisi).

Kenestä tykkäät? Siis.

Potta vai vaippa? Vaippa.

Auto vai juna? Biibaa-auto.

Kukkakaali vai parsakaali? Kuuviikaali.

Kuuma vai kylmä? Kuuma.

Oma sänky vai mamman kainalo? Mamman kainalo.


Miten teidän taaperot puhuu? Löytyykö sieltä muita kaksikielisiä perheitä?

SEURAA BLOGIA BLOGLOVINISSAFACEBOOKISSA TAI INSTAGRAMISSA

10 kommenttia:

 1. Voi se on niin ihana vaihe kun puhetta lähtee tulemaan!! Mä oon itse niin kova puhumaan että nautin suunnattomasti kun lapsenkin kanssa alkaa olla vuorovaikutteisempaa! Puhumattakaan siitä miten paljon se myös helpottaa arkea :) ihanaa että Milton on alkanut jutella <3 ja me ei selvästi puhuta tarpeeksi tota lässynlää osastoa kun toi rakastan sua juttu ei oo puheissa meidän neidillä ( minä taidan osoittaa rakkautta enemmän halailemalla jne, pitäis varmaan petrata tässä!)
  Meillä isompi tosiaan puhuu jo sujuvasti ja taivuttaa pääosin oikein jo verbit ja muut. Suomi on vaikea kieli ja sit vaan yritän itse olla skarppina ja korjailla virheitä, sillähän se oppii. Mut taitava se on, ja paljon tykkää laulaa lauluja. Se on viime aikoina ollut jotenkin ihanaa kun lapsi lauleskelee kaikenlaista omilla sanoilla joka päivä. Mulle se kertoo myös siitä että tytöllä on kaikki hyvin kun laulattaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen osoittaa rakkautta omalla tavallaan <3 Meillä mies on aina osoittanut kaiken rakkautensa teoilla eikä sanoilla, itse taas tykkään puhua juuri kaikenlaista lässynläätä lapsille :D

   Ihana lauleskelija teillä! :) Meillä ei vielä poika ole alkanut lauleskelemaan, varmaan vielä vähän jännittää kun musiikista muuten tykkää kyllä paljon.

   Poista
 2. Ihana Milton!💕On varmasti sanoin kuvaamatonta kuulla nuo kauniit sanat oman lapsen suusta ihan sanoina.Olkoon ne muistutuksena sinulle kuinka hieno äiti olet lapsillesi😊

  VastaaPoista
 3. Ihan samanlaista täällä!2,5-vuottta viikon päästä ja pari kuukautta sitten alkoi tulla oikeaa puhetta. Kahdesta kielestä suomi on vahvempi mutta iloisesti kieliä sekoitetaan ja tietyt sanat sanotaan aina jommalla kummalla kielellä. Oma nimi kuitataan vain alkukirjaimella :)
  Ihana söpöläinen tuo Milton!
  Jenny

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tuo kielien sekoittaminen on kyllä tässä vaiheessa niin hauskan kuuloista :D

   Poista
 4. Ääää mun sydän sulaa tälle ihanalle mini mihelle <333 Toi eka kuva on aivan ihana ja noi vastaukset, ihania!

  Mä luulen et toi hetki kun lapsi ekaa kertaa kertoo rakastavansa, on sellanen mitä ei ikinä unohda. Tai ainakaan sitä tunnetta! Se tunne on niin sanoinkuvaamattoman ihana! Meillä Kukkis sanoi nuo maagiset sanat vähän ennen 2v synttäriään <3 Nyt tällä viikolla hän sanoi ekaa kertaa Kirpulle ja se oli kyllä kans aika herkkä hetki, äidille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä oon oottanut ja oottanut noita sanoja, olin ihan ihmeissäni kun se vaan ne yhtäkkiä sanoi :D <3

   Poista