19. tammikuuta 2017

EI VÄSYTÄ


Meidän esikoinen on aina ollut sellainen supernukkuja, joka jo vauvana nukkui yöt heräämättä ties kuinka aikaisessa vaiheessa. Nykyäänkin toinen nukkuu omassa sängyssään tosi sikeästi yöt, välillä aamuun asti ja välillä kömpii loppuyöstä meidän vanhempien väliin.

Ainoa, mikä on meille aiheuttanut pientä projektia on ollut itse nukahtaminen. Pitkään nukutettiin poikaa niin että maattiin itse vieressä kunnes uni tuli, mutta jossain vaiheessa alkoi tuntua siltä että nukahtaminen vaan venyi ja venyi. Päätettiin kokeilla unikoulua. Niin pahalta kuin se tuntuikin, niin kyllähän se toimi ja kahden itkuisen illan jälkeen poika jäi huoneeseensa ja nukahtikin siitä eteenpäin iltaisinkin paljon helpommin. Tällä keinolla mentiin pitkään.

Nyt meillä ollaan kuitenkin siirrytty taas uuteen vaiheeseen, nimittäin ongelmaan nimeltä päiväunet. Meidän vajaa kolmevuotias on nyt päättänyt, että hänhän ei päiväunia enää nuku, koska "ei väsytä". Tähän asti meillä on nukuttu sikeitä kahden tunnin unia ja menty silti iltaisin yhdeksältä nukkumaan, joten tuntuisi oudolta että tämä päiväunien tarve yhtäkkiä vain katoaisi. Joinain päivinä nukutusprosessi saattaa kestää parikin tuntia. Välillä yritän sinnikkäästi, välillä luovutan. Ja selkeästi toinen tuntuisi vielä unensa tarvitsevan, sillä jos päiväunet on jääneet väliin niin unet tulevat sitten illansuussa autossa tai sitten loppupäivä painetaan ympäriinsä ihan superlevottomina.

Hieman sitä itsekkäästi tietysti toivoisi, että päiväunet pysyisivät päivärytmissä molemmilla lapsilla vielä jonkin aikaa. Se pieni hengähdyshetki iltapäivällä kun koti hiljenee, saa laittaa kahvin tippumaan ja istahtaa sohvalle, on se vaan niin tärkeä. Vaikka tuo hetki olisi lyhyt, niin silti sen voimalla jaksaa taas loppupäivän paljon paremmin.

Milloin teillä on päiväunet jääneet pois vai nukutaanko edelleen?

SEURAATHAN BLOGIA JO FACEBOOKISSA?

30 kommenttia:

 1. Meillä 2,5 vuotiaana tuli tuo vaihe että päiväunille alkoi olla vaikea saada. Sekin toimii, että osana päivistä nukkuu unet ja toisina ei. Tämän vinkin anto kokenut vanhempi lastenhoitaja ja meillä se on toiminut tähän asti reilu 3 vuotiaallakin. Joinakin päivinä poika sanoo itse että haluaa mennä päiväunille ja toisinaan ne jää kokonaan välistä eikä oo mitään tiettyä suunnitelmaa minä päivinä nukutaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on nyt välillä jäänyt pois ja välillä nukuttu.. Saa nähdä mihin tämä tästä muotoutuu :)

   Poista
 2. Samaa olen miettinyt, että koskahan ne päiväunet jää sitten pois. Meillä vajaa komevuotias tyttö on alkanut toisinaan jättää päiväuniaan väliin. Unille kuitenkin mennään yläkertaan, laitan itkuhälyttimen päälle ja jätän hänet sinne nukahtamaan, ja menen alakertaan kuopusta nukuttelemaan. Yhä useammin sieltä saattaa kuulua vain höpinöitä, niinkun että ei väsytä ja ei halua nukkua, tai omia leikin ääniä. Mutta selvästi hänkin vielä tarvitsisi edes pienet unet, muuten iltaisin ollaan tosi ylivirittyneitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on vähän ristiriitaista, kun sitten iltaisin meno on niin villiä jos ei ole ottanut päivällä sitä lepohetkeä.. :/ Mutta kivasti teillä tyttö jää itsekseen kuitenkin huoneeseen, meillä poika juoksee aina olkkariin :D

   Poista
 3. Meillä on ihan samanlainen tilanne ja kirjoitinkin siitä blogiin hetki sitten. :) Kohta kolmevuotiaan unille meno sekä päivällä että illalla alkoi käydä niin hankalaksi, että kokeiltiin jättää päiväunet pois. Se on ollut useina päivinä hyvä ratkaisu, mutta toisinaan poika on illalla älyttömän väsynyt ja sen kyllä huomaa.

  Tänään nukahti päivällä autossa vartin unet ja ne eivät vaikuttaneet illalla nukahtamiseen yhtään, mutta jaksoi loppupäivän paremmin kun vähän sai torkahtaa. Hieman tasapainottelua on meillä vielä uuden rytmin kanssa enkä oikein tiedä pitäisikö kuitenkin edes lyhyet päivänokoset sisällyttää lapsen päivään. Ja tekeehän se toki äidin arjesta astetta rankempaa, kun yksi päivän omista hetkistä jää pois. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kanssa nyt miettinyt, että jatketaanko unia vai jätetäänkö vaan kokonaan pois kun välillä siihen nukutusprosessiin saa kulumaan ihan yhtä paljon aikaa kuin itse nukkumiseen.. :D

   Poista
 4. Meillä ei isompi ole enää aikoihin nukkunut päiväunia. Huhtikuussa tulee sen 3v. Esim puolilta päivin ei sit nukahda edes sinne autoon. Ja siis illalla kyllä nukahtaa automatkoilla mut en pidä sitä merkkinä että tarvis unia. Me luovutettiin jo kauan sitten, ei nuku niin ei nuku. Laitan katsomaan piirrettyjä pikkuveljen unien aikana että saa ite edes hetken huokaista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä poika jos nukahtaa sitten illalla autoon niin on ollut ihan pirun kiukkuinen sittenkun hetken päästä on sieltä autosta herätelty.. :D Mutta en tiedä.. oon vaan itsepintaisesti nyt jatkanut tätä nukutusta, vaikka kyllä varmaan täälläkin kohta luovutetaan :D

   Poista
 5. Meillä on nyt alkanut Tyttärellä suuret vaikeudet nukahtaa päikkäreille ja välillä yöunille. Hän on 2v 5kk. Meinataan lisätä äksöniä päiviin kunhan saadaan vauva tälle puolelle :) Näin loppuraskaudessa kun ei samalla tavalla jaksa touhuta, niin ei varmaan tyttökään ole tarpeeksi väsynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sekin voi tietysti vaikuttaa! Meilläkin vaikutti syksyllä tosi paljon oliko rauhallinen aamupäivä vai touhukas, enää ei ehkä ihan niin paljon kun kolmea vuotta lähentelee :)

   Poista
 6. Moikka! Meillä jätettiin esikoisen päikkärit 2,5 vuoden iän tienoilla. Päikkäreille nukuttaminen oli yhtä showta ja nukkumaan mentiin vasta 22-23... tai siis sänkyyn mentiin jo 20-20.30, mutta nukahettiin nuin myöhään... kokeiltiin ensin herättää aamusta aikasempaan, mutta lapsi oli niin kiukkuinen ettei mitään tolkkua (jäi tietty lyhyeksi yöunet). Toiseksi kokeilin lyhentää päikkäreitä, mutta sekään ei toiminut. Lapsi kiukkusi entistä enemmän.. Nyt rytmi menee näin: neiti herää 7.30-8 ja nukkumaan menee 19.30-20.00, nukahtaa itsekseen joko heti tai juttelee omiaan vähä aikaa ja nukahtaa. Neiti siis nyt 3,5 vuotta. Alussa tuntui hurjalta, ettei nukukkaan enää päikkäreitä. Nyt päikkäreitten sijasta touhutaan jotain rauhallista; luetaan, täytellään puuhakirjoja tms. Toisinaan tuntuisi tarvitsevan päikkärit ja olisihan se omahetki päivällä kiva, mutta näillä nyt on menty jo vuosi :) oli hyvin raastavaa taistella päikkäreistä ja nukkumaan menosta...

  Tv. Henna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin on alkanut jo väsyttämään tämä unitaistelu ja oon kyllä miettinyt, että helpommalla tässä taitaisi vaan päästä jos luovuttaisi näiden unien kanssa. Mutta siinä uuden rytmin muotoutumisessa varmasti menee oma aikansa!

   Poista
 7. Tuo välivaihe on kyllä haastava. Meidän molemmat pojat on lopettaneet päiväunet alle 2vuotiaina. Sitä ennen on ollut kausi kun nukutin tunnin ja herättelin toisen kun unet meni sitten liian myöhälle :D Me ratkaistiin laittamalla selkeästi aiemmin nukkumaan illalla, eli siis joskus jopa kuuden jälkeen! Ei ole niin paha kuin miltä ensin kuulostaa :D uni saattoi riittää silti 7 jopa pidempään aamulla kun päiväunet oli poissa. Hetki siinä rytmin hakemisessa meni, turha kuvitella lähtevänsä illansuussa autolla yhtään mihinkään, mutta nopeaa se omat rytmi löytyi mikä on meillä ollut ja on niin että nukkumaan 19.30-20.00 ja herätään 7.30- 9.00. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulla on monesti käynyt tuo sama, että ensin nukuttelet ikuisuuden ja sitten joudut herätellä toista kun unet vaan jatkuisivat ja jatkuisivat :D Meilläkin tosiaan voisi sitten alkaa yrittämään sitä, että jos päikkärit jäisivät pois niin laitettaisiin sitten jo vähän aikaisemmin yöunille.

   Poista
 8. Moikka Emmi! Uskon kyllä täysin tuon oman ajan saamisen tärkeyden keskellä päivää. Se pienikin hetki auttaa lataamaan täysin tyhjäksi menneen akun ;) valitettavasti minulla ei ole antaa vinkkejä Miltonin päiväunille nukuttamiseen. Suurimmalla osalla tuon ikäisiä (kotihoidossa olevia) lapsia ei tosiaan tahdo saada enää päikyille ja useimmilla ne ovat jo pois sitten yöunesta. Muutaman viikon kuluttua päikkyjen loppumisesta uskon kyllä tuon iltavillin tasoittuvan ja toisen sopeutuvan uuteen rytmiin :) TSemppiä teille mihin ratkaisuun ikinä päädyttekään päiväunien suhteen! Nukkuuko Mina yhdet päiväunet jo? Meillä liki samanikäinen ja kaksilla mennään kun yöt niin lyhyitä meillä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Mina nukkuu yhdet päikkärit, usein juuri tuossa iltapäivällä kun Miltonkin on nukkunut :) Välillä saattaa ottaa lisäksi aamutorkut. Mutta nukkuu tosiaan sitten aamulla aika pitkään niin ei tarvitse päivällä niin paljoa unta.

   Voihan se tosiaan olla, että jos nyt vaan jättäisi päiväunet pois niin iltariehumiset pikkuhiljaa vähenisivät kun tottuisi uuteen rytmiin.

   Poista
 9. Tämä kirjoitus tuli kyllä niin sopivaan aikaan ettei ole tosikaan ja se vähän jopa pistää naurattamaankin, mutta vain salaisesti ;D
  Meillä täällä on ihan täysin sama tilanne. Poika 2v5kk päätti ettei häntä enää väsytä päivisin ja nukkumaanhan häntä ei saa, ei sitten millään. Varmasti tarvitsisi vielä unet, mutta kaikki keinot on nyt kokeiltu ja turhiksi todettu. Voin taistella hänen kanssaan tunnin tai kaksi, ei vaikutusta. Yritin mm. sitä, että antaa vähän huutaa. Huusi sitten niin, että herätti aina pikkuveljensä (11kk) joten luovuin siitäkin keinosta. Hyvästi siis oma aika päivällä. Ikävä tulee!
  Itsekin nykyään käytän piirrettyjä apuna, että edes vähän rauhottuisi. Saa jopa ottaa tyynyn ja peiton sohvalle ja köllötellä siinä, kunhan huilailee hetken :)
  Niin ja oikeastaan vielä silloin kun sain nukkumaan päikkärit niin ilta nukahtaminen alkoi tosiaan viivästymään lähemmäksi yhtätoista vaikka sänkyyn meni jo yhdeksän maissa. Ehkä sekin helpotti päätöstä lopettaa ne päikkäri-yritykset kokonaan kun tiesi, että illasta sitten viimeistään saa sitä omaa aikaa :) Tsemppiä teille <3
  R.M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! Meillä on vielä toistaiseksi käynyt suht hyvin nukkumaan iltaisin, vaikka nukkuisikin päiväunet joten siinä mielessä olen myös ajatellut että ehkä päiväunille on vielä tarvetta. Mutta meillä on ollut ihan tuota samaa, että välillä päiväunille nukahtaminen menee toisella ihan huudoksi ja siinä herää sitten sisko myös eikä saa kunnolla nukuttua omia uniaan.. Tällä hetkellä olen aika sillä hilkulla että luovutan ja katsotaan mitä tapahtuu :D

   Poista
 10. Meillä 2,5 vuotias lopetti kans päikkäreiden nukkumisen. Just alko olla tota "ei väsytä" yms. Ja nukutukseen saatto mennä tunti. Vauva tuli taloon kans niin ei jaksanu enää vauvan kanssa taistella unille kun usei nukkuvat just eriaikaa. Nyt ihana kun nukahtaa 19:30-20:00 yöunille ja herää 8-9 aamulla. Ja hyvi yleensä jaksaa, joskus toki rattaisiin tai autoon nukahtaa illasta jos on menossa mut ei vaikuta yöuniin jos 15-30min nukkuukin. Ja meillä kans lepöillään sit jossain vaiheessa päivää, luetaan kirjoja ja pötkötellää. Ja ite tykkään et on yks rytmi vähemmän päivässä, voi lähtee ulos vaikka lounaan jälkeen jos ei heti aamusta nappaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä totta, että päivä helpottuisi siltä osin että voisi lähteä liikenteeseen myös iltapäivällä! Ja tuo on kyllä kiva kun nukkuu aamulla noin pitkään :)

   Poista
 11. Meillä E lakkasi jo kesä/heinäkuussa nukkumasta päikyt :) Alkuun ärsytti se oman ajan puute, mutta minkäs teet. Nyt on kuitenkin niin iso, että kun pienempi nukkuu niin E saa jonkun oman puuhan mitä ei voi tehdä pikkusiskon kanssa ja keskittyy sit siihen ja mä ehdin vähän hengähtää.

  Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kiva, että voi sitten puuhailla jotain omaa kun pienempi nukkuu! Tuon voisi ottaa meilläkin kokeiluun, jos nämä unet tästä nyt jäävät pois :)

   Poista
 12. Meillä molemmat lapset oli aika tasan 2v kun en vaan millään saanut heitä päikkäreille.. tuo oma hetki päiviin olisi kyllä kovin tarpeellinen mut minkäs teet, on vaan jaksettava painaa iltaan asti kunnes lapset on nukkumassa. Usein talo kyllä hiljenee vasta sitten kun oon itsekin sängyssä koska jätän aina vauvan iltatoimet viimeiseksi. Tsemppiä sulle arkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tsemppiä sinnekin! Oon jotenkin miettinyt että ei kai päiväunet vielä voi jäädä pois kun itse nukuin vielä 5v:nä unet :D Mutta kai ne vaan voi.. Musta tuntuu että meilläkin päiväuniprosessi kestää joka päivä vaan pidempään!

   Poista
 13. Meillä 2,5 v tyttö joka ollut nyt jokusen viikon ilman päiväunia kotipäivinä. Tyttö on jokusen päivän viikosta päiväkodissa ja siellä on nukkunut. Välillä ollaan kotonakin yritetty mutta semmonen show se on että saattaa mennä tunti parikin ja nukahtaa niin myöhään että vaikuttaa sitten illalla nukahtamiseenkin. Autoillessa nukahtaa helposti sitten illemmalla mutta jos ei kauaa nuku niin ei onneks vaikuta yöuniin. Kakspiippuinen tilanne koko päivä uni härdelli. Toisaalta itse kaipais päivän aikana sen hengähdys tauon mutta sekin on ihanaa kun lapsi nukahtaa illalla nopeesti. Ja meillä nukutaan se 12 h öisin, iltakasilta aamukasiin. Sekin on kätevää kun koko 2,5 vuotta lapsen päikkärit on rytmittäny kaikki menemiset niin nyt voidaan mennä ja sopia menoja miten halutaan. Päivä kerrallaan mennään 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, helpompi mennä kun voi lähteä joko aamupäivällä tai iltapäivällä eikä ole niin sidottu tuohon päikkärirytmiin! Meilläkin nukutus on nyt kestänyt välillä parikin tuntia, ehkä kohta on aika luovuttaa :D :D

   Poista
 14. Meillä esikoinen lopetti päiväunien nukkumisen 2v 2kk ikäisenä juuri silloin, kun vauva syntyi. Yhtäaikaisista päiväunista emme siis ole nauttineet koko vuonna ja alussa se tuntui aika musertavalta. Pieni hengähdyshetki itselle on järjestetty siten, että esikoinen katsoo vajaan tunnin piirrettyjä joka päivä, enkä koe siitä huonoa omaatuntoa. Yöllä esikoinen nukkuu 12 tuntia yleensä hyvin. Hankaluustena tästä päikkärittömyydestä on nukahtelu autoon. Meillä pienetkin torkut iltapäivällä tai illalla lykkäävät sitten heti nukahtamista illalla jopa 2 tuntia. Tuntuu, että lasten kanssa liikkumista nykyään rajoittaa juurikin tuo autoon nukahtelu väärään aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en koe kyllä yhtään huonoa omaatuntoa siitä, että meillä katsotaan piirrettyjä. Pakko vaan saada itsekin hengähdettyä vähän kun täällä toinen rauhoittuu vaan jos saa katsoa lastenohjelmia :D Meilläkin nukahdellaan nykyään aina autoon, jos päiväunet on jääneet väliin..

   Poista
 15. Meillä nukutaan vielä, samanlaiset säännöt kun päiväkodissa jos ei nukahda niin (45min) päästä saa nousta mutta myös Liam (kohta 5v) nukahtaa melkein aina. Nelialla oli vähä samanlainen vaihe just ennenkun se täytti 3, että yht äkkiä ei muka väsyttänyt. Jatkoin kuitenkin sinnikkäästi että sen pitää makaa siellä sängyssä ja kyllä se vaan joka ikinen kerta lopuksi sit nukahti.. vaikka monessa asiassa en ole niin tarkka niin tästä olen, vaikka sehän myös rajoittaa omia tekemistä mikä välillä harmitaa kun aina täytyy mennä kotiin nukkumaan tiettyyn aikaan mutta tiukat rutiinit ovat lapselle hyväksi. Ja ei se ole itsekästä saada oma huilihetki yhtälailla lapsi sen tarvitsee (vaikka ei itse omaa parasta ymmärräkään) ,jaksaa kaikki sitten illalla paremmin
  Tsemppiä
  Jonna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon vähän samoilla linjoilla sun kanssa, että rutiinit on kyllä vaan oikeasti hyväksi ja ehdottomasti jokin lepohetki pitää olla päivässä, varsinkin meidän Miltonilla joka on muuten koko ajan liikkeessä :D Ja tosiaan, jos ei nuku niin ainakin lepäilis siellä sängyssä..

   Poista