30. joulukuuta 2016

LAPSI TARVITSEE MUITA LAPSIA + ARVONTA


Sain jokunen aika sitten yhteydenoton lasten ja nuorten kasvatusta sekä lastensuojelukysymyksiä käsittelevältä Lapsen maailma -lehdeltä. Sain mahdollisuuden tutustua tähän itselleni aiemmin täysin vieraaseen lehteen ja näin äitinä ja kasvatusalalla opiskelevana lähdin mielenkiinnolla lukemaan heidän tekstejään. Lapsen maailma -lehdeltä löytyy myös nettisivut ja löysinkin sieltä erään syyskuussa julkaistun artikkelin, jonka aihetta halusin ehdottomasti käsitellä myös täällä blogissa.

Tuo aihe on lasten yksinäisyys.Tässä artikkelissa puhutaan siitä, miten moni lapsi nykyään on oikeasti yksinäinen ja miten herkästi lasten yksinäisyys lähtee jo sieltä varhaislapsuudesta. Aloin miettimään meitä ja meidän perhettä ja oikeastaan tämä aihe ei olisi voinut parempaan saumaan tulla, sen verran paljon on tullut viime aikoina mietittyä varsinkin esikoisen sosiaalisia vertaissuhteita ja sitä milloin toisen olisi oikea aika aloittaa taas päivähoito. Koska pikkusisko on vielä niin pieni, toivoisin voivani olla kotona vielä koko ensi vuoden, mutta ei oikein olla vielä tehty minkäänlaisia päätöksiä asian suhteen ja vaikka esikoinen voisi päiväkodista jo hyötyäkin niin jotenkin mielellään ehkä kuitenkin laittaisin heidät hoitoon sitten vasta yhdessä kun en itse enää kotiin jää.

Meidän Miltonhan oli päiväkodissa vuosi sitten sen reilun puolen vuoden ajan ennen pikkusiskon syntymää ja vaikka hän tuntui silloin 1,5-vuotiaana vielä loppujenlopuksi kovin pieneltä sinne muiden joukkoon niin olin kyllä todella tyytyväinen siihen hoitoon ja kasvatukseen mitä toinen omassa ryhmässään sai. Kun Wilhelmina sitten viime keväänä syntyi, jäi myös Milton meidän kanssa kotiin ja tämän syksyn poika onkin ollut kotihoidossa.Vaikka halusin ehdottomasti pitää kummatkin lapset kotona nyt äitiyslomalla ollessani niin meille oli selvää, että jonkinlainen kerhopaikka pojalle olisi jo täksi syksyksi saatava. Saatiin onneksi heti alkusyksystä paikka puistokerhosta, jossa toinen on käynyt nyt kahdesti viikossa ja tykännyt ihan tosi paljon. Meidän reilu 2,5-vuotias on aktiivinen tyyppi, joka viihtyy muiden lasten seurassa ja nauttii valtavasti kun ympärillä tapahtuu asioita. Kerhon lisäksi ollaan yritetty käydä ainakin kertaalleen viikossa perhekahvilassa leikkimässä.

Niinkuin artikkelissakin sanotaan, ei kaikilla vanhemmilla välttämättä ole suurta sosiaalista verkostoa ja tällöin myös lapset jäävät ehkä vähän vähemmille kaverikontakteille. Itsekin koen oikeasti tärkeäksi, että pystyn kotona ollessani tarjoamaan lapsilleni tarpeeksi sosiaalisia kontakteja ja pakko sanoa, että vaikka meiltäkin löytyy tuttavapiiristä lapsille leikkikavereita niin ollaan kyllä koettu nämä kaupungin tarjoamat avoimet varhaiskasvatuspalvelut todella kivoiksi. Olin alkuun pojan ollessa vauva vähän arka niissä käymään, mutta nyt olen innostunut ja rohkaistunut äitinä sen verran itsekin, että tuntuu oikeasti tosi mukavalta ja luontevalta lähteä sinne muiden lasten ja äitien seuraan höpöttelemään ja juomaan samalla kahvia.


Nyt joululomalla kerhojen ja perhekahviloiden lomaillessa ollaan mekin oltu aikalailla vain omissa oloissamme ja eilen poika alkoikin tässä jo kyselemään, että haluaisi päästä taas kerhoon ja eikö voitaisi lähteä perhekahvilaan leikkimään. Joulupukki toi säkillisen uusia ihmeellisiä leluja, joilla toki on kiva leikkiä mutta kyllä se leikki vaan on silti paljon kivempaa kun ympärillä on myös niitä muita vertaisleikkijöitä.

Ja loppuun vielä arvonta, sillä sain arvottavaksi teidän lukijoidenkin kesken yhden 6kk määräaikaisen tilauksen Lapsen maailma -lehteä. Arvontaan pääset osallistumaan jättämällä kommenttikenttään sähköpostiosoitteesi. Arvonta päättyy 4.1. klo 23:59.  

Kaipaavatko teidän lapset paljon muiden lasten seuraa? Käyttekö te paljon perhekahviloissa ym.?

Kaupallinen yhteistyö Lapsen maailma-lehden kanssa

SEURAATHAN BLOGIA JO FACEBOOKISSA?

29 kommenttia:

 1. Tää oli mielenkiintoinen juttu ja ajankohtainen meille. Käytiin ton kohta 3veen kanssa kolmesti viikossa kerhoissa ja muskarissa plus satunnaisesti nähtiin kaverilapsia ennen vauvan tuloa. No, ekat viikot meni kotona vauvan takia ja sitten tuli lomat, mutta onneksi kohta on taas arki. Juuri tänään mietin pitäisikö laittaa hakupaperit päiväkotiin ihan vaan virikehoidon takia (vaikka sitä vastaan olenkin ollut :D) kun kerhot on täynnä eikä musta oikeasti ole riittävää leikkiseuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi että siellä on täyttä kerhoissa! Täälläkin kerhot on vissiin aika haluttuja, mutta saatiin onneksi tuo puistokerhopaikka, joka on kyllä ollut tosi hyvä pojalle. Musta tuntui että alkuun tytön synnyttyä oli vaikeaa lähteä perhekahviloihin ja muihin tällä poppoolla, mutta kun tuli vähän kuukausia lisää ja tyttö alkoi itsekin leikiskellä lattialla niin oli jotenkin helpompi ja kivempi lähteä niihin taas :)

   Poista
 2. mukana arvonnassa. koskelainen.minna(a)gmail.com

  VastaaPoista
 3. Mukana. sipe_944@hotmail.com

  VastaaPoista
 4. paivi.ylinen@hotmail.com

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen lehti varmasti! emilia_ho@hotmail.com

  VastaaPoista
 6. Kyllä lapset kaipaavat ikäistensä seuraa. Meillä ovat päivähoidossa jossa paljon myös leikkikavereita mutta kun on useampia kotipäiviä niin kyllä huomaa että pelkkä sisarus leikkikaverina alkaa kyllästyttää ja kaipaavat sitten serkkujaan ja muita kavereita.

  teexu@hotmail.com

  VastaaPoista
 7. Mukana arvonnassa. Kaipaa toisten lasten seuraa, mutta viihtyy myös vanhempien ja muidne aikuisten seurassa.
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 8. Meidän poika on niin sosiaalinen että selvästi kaipaa muita lapsia ympärilleen ja nauttii siitä. Ollaankin pojan kanssa käyty taaperokerhossa nyt kun olen poikaa vielä hoitanut kotona :) lottakooo@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Mukana arvonnassa. :) arjenmiljonaari@gmail.com

  Kun tytöt meni tänä syksynä hoitoon, tuntuu että heistä on tullut selkeästi sosiaalisempia.

  VastaaPoista
 10. Henna28
  Meillä on lapsiperheitä ystävinä useita, koetamme tavata mahdollisemman paljon jotta lapsemme saavat leikkiä ihan toistemme kotona. Osallistun arvontaan.

  henna.holappa1@luukku.com

  VastaaPoista
 11. mukana arvonnassa kaimaen1(at)luukku.com

  VastaaPoista
 12. Mukana lehden arvonnassa.Toki on hyvä kasvaa yhteyteen toisten ihmisten kanssa.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 13. Airiina
  Kyllä lapsien pitää tavata muita lapsia paljonkin mutta jos omia sisarruksia niin tarvetta ei ole niinkään paljon.

  aiholapp(at)uusikaupunki.fi

  VastaaPoista
 14. Kyllä lapset kaipaavat muiden lasten seuraa, koska lapsille on tärkeää saada jutella omia juttujaan ja leikkejään samanikäisten kanssa. Perhekahvilat on mukava tapa aloitella tutustumista samassa tilanteessa oleviin perheisiin ja saada ystäviä. Mukana mielenkiintoisen lehden arvonnassa, minna82@gmail.com.

  VastaaPoista
 15. Kyllä lapset kaipaa ikäistänsä seuraa.

  sannamaria77 at gmail.com

  VastaaPoista
 16. Hyvää uutta vuotta! Ois ihana saada luettavaa näin äitiyslomalla :)
  worldbyj@gmail.com

  VastaaPoista
 17. Täytyypä meidänkin tsempata perhekerhoissa käymisessä! Mukana arvonnassa salome.olenius (a) Gmail.com

  VastaaPoista
 18. Kyllä kaipaavat, mutta viihtyvät välillä yksinäänkin =). Mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 19. Juu kyllä sen huomaa että myös oman ikäinen seura on lapselle tärkeää. Oih, tuo lehti kiinnostaa kovasti. (:

  saraana.makela@gmail.com

  VastaaPoista
 20. Mukana arvonnassa.
  Kyllä seura lapsille hyvää tekee, erityisesti esikoiselle, joka on 5-vuotias.
  Silti olemme päätyneet siihen, että kerhot, harrastukset, kaveritapaamiset yms. saavat riittää.
  Koska pienempien lasten kanssa on vanhempi kuitenkin kotona, ei esikoistakaan hoitoon lähdetä viemään. Perhekerhosta tykkäämme kovasti kaikki.
  -minttu47-
  minttu47@gmail.com

  VastaaPoista
 21. Kerhoissa käydään kolmen lapsen kanssa. Vanhimmalla on jo omiakin kavereita ja mm. jalkapallossa hän näkee samanikäisiä. Kaikki ovat tällä hetkellä kotihoidossa, niin koitetaan kaikenlaista ohjelmaa järjestää. Välillä tekee hyvää saada keskittyä rauhassa omiin juttuihin, välillä taas kaivataan seuraa. Ihan kuten aikuisetkin :).
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista
 22. Kyllä meidän 1-vuotias on mielestäni jo syksystä lähtien todella tykännyt muiden lasten seurasta, alussa niitä enemmän vain katseltiin mutta nykyään yritetään kovaa pysyä perässä ja matkia, joten kyllä, mll perhekahvilat ja muut kerhot ovat olleet meidän yksilapsisen perheen arkipäivien pelastus ja niiden jälkeen tule unikin ihan erilailla kuin pelkän kotipäivän jälkeen :) Kannustan kaikkia rohkaistumaan ja menemään tutustumaan ihan pienenkin kanssa ja vaikka ei tuntisikaan sieltä ketään! Mukana myös arvonnassa anniina.leppaniemi (a) gmail.com

  VastaaPoista
 23. Kyllä, olen myös itse tullut samaan tulokseen ja onhan se näin aikuisenakin hauskaa seurattavaa :)
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 24. Mukana :) Jenna.huttula@gmail.com

  VastaaPoista
 25. Eivät varsinaisesti kaipaa, mutta kyllä he ovat innoissaan kun lapsiseuraa saavat :)
  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista