7. joulukuuta 2016

HORMONAALISET MUUTOKSET RASKAUDEN JÄLKEEN

Aina puhutaan raskauden jälkeisestä painosta ja kropan palautumisesta ennalleen. Itsellänikin oli  keväällä omat kamppailuni, joista pääsin kuitenkin yli ja joiden ylitsepääsemisestä kirjoittelinkin loppukesästä. Painon suhteen en ole jaksanut nyt syksynkään aikana stressata ja vaakaakaan ei enää nykyään tule käytettyä. Tässä ollaan nyt vaan nautittu olosta vauvan kanssa ja syöty sitä suklaatakin mikäli mieli on tehnyt. Halusin kuitenkin ottaa nyt puheeksi toisen raskauden jälkeiseen aikaan liittyvän aiheen, josta ehkä vähemmän puhutaan mutta joka ainakin itseäni on tässä viime aikoina pohdituttanut paljon enemmän kuin raskauskilot.

Vähän reilu kuukausi sitten huomasin yhtenä päivänä, että kappas vaan, kuukautiseni ovat tehneet comebackin. En ollut osannut odottaa niitä lainkaan, sillä viimeksi niitä ei näkynyt eikä kuulunut ennenkuin lopetin imetyksen kokonaan. Ja tällä kertaa ne sitten tulivatkin jo nyt, kesken imetyksen.


Siinä sitten odottelin niiden loppumista ja no loppuivathan ne, mutta vain hetkeksi. Ei mennyt kuin vajaa viikko niin ne alkoivat taas uudestaan. Ja samaan aikaan alkoi ilmetä muitakin jänniä oireita. Normaalisti suht puhdas ihoni pamahti yhtäkkiä täyteen finnejä ja ihoni oli niin epäpuhdas etten ollut moista nähnyt kasvoillani sitten pahimman teini-iän. Normaalisti kuljen arkisin ilman meikkiä niin nyt en enää suostunutkaan näyttäytymään ihmisten ilmoilla ilman kunnon pakkelikerrosta. Myös tukka alkoi rasvoittua ja latistua, suorastaan liimautui päähän kiinni.

Ulkoisten muutosten lisäksi huomasin jatkuvasti olevani todella herkässä mielentilassa, hermostuin helposti, loukkaannuin ja liian usein ei vaan meinannut olla energiaa oikein mihinkään. Olen normaalisti aika tarmokas ja aktiivinen, tykkään suunnitella ja touhuta, mutta nyt olo tuntui ikäänkuin lamaantuneelta. Joinain iltoina vaan makasin sohvalla kun en vain oikeasti jaksanut nousta ylös. Se tuntui oudolta. En tuntenut oloani yhtään omaksi itsekseni, vaan tuntui siltä kuin joku muu olisi ohjaillut käyttäytymistäni ja tuntemuksiani. En keksinyt mitään järkevää syytä olotilalleni, mullahan oli kaikki hyvin, ihana perhe, taloprojekti ja kaikkea. Synnytyksen jälkeinen masennus olisi varmasti ilmennyt jo aikaisemmin eikä mikään masennus olisi selittänyt tällaisia iho-oireita ja muita.

Aloin miettimään meidän imetystä ja tajusin että se oli vähentynyt aika radikaalisti vähän ennen näiden oireiden alkua ja mietin josko oma hormonitoiminta olisi siitä syystä lähtenyt nyt käyntiin vähän liiankin vauhdikkaasti. Olinhan kuin kävelevä hormonipommi. Kun oireet jatkuivat viikosta toiseen, aloin jo vakavissani miettiä koko imetyksen lopettamista. Tyttö ei jostain syystä viihtynyt rinnalla päivisin enää yhtään ja kaikki tuntui vaan kamalan vaikealta. Jotenkin tuolla jossain takaraivossa pysytteli kuitenkin edelleen se sama toive vuoden mittaisesta imetyksestä ja päätin sinnikkäästi vielä yrittää.


Onneksi en mennyt lopettamaan imetystä, sillä nyt pikkuhiljaa huomaan oloni tasantuneen entiselleen. Imetys sujuu taas ja tyttökin on alkanut juomaan taas paremmin maitoa. Se päivittäinen ahdistuneisuus ja maailma kaatuu -fiilikset ovat poissa ja olen taas tuntenut itseni siksi samaksi Emmiksi millaisena olen tottunut elämään. Samalla myös kasvot ovat alkaneet rauhoittumaan. Ihankuin hormonitoiminta olisi pikkuhiljaa tasaantumassa normaalille tasolle.

Esikoisen raskauden jälkeen en muista kokeneeni mitään tällaista, tämä oli jotain ihan uutta. Toki raskausaikanakin sitä oli herkillä, mutta ei tällaisessa mittakaavassa. Tavallaan mielenkiintoista kyllä huomata, miten sekaisin oma hormonitoiminta voi raskauksista ja imetyksistä mennä ja miten suuren työn oma kroppa ja pää tekee siitä palautuakseen.

Onko kukaan muu kokenut tällaista raskauden jälkeen / imetyksen vähennyttyä? Kuinka kauan teillä on mennyt että oma hormonitoiminta on palautunut takaisin ennalleen?

SEURAATHAN JO BLOGIA FACEBOOKISSA?

9 kommenttia:

 1. Jes ihan loistava aihe! Mulla jo isompi vauva ja imetys jatkuu, mutta on syksyllä yöimetyksen loputtua alkoi kasvoihin tulla todella paljon finnejä, kuukautiset alkoi ja olo ollut myös muutenkin epänormaali. Ensimmäisen lapsen imetyksen päätyttyä en samaa huomannut ja olen myös miettinyt mistä johtuu kun edelleen vaan jatkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla etten ole ainut tällaisten ongelmien kanssa! Toivottavasti sielläkin tasaantuu olo pian :)

   Poista
 2. Mulla alkoi kk myös kesken imetyksen tytön ollessa 4kk ikäinen. Tuolloin ei maistunut vauvalle rintamaito ollenkaan, ja luin jostain että vauvan mahakin voi mennä sekaisin ehkä maito on jotenkin erilaista, ja meillä tytön maha meni kuitenkin sekaisin muutamaksi päiväksi kun kk alkoivat.. Oli tuota ihan samaa että hiukset rasvoittuivat jne. Ei ollu kovin fresh olo myöskään. Edelleen kroppa on vähän sekaisin eikä mitään säännöllisiä kk ole vieläkään. Mutta nyt kuitenki jo parempaan suuntaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin alkoi onneksi jo menemään parempaan päin, vähän oli kyllä ihmeissään että mitäs hittoa tämä nyt on :D Meillä ei tainnut tytöllä maha mennä sekaisin, mutta maidon kiinnostavuuteen tuli kyllä selkeä muutos!

   Poista
 3. Jännityksellä odotan tuleeko tämän imetyksen aikana tuollaista. Isoveljen imetys oli tasaista 1v ikään asti, mutta tämä pikkuveli (nyt 6kk) on hyvin erilainen vauva, hörppää maitonsa nopeasti ja heti jos jotain tapahtuu ympärillä (tai pahin nälkä ohi) ei suostu enää edes katsomaan tissiin päin. Todella haastavaa välillä ja voisin kuvitella että nyt kiinteiden alettua voi imetyksessä tulla tuollainen nopea vähentyminen kun jo nyt tuntuu siltä. Öisin kyllä välillä heräilee tiheämmin tankkaamaan.

  Minua kiinnostaisi juttu imetysvaatteista/imetysliiveistä, tuntuu että nykyiset vaatteet on niin nähty että olisi kiva saada jotain mukavaa vaatekaappiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen oikeastaan lopettanut imetysvaatteiden käytön nyt kokonaan ja nostelen nykyään aina vaan paidan ja mekkojen helmat korviin imettäessä, kun imetyskerrat päivisin on vähentyneet ja tyttö ottaa just parit hörpyt ja se on siinä sitten :D Mutta imetysliivejä käytän toki edelleen ja voin ainakin lämpimästi suositella Boobin Fast Food T-shirt Bra -liivejä, ne on olleet omat lempparit! Pehmeät mutta silti ryhdikkäät :)

   Poista
 4. Mielenkiintoista pohdintaa.. Meillä on kans 7kk vanha tyttö ja on ollut välillä mullakin sellainen olo, että kukas minä nyt olenkaan, kun taas käyttäydyin näin oudosti. Puhumattakaan juuri epäpuhtaasta ihosta ja hiusten rasvoittumisesta. Mulla laitettiin myös hormonikierukka, niin välillä pohtii että mikä on mun omaa hormonitoimintaa, mikä lääkkeellistä (vaikka pieni määrä onkin) ja mikä imetyksestä johtuvaa. On se naisen keho luotu ihmeelliseksi, selviää raskaudet, synnytykset ja kaiken muun mylläkän ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on se kyllä niin ihmeellistä ja mielenkiintoistakin tää naisten hormonitoiminta mihin kaikkeen se muuntautuu :) Tsemppiä sinnekin!

   Poista
 5. Esikoista osittaisimetin ja ekat menkat tulivat jo 4 viikkoa synnytyksestä. En osaa sanoa mitkä kuuluivat hormonitoiminnan piikkiin ja mitkä olivat uuden elämän aiveuttamaa stressiä mutta olin kävelevä aikapommi :D nyt kakkonen on täysimetyksellä ja toivon, että menkat pysyvät poissa

  VastaaPoista