13. lokakuuta 2016

HÄN NYT VAIN ON VÄHÄN LYHYT


On pieniä vauvoja, isoja vauvoja, laihoja, pulleita, lyhyitä ja pitkiä. Jokainen vauva on yhtä ihana ja sopivankokoinen omana itsenään, kunhan vaan kasvaa tasaisesti omalla käyrällään. Mutta entä jos ei kasvakaan?

Meillä on käynyt nyt niin. Olen aiemminkin kertonut, että meidän pikkuneidin pituuskasvusta ollaan oltu huolissaan, jo muutaman kuukauden ajan siitä ollaan neuvolassa puhuttu ja varoiteltu mahdollisilla jatkotutkimuksilla. Painoa tytölle tulee tasaisesti tiettyyn tahtiin, mutta pituus, se laahaa jäljessä. Kiinteät aloitettiin tämän takia aikaisin, mutta se ei ole kasvua kiihdyttänyt.

Käytiin tänään kuusikuukautisneuvolassa (vaikka kohta ollaankin jo melkein 7kk puolella) ja saatiin mitoiksi 8035g ja 63,5cm. Terveydenhoitajan mukaan tyttö on pituutensa nähden pullea ja niinhän toinen onkin, meidän ihana pieni pullea vauva. Pituutta on nyt kuitenkin tullut kuulemma liian vähän ja viimeisen kuukauden aikana kasvu on hidastunut entisestään, nyt oltiin saatu mittariin kuukaudessa vain puoli senttiä lisää. Mikäli jompikumpi meistä vanhemmista olisi lyhyt, tähän ei kiinnitettäisi niin paljoa huomiota, mutta me ollaan kumpikin suht pitkiä. Katselin meidänkin vanhoja neuvolakortteja ja ollaan kaikki; minä, mies ja Milton oltu puolivuotiaina miltei 70cm pitkiä. Vaikka kuulemma lyhytkasvuisuus voi hyppiä myös sukupolvien yli.

Saatiin nyt lääkäriaika reilun viikon päähän ja katsellaan sitten mitä asialle tehdään. Mua varoiteltiin mahdollisilla kilpirauhashäiriöillä, aineenvaihduntasairauksilla yms. mutta jotenkin tuntuisi oudolta, kun Mina on muuten niin hirmu hyvin kehittynyt tyttö ja niin tyytyväinen tapaus kun vaan olla voi. Uutta vaatekokoa ei ole tarvinnut moneen kuukauteen hankkia, 62/68 vaatteet menevät edelleen hyvin ja osa 68-kokoisistakin on vielä isoja. Tuntuu vaan niin hassulta, kun Milton oli tässä vaiheessa jo niin paljon isompi.

Lapset ovat tosiaan erilaisia, eikä tässä vaiheessa voi oikein vielä sanoa mistä on kyse ja kannattaisiko tästä edes huolestua. Meidän neiti on kuitenkin jotenkin vaan niin terveen oloinen vauva, täydellinen pieni tyyppi.

Minkä pituisia teidän muiden vauvat on olleet puolivuotiaina? Kiinnostaisi kovasti kuulla kokemuksia mikäli siellä on muita, joilla lapsi ollut selkeästi lyhyempi verrattuna muuhun perheeseen. Mitä teillä on lähdetty tutkimaan ja onko kasvu kiihtynyt myöhemmin tasaisemmaksi?

SEURAA BLOGIA BLOGLOVINISSAFACEBOOKISSA TAI INSTAGRAMISSA

32 kommenttia:

 1. En kestä kuinka söpö hän on!! <3

  VastaaPoista
 2. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa lapsilla pituuskäyrä taittaa yleensä alas ja painokäyrä ylös, joten asia on varmastikin hyvä tarkistaa, mutta tämä asia on tosiaan helposti verikokeilla selvitettävissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo onhan se hyvä, että selvitetään ja puututaan ajoissa mikäli sieltä jotain sattuisi löytymään.

   Poista
 3. Me käytiin juuri 4 kk neuvolassa ja A:lla oli nyt tullut hieman vähemmän pituutta aiempaan nähden. Kuukauden päästä katsellaan miten jatkuu. Näitä meidän poikia on inhottava alkaa vertailemaan kun esikoinen oli korvikevauva ja 4kk ikäisenä 1,5 kg painavempi kuin pikkuveljensä.
  Toivotaan että A nyt palaisi omalle käyrälleen. Pidetään teillekin peukkuja ettei Minalla mitään vakavempaa olisi <3 kaikki vauvat kasvaa omaan tahtiinsa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, vauvat kasvaa omaan tahtiinsa. Meilläkin Milton joi osittain jo korviketta tässä vaiheessa, joten saattaahan silläkin olla jotain vaikutusta :)

   Poista
 4. Meillä on toisinpäin. Aina ollut se "pitkä, iso vauva". Ei mitenkään isonkokoinen, vaan pitkä. 6kk oli 73cm ja 7800g. Nyt 2,5v ja 1m.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama meillä pojan kanssa, aina huidellut pituus siellä yläkäyrillä! :)

   Poista
 5. Meidän neiti oli (reilu) 6 kk ikäsenä 66,4 cm ja reilu 8 kg pallero. Hidastuneeseen pituuskasvuun puututaan aika herkästi, koska se VOI olla merkki jostain. Mutta hyvähän se vain on, että puututaan ja tutkitaan.

  Meillä esikoispojan 3 v neuvolassa terkkari vain totesi, että pituutta ei ole tullut kovin paljoa (89,3 cm). Ei kuitenkaan laittanut jatkotutkimuksiin, koska vanhemmat lyhyitä (160/176 cm) ja totesi, ettei taida pojastakaan kovin pitkää tulla. Vähän tylsä on odottaa vuosi seuraavaa kontrollia ja ajattelinkin pojan ottaa pikkusiskon neuvolakäynnille mukaan nyt 3,5 vuoden iässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo noita neuvolakäyntejä voisi munkin puolesta olla leikki-ikäisilläkin vielä puolen vuoden välein! :)

   Poista
 6. Mä niin tiedän ton tunteen. Meillä täällä 8kk poika, reipas ja energinen. "Ongelma" on meillä päinvastainen, pituutta tulee mutta painonnousu lähti 4kk iässä hidastumaan. Aina oltiin huolissaan ja kehoiteltiin syöttämään enemmän jne jne. Vaikka itsellä oli vahva tunne että kaikki on ihan hyvin! Ja vaikka itse olen lyhyt niin olen sitä mieltä että meidän poika voi hyvin olla vaan pitkä ja hoikka ilman mitään vikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääasia kuitenkin että meidän vauvat voi muuten hyvin <3

   Poista
 7. Teidän neiti on sun kirjoitusten perusteella oppinut nyt paljon uutta, ja meillä se ainakin tarkoitti sitä, että energia meni siihen eikä kasvuun :). Oma esikoiseni oli vasta 1-vuotiaana 74cm. Puoli vuotiaana oli 67cm ja painoa noin 8400g. Siis pullea vauva. Me ollaan molemmat myös pitkiä eikä kukaan ole ollut huolissaan kasvusta ikinä. Ehkä teillä kaikki on kuitenkin kunnossa myös. Mutta hyvähän se on tutkia niin ei tarvitse pohtia turhaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että täälläkin kaikki kunnossa, meilläkin neiti tosiaan keskittyy nyt kaikkeen muuhun niin paljon. Ehkä joissain neuvoloissa vaan sitten tartutaan herkemmin näihin kasvukäyrien muutoksiin!

   Poista
 8. Ihana pikkuneiti teillä! :) itse olen sitä mieltä, että jokainen kasvaa omaa tahtiaan ja omilla käyrillään. Ja hyvä niin. Onhan jokainen lapsi muutenkin erilainen kehityksen kanssa. Teillä istutaan ja liikutaan hienosti. Meillä viikon nuorempi vasta harjoittelee istumista ja hytkyy vasta konttausasennossa. Täällä ei siis vielä kontata. Mutta minua ei huoleta. Kyllä ne taidot opitaan. Sama kuin esikoisen puhumaan oppiminen mielestäni laahaa perässä. Hän on nyt 2v3kk ja sanoo noin 10 sanaa. Mutta minua ei huoleta. Kyllä kerkiää vielä puhumaan ja paljon. Tärkeintä on kuitenkin rakkaus lapsia kohtaan, oli ne sitten pieniä, isoja taitavia tai ei niin taitavia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä <3 Kaikki lapset kehittyvät omaan tahtiinsa. Mutta toisaalta hyvä, että tutkitaan ajoissa jos herää huoli jostain.

   Poista
 9. Meidän lapset on ollut 74cm/70cm/65cm kaikki omalla käyrällään. Joskus kasvua on tullut vain 1cm/kk. Älä huolehdi kyllä teidän neiti kasvaa omalla tahdillaan.

  VastaaPoista
 10. Meillä jätkä on ollut päälle 70cm 6kk iässä.

  Musta tuntuu että nykyään monesti tuijotetaan kaikkia mittoja turhankin tarkkaan. Toki on hyvä että tutkitaan, mutta silti. :/

  Ihana pikkutyyppi siellä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon vähän samaa mieltä, käyrät on kuitenkin vaan käyriä. Ja saman perheen sisällä vaan voi tosiaan olla ihan erikokoista porukkaa :D

   Poista
 11. Meillä tytsy oli puolivuotiaana 65,5 cm ja painoo vähän vajaa 7,5 kg. 10 kk iässä hän oli 70 cm ja ihan vähän vaille 8 kg, eli ihan kirppu. Minäkin olen kyllä alle 160 cm ja lapsen isä oli varmaan armeijaan asti aina kaikkein pienin (nyt 182 cm). En jotenkin yhtään osaa olla huolissani, vaikka neuvolantädin kulmia hinaavat käyrät rypistikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en olisi huolissani, mutta nyt kun kolme eri henkilöä neuvolassa on tästä pituudesta mulle joka kerralla puhunut niin alkanut itseäkin vähän mietityttämään.

   Poista
 12. Voi miten suloinen hän onkaan! <3

  Ei kannata turhaan murehtia. Jokainen kasvaa ja oppii omaan tahtiinsa.
  Meillä taas poika kasvoi melko hyvin, mutta painoa ei niin hyvin. On aina ollut hoikka. Tosin on melkoinen menijä myös ja energiaa riittää (vaikkei syökään niin paljoa kuin haluaisimme). Mutta kaipa hän söisi jos kovin nälkäinen olisi, ei nyt kuitenkaan mikään aliravittu ole!

  On se kuitenkin hyvä, että näitä asioita tutkitaan. On sitten ainakin pois suljettu kilpirauhas yms. muut vaivat jos niistä ei ilmene mitään (ja toivottavasti ei olekaan mitään!).

  Ihanaa syksyä teille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa syksyä sinnekin<3 Ja samaa mieltä, että ihan hyvä kun tutkivat! Meidän pojalla on tuo sama, että syö tosi vähän ja on vuoden sisään hoikistunut tosi paljon, vauvana kun oli pullea. Ja liikkuu ihan koko ajan...

   Poista
 13. Meidän tytöt on kumpanenkin ollut n.68cm puolivuotiaana. Minusta Mina ei kuullosta lyhyeltä ja kehitys vaikuttaisi muuten olevan enemmän edellä kun ainakaan jäljessä. Tietysti lisätutkimukset on aina lapsen etua ajatellen eikä siitä nyt mitään haittaa ainakaan ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin myös tuota, että muuten niin hyvin kehittynyt etten osaa kunnolla vielä huolestua :)

   Poista
 14. Anonyymi ja NiinaT, sanoivat just hyvin. Eikö se ole ihanaa kun neuvolassa huomataan ja tarkistetaan (vaikka siten turhaankin)? Itsellä oli se tilanne että eräällä lapsistani oli asia joka laahasi ja millään ei neuvolassa puututtu, onneksi lääkäri puuttui, lapsi sai avun ja kehittyi jatkossa normaalisti

  VastaaPoista
 15. Meillä aikalailla samanikäinen myös, puolivuotiaana painoi reilu 6kg ja pituutta n.66cm! Meillä keskityttiin tuohon keveyteen mutta neuvolatäti veikkasi että energia menee lapsella tosiaan nyt uuden oppimiseen, ei kasvuun! Meilläkin noustaan jo tukea vasten polvilleen, käydään itse istumaan ja ryömitään lujaa, kontata ei vielä pitkiä matkoja.

  Minakin vaikuttaa niin tyytyväiseltä muuten elämäänsä että ole huoleti, eiköhän se pituuskin sieltä kohta tule perästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillä painoa aina tullut tosi hyvin ja pituuttakin alkuun, mutta nyt tosiaan hidastunut pituuskasvu. Mutta onhan tässä kaikkea uutta juuri nyt opittukin, ehkä sillä vaan on vaikutusta :)

   Poista
 16. Meillä tyttö oli 8kk neuvolassa 65,4cm ja 7,7 kg. Notkahti alimmalta käyrältä alemmas ja seurantaan mennään. Mutta me ollaankin miehen kans lyhyitä, itse olen 158cm ja mies 168cm. Ja mitä nyt tuossa omaa vanhaa neuvolakorttia katsoin niin oon itse ollut vuoden ikäisenä vain 70cm pitkä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillä ollaan kaikki sen verran pidempiä, että vähän ihmetyttää. Mutta seuraillaan nyt :)

   Poista